入嚟講低你受過DC9既氣

944 回覆
2002 Like 18 Dislike
人間極品
$27 雞腳單
一上車隻dc9 就ee 哦哦話去埋d 死位
跟住落車俾$100紙佢
話冇得找
問佢有冇電子支付佢話冇
叫我落車去搵地方唱錢
我趕住返工先搭的士,仲點會落車幫你唱
最後佢死死地氣係個袋拎錢出黎找
嗌左85的,佢話要按照佢自己覺得快既路線行,如果跟我路線就收原價,我聽佢,跟佢自己覺得快既路線行,仆佢個街,跟佢路線打埋八折仲貴過我自己路線唔打折,仲係部車到同我爭拗,明明搭開85的,其他dc9都肯跟我比個路線行
次撚次cut線老鳳cut唔打燈
可能要+20蚊都唔知有冇人去!

總之,趕時間唔好搭的士,搭地鐵巴士,因為的士近又唔去,遠又冇去,唔過海,唔識路
試過凌晨4點幾call車西營盤去機場,中間太子中途站。一上車就係咁講接我張單交更好趕,啱啱入西隧就開始叫我好叫定朋友落去等。去到太子等左1分鐘都無就話趕唔切出返去交更,話再等多1分鐘都唔到就要走。等緊期間一路跳錶,突然之間佢大聲話唔得啦撳停左個錶叫我落車仲開埋車尾箱抌件行李出嚟叫我call過另一架
街邊截車 DC9凸個頭出黎問:「去邊?」

而家嘅我會唔答佢
下?
呢程得40咋?

揸你就揸啦柒頭
以前細個 初中咁上下趕返學要答的士 係對面街咁上下
去到半路驚覺唔記得帶銀包
叫佢返轉頭 去到樓下問佢可唔可以停錶
一陣落返黎再答再起錶
Dc9話唔撚得 到最後等到我落黎
再答返學校仲要遲到罰企
仲要成個星期零用錢冇哂

細個太細唔識玩野 諗返起早知玩9佢
車我去第2到話住個到 之後走佢數
掉錢落地
係站頭上車要過海,比的士狗拒載
廢事煩鳩,落下一格的士
下一格又叫我同第一個講唔可以拒載,屌走佢先可以載我過海
搞勁撚耐,當然前面個隻都唔肯走
咁岩有人上左第一格先可以收聲

仲有好撚多,根本數唔哂
工作需要搭的士
希望今次可以改善個行業歪風

推po
咁串,又要落街影相
On9, 唔問實交都有得嘈,大把閪客專登陰鳩d的士佬,佢行A路線就屌柒佢點解唔行B路線,相反行B路線又話A路線平d, 為求嘈交博的士佬平幾蚊或者差唔多到目的地嬲到趕佢落車唔駛比錢,唔該偏幫的士狗,係大撚把呢啲冚家剷客,尤其係d中年大叔阿嬸
趕時間截左但未上車 司機問完去邊話唔過海
一定係即屌老母
所以的士真係唔係我地啲平民搭,情願巴士,甚至比double價錢我都制

唔使受氣,無拗撬,舒服就係咁簡單
搭得的士都係趕時間 問題係趕時間通常都撞到dc9
想同佢玩野都玩唔起 好撚慘
深水埗觀塘搭地鐵仲快唔駛因為太近得罪的士大佬
呢啲反而還好,一開始拒載都我都可以接受,最衰喺係車上不停吊,揸車chok到仆街發晦氣,咁樣我通常叫佢前面停車,照俾錢,然後轉第二部願意做既的士
但其實法例理論上係要計錶,不過短途佢肯載你你應該要感恩,

因為太近太遠,過海太塞車,返工時間交更時間都唔載
兜路
試過媽咪上咗架珍寶的士,叫佢去前面街接埋我阿公,佢見到我阿公坐輪椅然後拒載仲態度好差想趕我媽咪落車,最後報咗警,屋企人只要求道歉,但個的士佬寧願去差館都唔道歉
十年冇受過DC9氣。因為十年前有一晚係廣東道,成條街最少三四十架吉的士,問左兩個鐘都冇一架應我,答都費事(可能因為見我係香港人),經此污辱決定以後吾撘的士.

行完街唔想行斜路返屋企就搭的士
快數唔跳標$27,有時咁岩要停燈就跳一野
開左車一陣,隻dc9 用app 接左單
(同區,我屋企行落去佢接客個位4分鐘左右,
不過佢車行就要兜大圈)
然後打俾下個客同佢講
"10分鐘左右到" 佢個客好似好急叫佢快d

跟住睇返張圖,我屋企係紅點
黃色係馬路既行車方向
正常係行最右邊一直上到去轉左再轉左就係(跟綠色)
然後隻dc9 就扮晒野係藍色果個路口轉入去
然後同我講
"唉呀行錯路,呢到轉唔到右上斜wo,你係到落行上去啦"
其實佢就想我落車然後佢就可以快d 接下個客

我同佢講
"我就係唔想行斜路先搭的士,你同我兜返上去"
(上車位到屋企行10分鐘就到)

然後個到要兜到好遠先可以兜返去綠色個d條路
佢中間就打俾下個客話
"呢個客好麻煩呀,臨時改地點,我黎唔切啦"
下個客就屌左佢幾句
到落車個價已經去到38.4
我同佢講係因為你自己行錯
我淨係會俾$27
然後佢冇聲出

多數d 仆街DC9 扮行錯路
我都會開返hktaxi 個app 搵價
最多俾返最高個價佢
多一蚊我都唔會俾

有一兩個好少少就會主動收返正常個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞