點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
多倫多一撚樣
仲話想加tips
加拿大d乞衣海關問親都係想知你有冇嘢可以打稅
美國嗰d好多都正常嘅,但係有d真係怪到不能再怪,問d嘢嚟折磨吓你,你嚟旅行第一個接觸係d咁嘅service真係恭喜你
咁睇佢哋喺邊度,好彩坐同一個位坐成世,唔好彩坐得耐一個你Off就被淘汰

相反都有一班swe 乜都想玩吓掂吓,甚至參加24hrs hackathon
美國個工作環境真係難啲,唔上位就淘汰你,日日鬥鬥鬥
睇公司啫,同埋睇吓間公司去到邊個stage邊個round
要hea嘅都大把
兩個月點計?
由 submit N-400 到見移民官兩個月?
我住NJ, 今年會去攪入籍?
所以係美國做tech 都好睇你個人性格,因為你身邊既人真係會push 到你去進步,唔係話要你做top 個班人,而係唔好俾top 個班人放甩你
係,入紙嗰刻
唔止tech㗎,好多行都係
我識親啲人都開口埋口hustle
下我作為一個納稅人比錢佢做 boarder protection
我寧願佢嚴 d 捉得緊 d,呢個國家又唔係依賴旅遊業
好過香港咁阿豬阿狗望都唔望就放入黎

但係 d politician 就係轉個頭打開個門
阿豬阿狗走線都放佢地入黎
起碼淨係喺技術層面上鬥,唔係人事上鬥

重有班真心鍾意tech,不過多數係仲後生嗰班
我怕佢地有槍
入境我反而未試過有差既經驗,試過有關員同我講 welcome home。我條女拎travel visa 入境,個關員仲同佢講笑
講真睇好多嘢

單身,死靚仔死靚妹,你個樣睇落鹹鹹濕濕或者成個毒販咁款vs 斯斯文文一家大細,帶住BB仔chances of 遇到差嘅經驗未必一樣
認真左
我老咗之後都好少再遇到d仆街
以前試過有一次好無厘頭
揸車加拿大過美國境,條友問我架車點嚟,我話我老豆買,之後transfer俾我as a gift,條友叫我泊埋去office問話,不停問我點解我老豆要俾架車我,嗰架仲要係平車嚟,我都唔知點答佢好

我唔覺得呢d問題係令border安全d囉,令美國蒙羞就有份

可唔可以唔好離地到咁

屋企有?
下次見啦咁多位
以後過橋會唔會開窗?
呢度有個巴打做cbp 可以問下佢點玩人
唔係cbp 不過過過好多次關

試過條友問我第一個問題”purpose of the trip?”
我答左佢,佢第二至第十個問題都係”why?”

試過比人send 去search car, -20度落車入去check id,-入去條友見到我就問我點解對手震得咁緊要

就算正常海關都會板起塊面,問完晒問題先用正常人口吻同你講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞