入嚟講低你受過DC9既氣

944 回覆
2002 Like 18 Dislike
係 佢地仲特別鍾意螺旋處做外圈撚
但鬥輸位就淨係識長鞍
仲試過隧道口臨雙白先Cut, cut唔成玩佛光普照 即刻行30等佢熄燈
呢個係我問一個風琴腳dc9 得出嚟嘅答案
佢哋係咁諗,完全係憑感覺覺得慳啲
有急事想車老人家去醫院都拒載啦
其實揸的士唔呃唔拒載 正正常常咁接客係咪賺唔到錢?

點解的士佬會做到個名咁臭
臭煙味 竟然#27 先有人講
其實係揸得無咁辛苦啫
佢班仆街部車咁撚舊, 好難定到油
風琴咁行就容易keep 速
*同埋多數係4AT 嗰班先係咁揸

CVT 個油門反應咁慢, 佢地都係定油就算
成日入迴旋處行左二線, 但一入圈就cut 出去外線, 屌佢老母
但係短又話幾步路唔鍾意
呢個唔肯定啦
但嗰個dc9 個講法真係話大腳扯高轉,之後慢溜,會慳啲喎
試過過隧道前面車已經停咗(塞車)佢冇收油差啲撞前面嗰架,一嘢dup停我成個人向前撞+手袋啲嘢跌哂
我「好彩你停得切冇撞」
Dc「唔係呀啱啱冇睇前面吖嘛」
你信佢先真心痴線
試過飛的落order去機場,中間要接一接老細一齊出差
一上車佢話:「去機場⋯⋯咁遠啊枝旗😅」
已經心諗唔鍾意咪唔好接大佬撳之前睇到去邊架嘛

然後接完老闆上車
DC9:「你哋去機場咁遠我架車可能唔得喎,個引擎好似壞壞哋⋯⋯不過等我試下啦

然後中間死火重撻兩次先到東涌放低我哋再重新call車痴撚線公司
試過客41蚊錶 問比40得唔得
又試過40.3錶直接比40落咗車
婆唔婆乸
咁你果個已經係 好既的士佬
我講果個 係叫我諗計
1-5單單都係簡化版
目的只係想拋磚引玉

第4.件事係咁:
我上機場上的士 二百幾左右
咁好啦 去到屋苑 dc9話 「咁大張冇得找」
我主動同佢講:「吓 我問下看更...佢話冇,咁你有冇payme fps」
「冇PayMe喎 唔用呢啲野喎我」
「咁一係去最近7仔」
Dc9:「你都傻嘅 最近果間7仔好撚遠 去既話我會計翻你錶」
我心諗(做長途冇1百蚊紙 仲要咁撚串)
我話:「ok 咁我上屋企搵一百蚊紙」
Dc9:「咁你擺低個喼 點知你會唔會走咗」
到我推開門
Dc9:「唔好搞咁耐 10分鐘好返黎」
仲特登扮細聲比說話我聽
「曉 阻住我做生意」

獨醒撚/的士佬扮乘客又話 的士淨係有法律責任預備找100
你覺得機場的士 做長途連兩張100都冇 就去排隊呢 係合理既?
喂 我就話係本地人 如果我係遊客 又想玩500蚊黑的?
成個事 仲要個客幫你諗辦法 真係dllm
dc9 啲揸車理論應該係停留晒係古代
正如佢地次次停燈都要入P 波一樣
問過佢地話燈位唔入P波會壞波箱喎

CLS 佢咁樣係咁入P 波咪仲易壞
客call咗車 我去到唔見人打電話唔聽
whatsapp問佢係咪call咗車 佢先覆我上咗第2架
其實啲法例都幾落後
以前的士行長途都係100蚊內就話你比500好難找
而家長途200-300 都話無得找就智障

應該將條例改做找續唔多過300
短途叫隻dc9 找4張100 佢又真係未必有得找
長途找2張其實唔過份
uber問你去邊之後叫你取消唔講
架車停喺度唔郁/遊花園唔講
要$50 - $93.5
因為$27就雞腳, over 93.5 就每次跳$1.3

50 -93.5 就啱佢地心水, 仲要唔好多過5支燈, 唔好過隧道
上車幾秒就得
落車啲on9客成日搵錢搵散銀勁耐 又要找錢
一定搏上唔搏落
有封條架喎
連黃大仙都唔撚識去剷咗上鳳凰村
唔好懶醒啦
uber退錢比你 都唔會扣比咗司機啲錢
哈哈 仲話激死DC9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞