點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
治安問題掛
嗰陣去美國做野一排,係加州停低架車買啲野上返車跟著有黑人走黎敲我車窗,即刻開車走
我睇演唱會成日喺tenderloin附近 次次都11點要行去附近攞車
連登仔當侵神咁拜,你竟然同佢地講侵一上台會社絕連登仔去美國機會
以前返工要MacArthur轉車
隔個月就會見到個gate門口有一堆爉燭,又唔知紀念邊個喺platform唔知俾人用乜方法整瓜咗
搭到幾個月,見到有人喺車廂入邊就咁用刀老笠,嗰次之後以後唔會搭bart
btw 唔知點解嗰間拉麵舖咁好食都要開喺Tenderloin
有邊個唔想走
重點係如果我8年前留係香港
我而家係做個普通文員仔

邊有得發圍
水果方面,你而家買唔到邊個國家既水果係因為政府問題?
Tenderloin 附近真係好多好嘢,好易就中伏入咗
睇美劇其實只要唔俾人發現deport 就得? 佢地照係美國工作發兒育女?仲有d lawyer 你肯俾錢就幫你攪...唔知係咪老作
我到依家都係跟google map轉車
Subway又係好刺激 唔可以聽歌 隨時飛站 屌佢老母
Yoasobi下個月咪喺Warfield攪囉屌佢
我諗到時我uber算
係warfield
幾個月前喺夜晚一個人由Flushing搭(7)返Manhattan

結果俾一個亞裔痴漢跟蹤

要群埋班locals先撇得甩
之前台灣咪試過囉

將來香港都唔出奇
而加uber 貴到pk...
咁都係有榮耀大家先共享到啫
個個都讀cs/coding 入到大公司做嘢咩 佢地都寧願請local 身邊好多係美國讀書嘅搵工超過半年一啲消息都無 真係會搵到頹
房屋問題我就無意見
因為我十零年前已經自己買左第一個物業

呢樣我都同意香港真係住屋成本貴
如果因為住屋太逼而移民,我係同意
我自己番醫院
15:00-23:00
因為係upper Manhattan
我住Brooklyn
D車

我自己係一定揀42 street 轉
因為中城一入半夜
唐人街/Broadway/W4Street 都好唔安全

34/42 因為好多遊客所以係兩個站轉
同埋半夜有好多拉丁美洲裔既師奶放工
一定係同佢地一齊坐
實冇死
Salary tax + sales tax 之後呢?
唔計property tax 住先
果欄買唔到咩?
唔好玩啦,轉一轉個供應商,個價夠平一樣有人入口

如果你講水果,你去一轉日本先講咩叫水果問題
全球其實係香港呢D地方真係乜鳩水果都食到 (唔理貴定平)
呢到咁多人移民,英、美、澳、加 真係全部都唔及香港

當然,你要話香港食塔斯曼車厘子貴過澳洲呢D戇鳩野就無得講
如果唔係香港真係乜野水果都係可以食到
難聽D講,中國所謂禁日本水產咪一樣有係其他國家做個轉口去食

政治?

睇你點睇啦
好嘅香港新聞連登一樣唔會提一樣道理
7真心癲

我自己覺得N/D/R 好正常
可能係因為條路線cover 大部份華人/猶太人會住嘅地方
所以都還好
最近多咗好多差佬
時不時都會入黎車廂裝下裝下又出返去
不過今日有單 有條友比人推落路軌死咗
英澳美加
真係美國最多黐線佬
High左野/mental/醉酒 真係計時炸彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞