點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
咩嚟
又咁講,我自己唔係運動型
d黑鬼白鬼爛仔,一個二個大大隻隻又跑得,抆槍反擊分分鐘高生存率過走(唔夠佢跑)

移民門檻高先係重點
你講物價,一dd啦
至少美國買車,入油,水電貴唔過英/加
日常食材果類美國自己有生產既野照計都唔會極貴
另外係除左基層更無保障之外,d咩咩師之類工種都一定係美國高人工過歐/加甚至澳
人工一啲啲啦
始終新移民在經驗都預左唔計足要畀人discount
最重要係美國都係極chur
社會氣氛都好緊張
就算無香港咁大政治問題
有啲城市你在街行行下都唔太舒服
有得揀都寧願要英加澳穩定啲
喺拜登嘅美國梗係去墨西哥燒咗證明文件再非法入境最快
有得揀想去邊有專車機接送 有酒店住 仲有電話 錢同衫提供比你

https://youtu.be/M7TNP2OTY2g?si=2VfU8QdFIvP3a-CN
先去加拿大, 再落美國好似易好多
門檻太高
因為根本無得揀美國
如果美國有類似BNO 5+1計劃, 我相信一定好多人去
要有綠卡先王道
美國行行下比人射死,去超市買嘢食比人當gta感玩
邊到有9 蚊燒味飯食
F1 offer? F1 係俾你讀書點會同你講working visa 嘅野

利伸 F1 -> CPT -> OPT -> DED -> 最後都係娶隻鬼快靚正
大把啦. 未有平價救生艇果時
身邊最多人去美加
法拉盛
旺盛 用劵 to go 7.49$

唐人街 華豐 (勁多人排隊)
7$
Ummm
200k 係指Base 定total 🤔
用total 計fg 真係好易過200k
明明係呃asylum佢地就話申請工卡
巴打,最後同個鬼妹結婚?

我意思係收到job Offer, 我即刻覆佢問Working Visa sponsorship, 佢哋回覆話OK。
但係我唔清楚,邊一款Working Visa會最容易可以換埋綠卡。因為佢哋都有叫我study下話俾佢哋聽
而家人喺香港,大學畢業做咗八年嘢
係香港係senior, job offer 係manager

佢哋話研究緊Working Visa sponsorship
我想問吓邊一款Working Visa可以最快換到綠卡
L1 A啦 唔駛講 你呢個情況
任何留美問題
一律建議結婚

L1 好似係要係外地做野先可以申請, 已經在美只可以係H1B. 我有啲fd 公司睇得起佢會講,如果抽唔中H1B 就調走去其他國家做兩年同時間申請L1 過黎。

當然L1 最好因為係immigration purpose, H1B 唔係immigration purpose,
佢係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞