[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
雖然經歷咗咁多苦難,但跟據我所見所聞,好多波士尼亞人都唔想重提往事,只想放眼當下,唔想下一代再受戰爭之苦。

而家波士尼亞最激進既,反而係未經歷過戰爭既年輕一代。

戰事結束就快三十年,波士尼亞仍然復原得甚為艱難。

賽族共和國既總統就明示暗示過好多次想從波士尼亞獨立,甚至歸入塞爾維亞,只係因為歐美強烈反對先作罷。

有巴打提過既當地墳場,有唔少內戰死難者既墓碑

今日一路睇展覽,一路感歎歷史不斷重複。

今日既加沙地區,正正就係當年既薩拉熱窩。

不過加沙大概唔會有薩拉熱窩既結局,因為相對更敏感既政治環境,令歐美唔會大幅干預以巴戰爭。

我亦喺度諗,點解一定要等到有強權,例如鐵托,或者歐美干預,族群之間先識得和諧共處,無需要去到將彼此滅絕?

當年戰爭結束無耐,教宗約翰保祿二世首先訪問薩拉熱窩,引起國際關注,之後先有遊客到訪,所以當地人都好敬重佢,特登造咗個塑像紀念

日落群山,清真寺宣禮塔既燈光陸續亮起,滿城吟哦之聲,係歐洲難得一見既景色
Lm
表面上歐盟要該政府做到佢哋嘅標準 例如改善廉潔程度 經濟改革等 同埋各成員國同意 先可以入到

不過骨子裡 (純估) 波斯尼亞信奉伊斯蘭教 呢個先係障礙
分分鐘烏克蘭入到 佢都未入到 (前提係要打完仗 俄佬幾時肯收手)
塞狗國都有申請入
所以覺得係座睡火山
當時去正值二戰勝利 (終戰) 日 永恆之火嗰度唔少人獻花 心諗祝佢哋好運 唔好再打仗

成日見當地人係度吞雲吐霧 好似吐愁苦似的
又冇咩細路仔 (話香港少嘅真係未見過咩係少) 後生仔唔多 (唔少人出去別國打工) 街邊流浪貓一大堆 除咗村狗好少人養狗 (反映經濟同生活 何來閒情養狗?)

去過嘅歐洲國家 波斯尼亞感覺最壓抑
而家唔會直接干預了 (間接嘅例子係俄烏)
唔知係咪「學精咗」

人類有仇恨就冇和諧 唔係當地人 (受影響嘅人) 好難理解嗰種仇恨
和解亦唔係單靠賠款道歉立碑就可以 仲要有反省教育同轉型正義嘅過程
當年嘅sniper valley就係而家美國領事館旁邊嘅大道,直通去機場,好多人都冒險出來拎物資
畢竟內戰都只係三十年前嘅事, 好多人都記憶猶新。
我當時係坐巴士由Dubrovnik 入Sarajevo, 沿路都係鄉村,但keep住見到零零星星嘅墓碑, 係好震撼
如果冇記錯,遠處山頭係電視塔,內戰時Serbs 要封鎖新聞,直接炸左個電視塔,
Holiday inn係當年外國記者住嘅地方
冇錯
仲有一項係人權狀況
大家提過嘅土耳其喺埃爾多埃任內好難入到
塞爾維亞都係
呢幾個國家出入境時會唔會係咁問野?
定問都唔問就過關?
免簽證?
克羅地亞咁貴原因係咩?
人工好高架咩
個山好靚呀
仲有綿羊
例如呢
同意

埃爾多安其實唔想入 係佢上手極想入
除咗穆斯林大佬概念
(估計) 如果佢唔係因為強力打壓 (導致人權差劣) 點可能坐係呢個位20年地震都震唔到落嚟

利申 本身已經憎埃爾多安及其政府 拜讀完啲研究書籍就更加憎

到時巴打就知了
(上次華沙有啲嘢都冷門 嚟緊都有啲咁嘢)
可能我主要係市中心,感覺啲人又唔算太愁眉苦臉
不過你講起又好似真係無咩細路
嗰種仇恨係平時無事
但係一嚟爆發力就好強
然後製造更多仇恨
通常國家越窮就越少野問
我坐巴士過境,通常都係一次過收走嗮啲護照,dup 完印再派比大家
遲啲都諗住去土耳其伊朗啊
兩個都係好有文化既地方

今次無去到 sniper alley 同 tunnel of hope
下次去番先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞