點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
如果有熟人公司直接sponsor green card 係咪就可以bypass到抽h1b呢個step?定係前提都係要抽到h1b先得 剩係stem opt唔work?
純粹好奇
你點解唔選擇做李嘉誠個仔?

地方
既問題
選擇少係睇你咩州咩city姐基本西岸係最舒服,LA附近根本選擇多過香港喎
通常係未見過世面既先覺得美國差
非法移民激easy
美國通脹高到傻
係近一年先話會減息
普通香港唔有錢果班過到去乞食咩
香港都幾易爆呢個數
白衫每年都200個
ibank我當唔計啦
老師上sgm
政府專業人士
外資firm律師
big 4 sm
銀行mt
mnc sm級
話難唔難如果唔係香港邊會封關個期hermes都仲要排隊加埋開關日本飛機班班full

另外美國taxable income計埋租金股息之類
單身都叫做ok
結咗婚married file separately大概搵12-13萬一個月都要超過90萬美金個數交(22-15)=7%比美國佬
即係大約成份人工交3-4%左右
唔多但都叫做每年冇半個月糧
呢d case其實都ok
係file麻煩同埋股票投資複雜好多要諗tax loss harvesting

搵12-13萬hkd以下其實留係香港輸唔到幾多
再低d 6-7萬ke除非老師白衫唔係多數美國人工高過香港添
醫生自己開診所又唔洗交
主要蝕嘅係搏命打工升得快嘅打工仔同ibanker

我公司幾個md揸美國護照
加加埋埋10幾年交tax交成二三千萬
積蓄少咗錯過10年升浪
為咗expat rental deduction唔買樓錯過埋最基本既樓價升幅
香港都大把啦 個招牌跌落嚟都死幾個
咁有得揀都要base on 有冇空位同能力架 唔係的話真係普及教育咩
吹大啲啦
有得控制嘅係個人度
冇理由學年青人乜都話地方同制度問題,責任不在我方
試下睇醫生
我咪話唔計property tax 住,因為兩地都要
主要想睇salary 同sales tax 之後個差別同retain 幾多% 係自己手啫

500k 應該無你講咁忙
出mk 望下啦
美國嗰d成千磅
肥好多
力架同啲墨仔係一大原因
仲有一埋左膠政策
正想問呢樣嘢,要快啲搞綠卡先得
明明西岸代表係SFgoogle apple係曬個邊
唔好睇小連登仔
fg 50k
每次轉工30%
好快就可以1m 一個月
你啱
不過呢到d人中之龍都話好易爆
美國應該係最垃圾移民國,周街黑人, trans, 肥婆,左膠,槍殺。玩下就得,去住真係本地人都屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞