點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
至少唔洗太擔心food quality問題,qc做得唔錯
難移民,完
大陆窮就自己煲啦
不過大陆人好興飲支裝水,唔知係咪自來水乜事
移民難
但去美國唔難 拎綠卡同做citizen都唔難係耐
其實去完加拿大拎完citizen去美國係咪仲快仲實際
香港人真係好小有料過到去美國做嘢
好多台灣人係抄狗啲人,而抄狗一直喺度搞鳩我,而家睇情況抄狗勢力應該無晒辦法果種,而我肯定佢地全球都搵唔到人代替得到我一成。
我去台灣人嘅地方,一係可能麻煩到人,一係比佢搞埋一份😅
呢個真 但要識美國人
得某個國家成日有食安問題姐
人哋個啲就真係吸人才同做生意嘅人
呢三條路入就最正常
美國既大學始終有吸引力
治安何止好少少呀澳洲,淨係無槍,市容,街上啲吸毒人數同homeless都好過美國好多啦。你講果啲道友攪人最多二三個,點同美國SF, Oakland, 果種成個city centre都係walker咁誇張。
我本身啲美國朋友嚟到都話澳洲安全過美國多多聲,由其是你用加洲去比較嘅話。
天氣的話夏天熱嘅程度咪差唔多Nevada Utah果啲沙漠洲囉,但係起碼各大城市都有沙灘同海俾你涼一涼。

工作搵錢方面我認同你但係澳洲都比英加好,係排美國後少少,個收入起碼香港人接受到先。
同埋我個人覺得移民澳洲其實比美國仲係易好多,你讀左Master加分數夠係8 9成機會有得留喎,美國就算讀完master都要有employer sponsor咁濟先有機會留除非學上面巴打話抽到個lottery,澳洲依家唔使,分數過可以無employer sponsor已經差好遠起碼你知道唔會無左份工就要走先,美國未攞綠卡前得唔得呀?
不過如果以兩個國家都有護照嚟講,美國容易搵工過英國
因為移唔到
完。
工程佬副黑超化灰都認得,就得見得多過見我老豆
加拿大咪得美國近,無其他國家去啦,得返中美洲,咪同澳洲NZ差唔多起碼東南亞都叫近近地有選擇。澳洲飛日本仲係快過美國呀。
加上澳洲無national park咩?出哂名大自然喎,你唔係唔知澳洲同美國面積差唔多大?歐洲就真係好玩過嘅澳紐但係計埋移民後生活水準就屌打英國同加拿大,係得美國搵錢多過佢。
Well said.
一大班人講治安唔好,咁睇地方㗎姐,度度都有差區,美國咁大,一樣大把宜居城市
消費方面,真係無得比,美國人洗錢絕對豪過加拿大英國歐洲人,可能搵多少少,又或者個國家根本係洗人地借嘅錢文化🤣🤣🤣
所以經濟一定有產力
有咩人會想移民澳洲,淨係一諗到去其他國家就要飛long haul flight 已經唔駛諗
上面講到留6年都拎唔到綠卡
做4+9拎完citizen落去搏下好過啦
做乜講晒我同事啲名出嚟!
美國人你睇下每年移民澳洲個人數仲多過澳洲人移民去美國。好似全世界得澳洲一個國家係美國移民入多過出。
仲有你當每年十萬移民數流架?仲要澳洲無收難民墨仔果啲人,即係十萬淨流入都係有貢獻嘅經濟移民,已經好過美國英國加拿大近幾年border situation啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞