點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
因為佢地個目的只係離開支那o係美國生個仔
個仔做美國人
攞到合法身份係錦上添花
左膠
nigga
Woke
離日本咁遠

不了
稅前可能係
可以F1申請Green card, 如果冇抽到H1B, OPT 3年內要搞掂green card係有啲急,所以有好多公司要你抽到H1B先幫你申請
我淨係pwd+perm嗰part都等左2年DOL依排好慢
EB移民?
呢個都真係幾surprise
心諗鬼佬都係慢慢
美國d人行路真係同香港差唔多
唔好嚟地獄加州呀!
我好撚慘呀!
係超不安同好焦慮,入tg日日望住perm pd幾時到自己,等完perm又等排期,又怕layoff搵唔番sponsor.. vpn移民係咩意思
公司肯駛錢L1A 轉eb1c 唔難
+有個好律師更加一勞永逸

利伸:不是本人
大把朋友放棄綠卡 屌
三大熱門城市飛sydney都要啦
邊度要咁長時間
三大熱門城市飛tokyo都要啦
未攞到,但交左485.印度人抽到H1B又搞掂perm+I140, H1B過左6年就每年續命,每升職一次又要再搞過perm, 不過好彩係鎖死pd. 總之就好慘,升次職都會搞到好多department. 有啲仲講笑話喺到生仔等子女大個左申請仲快過佢地排期我stem opt第二年先抽到H1B,安心少少.
我啲同事搵緊14 萬一個月
根本去旅行黎講 係澳洲出發一定係最差(東南亞除外) 英國近歐洲又多野玩飛美國都唔算太遠。另一邊加拿大又近美國多野玩,淨係去d national park都玩到成個月 而澳洲要飛歐洲重要轉機加加埋埋20個鐘up
以前係LA讀書啲大陸雞多到爆,嗰時未有iphone we7,仲係用緊craigslist出post
睇你住邊, 無人叫你住 cali / nyc

中小型城市夠有突, 放假先開車入大城市玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞