入嚟講低你受過DC9既氣

944 回覆
2002 Like 18 Dislike
“晚晚”vs“星期五/六晚”
一個諾士佛臺一個老蘭,星期一至四同星期五六係兩個世界來的
以下返工時間全部扮睇唔到

拐杖老人家,輪椅老人家, 幼稚園校服小朋友
Cancel -> report
根本依家就應該強制裝地圖app

可以比司機同後坐乘客語音或文字輸入要去嘅地方

GPS 睇住去到邊同估價
Call Uber taxi
接完單45分鐘先到
洗咪咁仆街
Brian哥
可能嬲短程
我做左part time的士狗幾年 同時都做左30幾年香港人
的士狗有咩賤野我點會唔知
不過呢個on9到咁既比例真心唔多 10個可能有1-2個
佢講得啱 浪費左佢10分鐘 但呢個係佢自己攞黎
500蚊都找唔到學咩人排機場 又唔裝e payment
不過講態度閪到咁既司機其實唔係多

其實真心講態度既好多司機都冇問題
我既感覺只係好多都不思進取 增加自己既競爭力

比個例子
尋晚8點幾好靜既時候有呢支靚旗出黎
個客其實個要求好簡單 想payme比加冇煙味既車廂
但偏偏已經8成既司機已經做唔到 搶都唔洗搶就拎到黎車 個客到步仲比多$20貼士我
我自己都食煙 開工就好少食 要食咪泊埋1邊落車食散完浸味先上車 尊重返自己既職業

其實我都好矛盾 一方面都想清下的士瘀血
但又因為一大班不思進取既司機 令我有優勢
我唔係特別叻 只係做返基本野 但已經贏左我一大半既同行 輕輕鬆鬆就搵到食

Ps 希望大家落order時多啲要求 等我容易拎單啲

交更時間 我行路都唔坐的 成班都又搵錢又不斷比說話你聽 上車前問左佢去唔去先上
試過唔比我落車,係咁兜圈,兜到見到管理員問:呢度係咪乜乜屋苑?
先肯比我落車
打波撞親頭流鼻血
搭的士去急症室
比的士佬寸話牛高馬大身體咁虛弱 幾時死
仲話咁近自己都行唔到過去
然後諗住水我去間完d 嘅醫院話嗰度好d
其實你地呢行個形象太差
所以都冇計, 所以有得㨂我通常都㨂啲後生小小既司機

例如非正式站見到一個廢老同一個後生, 我一定係上後生嗰部
琴晚星期五都好多吉車可以上 唔好為反而反先巴打 我都好憎dc9 但事實歸事情 Btw, 老蘭我就真係唔清楚
嗰晚我話要去沙頭角凌晨兩點
佢照開車,之後我話都係唔去沙頭角,我去和合石,佢都係冇出聲,然後我問佢你有冇聽錯啊,依家凌晨兩點去和合石,你要吉車出嚟喎,之後佢話食得鹹魚抵得渴做得呢行係咁㗎啦,之後我擺低$100落車走咗
黃生你好
比5舊
條友話唱錢出聲wo
阿健,好掛住你,祝你身體健康,一生平安
有次坐車由深水埗去觀塘,中途訓咗一起身望到兜我路兜到去尖沙咀,即刻問佢「我去觀塘你開到嚟尖沙咀做乜?」。答我話行漆咸道少燈啲快啲,即刻問佢係咪想去狗屋呀?
星期六 4pm 旺角Moko的士站等 目的地薄扶林
DC9: 「你去邊架?」
「下!薄扶林?呢個鐘數過海好塞車架 你都唔好過海啦」
然後連續比七架的士拒載
好多年前響dissuss教啲人響蘭桂坊點一次就上到的士,話拎個牌出黎寫去 太古城80 蚊

因為去太古車程快,而且容易出返去,就算吉車返蘭桂坊 啲司機都願,而個客就可以響太古城轉另一架的士去目的地

最後俾人diu足幾頁,做乜搭的士都要轉車
同佢講唔緊要,你仲轉到右呀嘛,轉3吓右就會轉到左
的士狗入黎睇下啦
鬧你地鬧到咁多頁
Anl本身都老野場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞