點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
有邊個熱門移民國家唔係環球徵稅?
我諗一係你搞錯咗 一係你身邊嘅人士少移民美國 個移民數字係創歷史新高 亦都從來都係高
香港人移民外國數字 美國我唔記得排第幾 但唔係第一就係第二 唔係加拿大就美國
走線入境做難民,等特赦係咪最易
老實講,除左日本之外,全球發達城市真係無咩國家會好過香港
講緊你可以好安心咁出街,完全唔會無啦啦比人老笠、拎刀仔同埋開槍 (無復仇既情況下)

香港有所謂刀都係黑幫自己兩個幫派打,極極極少搵個一般市民黎吉兩野

但全球黎講,澳洲、英國、美國呢D真係經常發生
成本高 純粹想走既美唔會係首選
利申 美藉
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/国际税务

美帝個隻係國籍主義,只要你係美籍去到邊都要交稅,的確唔多國家係咁
無証居民應該唔易做
你睇新聞見到d人成堆成堆咁擁過嚟,其實係踩住一堆人頭先嚟到
嚟到就算俾你真係開始申請,又勁多限制
99.99%香港人都唔洗做到d墨佬咁爛
好人好者喺香港做乜要行呢一步
呢排入親個個移民po啲人都搞錯全球徵稅
要博不如博下次延期DED
認真58%係上法庭,冇計到見移民官嘅第一輪政庇intreview,
好多政庇面試個官直接批咗,就等攞綠唔使上法庭
實際8-90%,就算法庭輸咗都可以不斷上訴,只要唔嫌時間,實攞到線卡

而且中國人9成9都係吹水作埋啲垃圾故仔,咩信基督教、同性戀、強拆
香港人真係個身份都夠apply,如果去過咩集會、遊行直頭保送
其實係
仲唔使好似支x人咁由厄瓜多爾起步
特衰可以免簽入境墨西哥
唔好教精d人 庇護條路算易
美國根本好歡迎低下階層移民做下欄野
咁能癲
美國地獄加州
我之前已經係連燈講過

《你問我答》係美國地獄加州嘅大年初一
https://lih.kg/3625597
美國根本就係痴撚線左膠國家
有冇識過成功例子?
黑社會地方
即係讀完書申請一年opt 然後嗰年要申請埋h1b中咗加延長嘅話就有多六年 六年後仲未有僱主sponsor/結婚就要執包袱?
因為中國香港是地球上最安全的地方
除非你個人好top 唔係唔覺得美國生活會好好

但唔知佢地有冇吹水 但都係咁講係大部分咁黎
當然佢冇比張綠卡我睇
一係就話同鄉例子
偷渡班友申請難民佢哋係等3-10年排期見官先有得決定有冇政治庇護綠卡身份
中間揸住一個叫ead類似行街紙+工作許可嘅野

因為中國有一孩+冇宗教自由
所以中國人走線過去只要話佢想生多幾個政府唔俾就批
但好多真係見官先會慢慢鋤你
所以form589(庇護)只係比你留係美國用
中間仲要唔可以離開

最後拎綠卡一係有真正逼害證明
一係生仔有美國籍見官有得同情留低

多數去都係為咗生仔+搵錢
唔好天真諗太多以為乜鳩政治原因
政治佢去歐洲易好多啦
美國走線錢多生仔有護照先係重點

另外中國人中東人移民外國好簡單
個班友傳教俾差佬捉去寫悔過書
中東嗰班話自己同性俾人逼害又話俾鄉下屋企人強迫結婚
乜鳩證明都唔洗可以入歐洲

所以基本上一對男女朋友走線過去美國 一入去申請589 美國俾EAD你有得做嘢 期間生到仔就搞掂

先利申係美國東岸
我係呢度8年有聽聞槍擊案
但係我自己係冇遇過

好幾次半夜搭地鐵番屋企我係冇事
要驚既反而係纏擾/毒品道友呢d
係。我有friend H1B 滿六年都未攞到綠卡,依家諗緊可能要relocate去加拿大

btw 你係STEM major嘅話,可以申請兩年STEM extension。即係喺呢三年嘅STEM OPT內,每年可以抽H1B一次(總共三次)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞