點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
咁佢唔使再擔心返香港先會講真話啫
佢哋好勁 去到24/7 咁做 就算做按摩都做到買到間屋
根據資料
中國人在美國移民法院贏得庇護的機率是58%。

大家可以試下走線 叫做大過5成
鬼唔知美國好
未見過世面

咁層主推介住邊
普通學校應該真係 不過睇過啲大陸移民虎媽嗰啲帖 真係勁嗰班讀書同亞洲差唔多咁chur
難民種多到仆街
雖然香港都有蛀米蟲搶福利,唔會無啦啦搞你
但美國個d垃圾好撚多倍,個d力架同難民好恐怖
會周圍搞人、搶野、入屋打劫、黑幫廝殺之類
上次睇YouTube 有個應該係大陸人黎,佢係普通快餐鋪食野
無啦啦有個傻佬見佢華人就對佢講垃圾說話煩住佢,咁佢就拍片保障自己,
之後唔知係咪頂唔順講左兩句反駁,傻佬即刻叫佢出去話自己有搶,之後一直企係出面等佢,食餐飯都有生命危險都痴撚線
你話係咪極端例子?呢d新聞日日都發生咁
有時睇人係美國拍片講下生活影下街,無啦啦會有人經過見你華人人種就會講歧視說話,咁樣點生活
一年$96k喺美國真係唔夠使。除非你搬去啲鄉下地方
美國妹水多緊窄?
你住過未? 我就住過10年, 唔覺治安有大問題, 唔好on99 夜晚行downtown 就ok

親戚讀完個PhD 都未有
美國太多肥婆
我驚俾佢地責死
有冇聽過American dream ? 機會一定美國最多
如果出到paper,用O1申請都得
O1門檻比EB1低
咁median income 80k 都冇
呢個好睇美國邊度
寫就咁寫,但60k人工果班抽到都唔會批 (我過去幾年請過兩個抽中左都唔批,話個職位人工低唔夠專業,唔洗搵外地人,律師appeal都維持原判)
人工一定要同本地人職位睇齊/不低於請本地人既人工
最易既computer science工近兩年都freeze employment
連local都驚驚
醫院工算叫做有朋友醫院肯搞

應該有資料上網差到h1b average 人工幾多
去隔離加拿大好好多,得閒去美國旅行下咪算
真,我果陣住東岸sub urban, 屋大有車庫, 夜晚跑步都冇問題
不過O1唔係綠卡

一年96k都唔夠使?
除左cali同NY之外 我諗唔到點樣唔夠使
我住WA都仲綽綽有餘
點解你唔讀耶魯劍橋?
唔想見到力架可以揀去Seattle/Portland
或者New England嗰幾個州
唔好揀南部
例如德州嗰啲大城市
10個有7-8個都係力架/墨佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞