[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
今日雖然唔算睇咗好多,不過我最深印象係,喺波士尼亞發生內戰之前,無人估到薩拉熱窩竟然會被攻打,以至圍困三年。

當年波士尼亞人雖然都知道有啲賽族人好有野心,但佢地覺得波士尼亞人口咁混雜,賽族人根本無可能建立淨係屬於佢地既領土。

而且之前斯洛文尼亞同克羅地亞爭取獨立,佢地既首都都無受波及。

所以當時大部分人其實係由鄉間逃難去薩拉熱窩,點知入咗去就出唔番嚟……

《Besieged》,好似無中譯本

沿途景色
賽族人既行為亦令我好好奇。點解佢地當時咁快就決定動用武力,以至屠殺其他族人?

點解佢地唔接受所有人共存喺同一片國土,而係一定要有自己既地方?

究竟係一兩個人既野心,定係整體既民族性格都係咁?

不過我會知,塞爾維亞人骨子裡有好強烈既受害者情意結,覺得東正教徒自從喺鄂圖曼帝國之後都係受壓迫既一方。

就算係尋日我喺 Podgorica 既導遊,作為黑山人佢都會比較偏向賽族,覺得而家既歷史比人扭曲咗,其實當初大家都有唔啱。

所以我地成日話要成立真相與和解委員會,因為呢個世界大家如果唔肯尋求真相,對發生咗咩事無共識,最後只係自說自話,根本無和解既可能……

嚟到 Tirana,巴士站好近一個大商場,雖然一嚟到就係睇到 Tirana 最發達既一面
十幾年前大理麗江已商業化
而家可能更甚
Barbara Demick嘅有本《吃佛》係講藏人
強力推介
諗緊由雲南入四川,再去西藏
係呀遲啲都諗住睇
好羨慕佢既寫作才能
係呀遲啲都諗住睇
好羨慕佢既寫作才能
去西藏? 咁啱今日睇嘅報導掃巴打興
其實唔止…

巴打你既路線差唔多同我相反
我第一站就係黑山共和國。

薩拉熱窩我去左纜車旁既戰爭博物館

依家係北馬其頓
我全部都係空路入,入境全部都冇比人問過,速度仲好快,出都係。

除咗香港出發果程有比地勤問之後去邊,跟住都冇比地勤叫我比下一程機票。
北馬其頓有咩睇
其實冇,幾乎都係d大白象工程,四周圍都係d大銅象,但城市街道果d就溶溶爛爛,有d景點都冇修輯過,我都好想去阿爾巴尼亞,但無奈夾唔到。
我睇資料時都係咁講,所以最後都係決定唔去了
Day 26 阿爾巴尼亞

今日喺阿爾巴尼亞首都地拉那 Tirana 周圍行。

之前聽人講話阿爾巴尼亞係歐洲最窮既國家,不過可能因為 Tirana 係首都,我望落去又唔算好窮,而且好多地方都急速發展緊,好似要追番過去幾十年失落既歲月。

喺冷戰時代,阿爾巴尼亞的確係歐洲最落後,最封閉既國家。

當時既獨裁者霍查 Hoxha 掌權四十年,自認係最純粹既共產主義者。

喺冷戰初期,佢首先同南斯拉夫建交,不過又怕鐵托會吞併阿爾巴尼亞,所以轉去同蘇聯友好。

喺史大林死後,霍查同蘇聯既領導人赫魯雪夫傾唔埋,又走去同蘇聯絕交,埋中國堆,曾經係中國喺歐洲唯一既盟友。

不過喺毛澤東死後,霍查又覺得華國鋒搞修正主義,所以又同中國絕交,自此成為一個封閉既國度(唔知點解無考慮北韓 )。

歷史博物館出面既馬賽克,好有共產國家味道

阿爾巴尼亞國父

周圍都可以見到阿爾巴尼亞旗

因為怕比人攻擊,霍查當年起咗好多碉堡,而家大部分都丟空咗,有啲就被活化。眼前呢個係比內政部用既碉堡,而家變咗博物館。

碉堡裡面都幾大,有幾十間房,呢個係內政部長既辦公室

細啲既碉堡,用嚟防衛用,個樣幾 cute
封閉既阿爾巴尼亞就好似《1984》裡面既老大哥之國,周圍都有人偷聽、監視。

好多人被迫害至死,周不時亦會有政治人物比人控訴勾結外國勢力而被處決,佢地既記錄亦都要修改。

因為消息封閉既關係,阿爾巴尼亞國民都覺得自己活得好幸福,以為出面既人好窮,三餐不繼。

霍查命好,死喺冷戰結束之前,否則可能同壽西斯古同一命運。

冷戰之後,共產政權好快瓦解,而家既阿爾巴尼亞正逐步民主化,急速發展經濟,希望盡快加入歐盟。

不過即使未加入歐盟,原來已經有好多阿爾巴尼亞人出國打工,而家海外既阿爾巴尼亞人數目比國內仲多,呢點真係估唔到。

共產時代秘密警察既總部

用嚟竊聽既儀器

同中國交好既時候,有關儀器就係由中國進口。當時中國好珍惜呢個盟友,試過自己唔夠糧食,寧願喺加拿大買都要繼續援助阿爾巴尼亞

特務透過大衣鈕穿過既窿偷影

霍查個女起既“金字塔”,本來係霍查紀念館,而家變咗 common space。以前當地人覺得好 bad taste,不過個構造又幾得意

號稱巴爾幹最大既清真寺,由土耳其協助興建。土耳其都幾積極拓展勢力,尤其喺波士尼亞同阿爾巴尼亞都可以見到佢既蹤影

當地流行既金鏈,好具體

由“金字塔”睇日落,可以見到市面好多建築發展中
想問塞爾維亞同克羅地亞打仗
塞族共和國打波斯尼亞
係咪2場唔同嘅戰爭?
但都係屬於南斯拉夫內戰入面?
當年有句笑話
中國朋友滿天下,還有阿爾巴尼亞
碉堡同國父像旁邊嘅摩天輪 造型都好特色
有本書《獨裁者的廚師》入面有章就係講霍查
由廚師/廚房 餐桌角度去睇專制獨裁國家 幾好睇的
南斯拉夫內戰:

Slovenia vs Serbia

Croatia vs Serbia

BH (Bosniaks + Croats) vs Serbia + Srpska vs Croatia

Kosovo (Kosovo Albanians) vs Serbia
保加利亞同羅馬尼亞 信用卡OK?
定用現金多?
Ćevapi
捷克同奧地利都有得食
個人覺得係幾有彈性的肉丸咁
同意
歐洲好多教堂都有唔同風格
但睇多幾間真係會審美疲勞
都係南斯拉夫內戰一部分,次序大概係

1. 斯洛維尼亞獨立,十日戰爭(1991年),斯洛維尼亞vs南斯拉夫。

2. 克羅地亞獨立戰爭(1991年–1995年),克羅地亞vs南斯拉夫。

3. 1992年後南斯拉夫淨低塞爾維亞、黑山、科索沃,塞爾維亞主導之下將國家改名叫南斯拉夫聯盟共和國(中文通常叫南聯盟,Federal Republic of Yugoslavia)。

4. 波斯尼亞獨立戰爭(1992年–1995年),一開始同克羅地亞聯合vs 南聯盟(塞爾維亞+黑山)+波斯尼亞塞族武裝(Srpska)+克羅地亞塞族武裝(Krajina),後來克羅地亞又同波斯尼亞有領土糾紛,變成三方混戰。

4. 最後戰爭結果克羅地亞消滅Krajina,成為戰爭最大贏家。波斯尼亞同Srpska停火,組建聯合國家。

5. 科索沃戰爭(1996年-1999年),科索沃民族武裝 vs 南聯盟,北約介入下停火,科索沃實際上獨立,但南聯盟、中國、俄羅斯唔承認。

6. 2003年塞爾維亞決定取消南斯拉夫呢個名,改叫做塞爾維亞和黑山(Serbia and Montenegro),2003年之後黑山獨立,就變成而家咁嘅樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞