入嚟講低你受過DC9既氣

944 回覆
2002 Like 18 Dislike
係打錯左sorry
話去唔到我屋企 因為會出唔返嚟仲話試過出唔返嚟
我心諗:點解你出唔返嚟仲會出現喺度?同埋唔通我屋企係結界??
小瀝源上車,我話去馬鞍山新港城,佢車左我去烏溪沙,跟住屌我話我講錯地方
+1
我份工成日OT 放工要搭的士 so far冇遇過好離譜嘅事
係有次疑似搭倒改錶的士
個次又係放工搭返屋企 發覺程車比平時貴咗廿幾蚊 講緊當時冇塞車又冇兜路
咁我就同個司機講 話我搭過呢條路線幾十次都冇試過咁貴 然後佢就叫我俾返平時個價就算
事後諗返佢自己都應該身有屎心虛先咁順攤
有啲路線真係要睇個乘客想點行

北區去大嶼山 行大欖定屯赤?
有時出港島 視乎地點 三條過海隧道最少有兩條喺射程範圍
尤其是西隧未收返之前 大把人寧願塞陣車都唔想行西隧
搭程車唔洗跳標既全程開個咪同佢既行家講話又做d 垃圾旗,係咁單打話排咗半個鐘隊又乜又柒,成程車係咁chok 住咁踩break
試過有次夜晚喺上環收工番上水,凌晨兩三點眼瞓到仆街,一上車就瞓着咗
揸到一半醒咗去咗一個唔知咩地方,好似係的士站定小巴站咁嘅地方,我問佢呢度係咩地方,佢話唔識路,所以唔小心兜咗入沙田馬場個的士站
睡眼朦朧中見到佢仲喺入邊兜咗兩個圈先搵到路出去
嗰陣真係太眼瞓瞬間又瞓番着
最後張單成$500
平時呢個距離大概320左右
嗰陣時都冇意識到個仆街兜路
第日瞓醒清醒返先諗起
所以你啲仆街的士狗唔好講咁多廢話
平時自己仲有幾多陰質嘢心裏有數
目的地50蚊路程

第一個dc9聽完即刻話要交更唔載;
第二個dc9聽完目的地之後問我仲乜唔搭之前嗰架,搞咗5分鐘都唔肯開車堅持要我報案有人拒載,仲做埋大戲拎手機出嚟話我唔報佢幫我報,我趕時間唔得閒同佢玩就落車,然後佢即刻轉過彎位就載另一個客

嗰次之後即刻down返個uber廢事受佢哋氣
Call車 中環上車去大埔道 上車合埋眼抖陣 開返眼去撚咗大埔
的士判官都未睇過
試過港島的士站上車(當時好趕時間)
司機:我係九龍車唔識路
我:咁你唔排過海站? 唔識咁你google 啦
司機:無gps 你幫手google,我唔會識晒18區又乜又柒 下刪幾百字(個時我已經好L 燥)
之後我電話開到最L 大聲,到某個路口要轉右,佢入錯左條直行線,我叫佢cut 返岩條線,佢唔撚理直接行撚錯路
跟住我唔撚忍大爆發,瘋狂屌鳩佢唔撚係出嚟撈垃圾廢柴,明知自己唔識路都唔預備電話(個司機大約50歲左右)
最後屌撚到佢叫我落車唔做我生意,之後錢都唔使俾走撚左。
好多年前,搭地鐵忽然得知要入將軍澳醫院見婆婆最後一面成個人好恍惚,唔小心衝咗入康城車,好難先出返嚟,點知我又戇鳩鳩衝上對面班康城車衝去的士站冇車,call台話咁近唔會接,畀雙倍都唔接,我話真係好趕唔該,DC9叫我慢慢喺站等
Hello DC9
人哋要攞彩吖嘛,以為自己好威威撚緊個dc9,其他ching話係佢問題佢都唔聽,由佢啦
收皮啦dc9
禁區開門我上左車
問左去邊之後話禁區唔上得車
我即刻對住佢全名講
XXX先生,你唔去就轉右
右面啊,XX警署

佢死死地氣咪又係去
的士狗,狗黎㗎咋
正常CVT唔係定速先慳到油咩
你話手波谷高轉上高波溜都話有機會慳到少少 但而家有得幾多部MT的士
仲係小學生嗰陣,有一日入咗村,落超級大狗屎,走嗰陣啱啱轉黑雨
我咁啱截到車,車程應該大概四十蚊左右,一上到車dc9問我有幾錢,我話得張一百,即刻話無得找趕咗我落車

嗰陣細個信以為真,滂沱大雨之際好徬徨咁再搵下一架的士,好彩對面馬路咁啱有個準備交更嘅的士佬見到叫咗我上車,問我發生咩事,然後屌鳩上一個dc9恰細蚊仔

大個先知原來依位係萬眾無一嘅善良的士佬,趕住交更都照車埋我,仲要明知小學雞無錢黑雨都係收原價,多謝你!!!
我就算call uber都專登避開uber taxi,比貴啲都要搭uberX
我返屋企條路就係有兩個選擇,一條多燈位,另一條兜個圈但少燈位(平啲啲),會快啲,平時搭司機問我行邊條我都答冇所謂,有次我趕時間我主動要求行少燈位條路,個司機同我講:「小姐,你呢條路去唔到你嗰度架喎」,同我拗咗好幾句,最後我話我比錢嘅我要行呢條路就呢條路啦,到達目的地我落車前同佢講:「又話去唔到呢度?」

另一次帶住個女搭短途,勁Chok ,我同個女講:「女呀,做咩呀,你好想嘔呀?」講完之後架車就冇再chok過
唔係幫dc9 不過我晚晚經過果邊 11,2點左右,成街吉車無冚旗喎
睇咁耐唔諗住回,點個見到一樣經歷
厄錢嘅dc9
1. 畀100蚊晨早車話,下,無散紙阿

2. 荃灣去青衣話,唔識路,你坐下一架車
現實社會 我都學識左
真係好急 加一百 乜都搞掂
唔理係搭的士 定其他情況
係酒店 餐廳有俾小費 服務就會變咗兩個層次
可以唔認同,但係呢個係最直接解決方法嘅辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞