入嚟講低你受過DC9既氣

944 回覆
2002 Like 18 Dislike
100蚊話無得找, Payme又無
最後樓下看更幫我比左, 搞到我要上樓落返去還錢

係街截去短途, 帶住2歲小朋友, 條撚樣50km路踩撚到80
大油大break坐過山車咁
找錢大大力撻落黎
一search佢個死人名原來以前踢波既
抵你踢唔起啦講真
臨到個分叉路口先問你行邊條路,你抬起頭想講一俾油行去錯嗰條路度
呢個問都有問題?
有d 客鐘意短路程,但多燈位,有d 就鐘意兜遠d 但快d 少燈位
自己講完是但就懶司機,你唔識講最近個條路?
飲咗幾杯,俾大紙,收咗落去,上返嚟話係$20
之後諗返,明明無現金,㩒咗錢先出門,何來$20
我係和興邨公廁推住BB車等我老公拎車出停車場
始終停車場入面個位有D窄
好難上BB同BB車
我停車場閘口附近又有司機叫我借借俾佢泊個非咪錶位
於是我企係公廁隔離 前面有兩部車洗緊車
無啦啦有隻DC9急尿 一野走埋黎呠我
佢都係泊係公廁隔離 仲要佢本身個位已經冇阻到後面出車
呠我叫我走 我趁佢去廁所個時即刻拍片1823佢
1. 喺沙田大會堂的士站排隊
見到有兩個男仔原本上咗架的士俾人趕返落嚟話司機唔出九龍
咁我上車去沙田區內一條屋邨
條友話唔識路 話去都得但係要教佢去

2. 錦上路的士站上車去嘉道理農場
架車都未行出個交通交匯處 就話自己肚痛叫我搭後面嗰架

3. 喺清水灣片場call車出將軍澳 同行有人隻腳打石膏
的士佬自己兜錯路搵唔到我哋位置 一開車就發脾氣
咁我哋話有一個中途站 條友就話我哋冇講清楚唔俾咁載
淨係肯去到最近地鐵站 仲要不停俾說話我哋聽
我忍唔住駁佢「你講夠未啫? 而家咪順你意去地鐵站囉 5分鐘車程賺廿幾蚊你執到啦」 跟住先肯收聲

仲未計有幾次用app call的士但係唔識路問返我點去
如非必要都唔會揀搭的士 除非真係好趕
又貴又要睇的士佬面色 我真係搭唔起
咪錶做手腳

以前中學有次放學,成班同學落銅鑼灣,分咗兩架的士

我喺第二架的士,兩架的士之間,隔咗幾分鐘,個司機唔知前面仲有另一架

坐緊嗰陣都覺得唔對路,個錶跳得好快

搭到中途,有個搭開的士嘅同學忍唔住出聲,話個價已經夠佢返鰂魚涌,但司機仲堅持話邊可能

最終去到銅鑼灣,個價係 $100 左右,我哋冇即刻畀錢,即刻問上一架的士啲同學頭先幾錢,原來只係 $50 左右

個司機見我哋原來仲有另一架,就即刻淆曬底,話都覺得個錶有啲問題㗎啦,不如就收返 $50 啦,之後我哋話要報警,之後佢拗曬青,即刻一蚊都唔收走咗

自此之後,我盡量都唔會搭的士,硬係覺得啲錶有問題
個格局大概係咁啦,的士站都長龍,有個仆街想偷雞就喺A點度截的士,佢都算仆街厚面皮㗎啦,但係一隻手掌拍唔響,喺果個位用正常人思維去諗都會覺得的士入得黎的士站,就緊係會去排隊個位接客,點都估唔到的士佬一樣仆街,停車比A點條友上,的士站有啲人見到都指住黎屌,真係連少少職業操守都無
俾$100 DC9問有冇散紙
唔識咪睇地圖 咁唔通我話擎天半島唔識去又要講埋邊區邊條街咩
都係不外乎拒載嗰啲
都幾年無搭過的士,自己揸車或者uber 好過
我有次撘過82蚊,個司機伯伯話“80得啦,2蚊唔好計“
呢個故事真係好令人暖心
凌晨搭短途 本身前面有位師兄截左先
但無上車 之後DC9褪後問返我:去邊呀
我答完 佢怒屌:咁撚近自己行啦
之後唔係有必要 都唔會搭的士
都未仲計平時揸車遇到果d 篤油撚 硬cut
1)淨係收現金走稅

2) 永遠唔過海 (香港咁撚細仲要分)

3) 無年齡健康規定限制 (成日發生太老炒車撞死人)

4) 揸車技術普遍揸得好chok

5) 錢永遠找少,但係永遠收多 (而家仲有好多停車唔撳錶,收錢嘅時候等個錶跳多一下)

新加坡,紐約,倫敦,日本,全部都可以電子支付,已經唔期望香港DC9好似日本咁着晒制服帶手套,但起碼都可唔可以揸得好少少 DLLM

諗到再講
你坐另一架
返工有時遲出門坐的士
基本上都知條路線點行
就算塞車都係後半段路改行其他路
有次個DC9一開波第一個彎行相反方向
我問佢做乜行呢邊,佢話快D
我同佢講我呢份工返咗十幾年第一次
有司機咁同我講
之後司機問我俾開幾錢,我話40
結果落車收我40,有無差距唔記得咗了
條路線係土瓜灣去九龍塘
正常係九龍城>樂富個邊上
個DC9一開波向紅磡>黃埔方向行
仲要朝早返工時間,點解唔諗下D人多數
返工先坐的士,咁都要兜路
成撚日都話唔識路,問我點去邊條路啊

我屌你老母
咁咪唔好停
上就得
落就唔得?
印象深刻
前嗰排見到個長毛的士佬,然後架車又臭咁都算啦

然之後個司機好似好耐冇洗過頭,瘋狂自言自語成程車冇停過,完全白卡feel
然後又話琴日接咗個客想影佢相投訴佢,佢就屌鳩佢影乜撚嘢,信唔信斬鳩佢
係咁講雨夜屠夫好撚勁好撚型,稱讚佢為先生,好偉大
然之後又講好多不堪入目嘅嘢又揸得好撚快
人生第一次覺得有生命危險
全程冇講過嘢費事刺激佢,嗰種白卡感覺好似一刺激到佢佢就會撞落牆度嘅感覺

不得了
明明勁大聲佢自己「哎呀!」咗一聲
我即刻望一望出窗 我問係咪行錯路
佢就話無呀無呀 一樣架 跟住區內兜咗個大圈先上高速
呢個真心痴線 你話10個有1個收貴左你話改錶都話

而家有1個收平左 你個講法話其餘9個較錶
太短又唔載,就算上咗車又報復(急停chok你呀,俾說話你聽呀)
長途又話唔過海呀,唔識路呀

其實佢哋想點?
睇完你先明
垃圾的士狗又揀客又唔識路,自己唔識路又唔肯用google map, 同時又十尻幾部手機係車度。。。

尖沙嘴成十尻幾部的士落旗揀客,屌。

又唔接受新科技,八達通收錢就屌人話白賺佢d 血汗錢,屌你老母。。。 又要收cash 又唔夠錢找,幫你渣埋車俾錢你淨袋好佳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞