點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
用VPN囉
我一次過一年交咗NordVPN 就冇呢個問題了 。
大多數都去
costco is life
真呀

我諗我識嘅人裡面隨手都數到幾十個係咁

所以「大把」人起薪200k真係未必吹得太過份

反而如果間公司俾唔起咁高人工,可能佢都懶得幫你搞 H1B⋯ 所以留到嘅份工都唔會太頹

that said 今時唔同往日,唔好話fresh grad 搵新工,淨係保得住份工已經要還神;今日先諗住靠呢樣嘢移民美國就太遲喇,啲科技人才泡沫今年爆到九彩但呢幾年為咗高薪厚錄入行嘅大學生仲係年年畢業(滯後指數四年),未commit嘅朋友睇清楚啲大行咩狀況,再做返四年嘅經濟預測先好落決定呀

ps: 各位行家勿相認
走線都唔使 反正特衰免簽墨西哥同加拿大
由上年暑假去而家個job market真係好差吓嘅
但係美國tech有樣好處係,個市道就嚟好景嗰陣d公司已經要搶人搶到癲,始終大部份hi tech嘅market都仲係expanding,一搶就個入職門檻會突然低咗好多,同埋cycle唔會4年咁耐,dot com同金融海嘯咁仆街都唔洗4年recover啦
上年grad嗰d係慘嘅,今年可能都慘,但係下年就完全唔一樣
藍絲揀英加澳會好啲但在我嚟講返正都無正常生活,去啲四圍流彈嘅地區都一樣
amazon 算係 outlier
其他 faang 喺 2023 之前其實唔係好興炒人,講 turnover amazon 個朵係比較臭,基本上唔適用於其他公司

至於讀boot camp嗰啲傳聞就梗係唔係真啦,咩都唔使讀都有人請㗎。邊個話讀書有用?大把人讀完書咪又係on99… 讀書同on9唔on9或識唔識嘢嘅關係其實唔算太大。

大學 degree 就真係有用嘅,否則攞唔到 H1B (有degree但唔關tech/engineering事都攞唔到) 呢個情況可能去其他國家嘅office囉(但呢啲就離題喇~
4年係大學生由入學到畢業嘅週期 滯後指標就係好似當年 dot com bubble ~2000 爆,但 2001-2003仲有一大堆 IT 畢業生唔知做乜鳩 (香港嗰啲基本上轉晒行)

而家主要問題係 tech expand 得嚟(按:明顯decelerate緊)未必夠啲CS畢業生數目 expand 速度快,呢幾年個個都話想讀 CS 入 big tech 200K TC,僧多咗粥少咗,仲要同啲被 layoff 嘅一齊爭,呢啲嘢唔係一年半載嘅問題。另外仲有一大堆 antitrust隱憂未計

我自己就比較悲觀嘅,而家除非你咪埋眼都識寫 CUDA kernels 否則呢幾年最好都係要虔誠啲拜多啲神。
250k 係自住房屋賣左賺錢嘅免稅額
股票有分short term / long term
Short term 係指一年內 無免稅額
賺左一蚊都要計落income

Long term 都計income
稅率低過short term
哦 我講緊federal
唔識WA tax
美國d 科技同學術界贏其他地方幾條街,歐洲個d 國家根本無得比。大陸個堆人材係勁,但係大陸俾唔到個環境佢地發揮又係無用
次次係呢d post 都會見到幾個相熟既名
你鳩up點定
夏天要搵樓檔 我岩岩係東部呢到過完夏天都冇你講到咁誇張 仲要今年已經熱過上年
咁又係佢哋啲政策好易變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞