點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
好過泊車去parking garage
深夜行去攞車真係會驚
咁係你揀錯科嘅個人問題多
powell station行過去都得啦
行一個街口已經見到條人龍
我永遠企係牆邊
無論如何
最難應該係要有綠卡
加拿大好過美國
從來只有見加拿大人搏晒命想去美國 未見過美國叻人想去加拿大
SJSU 唔係三線 只係cal state 唔做research 刷排名啫,出哂名幫faang練人
我有得揀就唔洗走啦
Jupas 派到去第15個choice
真心覺得香港入大學既制度係十分智障
一地都係槍呢樣真樣tvb洗左香港人腦
美國唔同地區治安差天共地
11pm後搭bart真係咪攪
可以住南灣㗎啫 班撚樣當年投票唔要bart...
我只係想舉例比你其實政治係無孔不入
唔係你唔睇新聞就無野

外國窮人區係一個問題,但外國至少每個人都有得say
你唔想做呢樣你至少可以出聲
你唔想去無人迫你

香港係好安全但你好多野都無say
你只係係佢比你既框入面cherry pick你既生活

如果你要比"治安"咁香港日本一定屈機

但"心安"係另一樣野
依家太多假結婚,搞到所有結婚移民都耐咗好多等得黎你去加拿大嘅已經一早入咗籍
睇吓你追求啲咩啦,加拿大點都安全過美國,當然如果追求其他嘢例如搵錢、想去Hollywood做演員個啲咁美國或者會比加拿大好嘅
caltrain到Millbrae轉bart
英美治安一定冇香港咁好㗎喇,睇吓重邊樣多啲
Sales tax係買野先要俾,一般8-9% 但食物例如生肉,雞蛋果啲唔使。Property tax係有物業先交,Bay Area呢度個個county唔一樣但一般係1%,我住果度係過1%。香港有樓唔使畀差餉?
好多人都睇新聞就當去咗旅行或移民
唔好講美國(好多媒體有明顯agenda),淨係意大利西班牙個個都當係九反之地,但係兩個國家係發達國家之中嚟講算好低兇殺率,你離開咗嗰幾個出名嘅旅客區之後連petty theft都冇乜,但係個個都先入為主覺得一去美國就要着避彈衣,一去西班牙就幾十個細路撲埋嚟笠你
呢邊最大嘅agenda我覺得係反三藩市
SJSU同SCU唔算勁但有地利響矽谷,咁多年畢業生點都會有啲入呢度各大公司。咁多師兄師姐,人脈一定有著數。
政治兩極化嘛
咁SF呢十年又真係做得好撚衰相嘅
好多舖執粒都係事實
零團購我又間唔中都見到

但係呢d一切係好易避開,你搬落少少,即刻唔同晒
貴, 乜都貴
你當IRS流嫁
自已係香港同美國做過工程佬
唔講錢只係對你專業既尊重已經係兩個世界
美國護士多好多錢
加洲普通註冊護士都年薪130k
traveling nurse 返9個月搵190k
註冊麻醉護士人工最高 平均年薪203k
香港護士牌轉嚟美國可以直接考rn 個試 考一次可以終身唔使renew
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞