點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
剩係你都識講唔好夜晚行downtown 就知唔安全得去邊啦
香港有無人夜晚行downtown 係會驚?
但如果正常入境佢就知你邊度黎可以遣返你
但係偷渡再撕護照佢就遣返唔到
邊度要咁長時間
如果美國好似英加咁易,隨二兩百萬人狗沖
美國本身都有勁多勁人
仲未計一大堆勁人想用H1B拎綠卡

香港人覺得自己勁
但天外有天,人外有人

利申: 美籍廢物
理論上係
但庇護基本上唔會遣返
gun right呢樣嘢又係真係好趕客嘅
我到而家都唔明點解美國人咁鍾意槍
日日見到school shootings都無動於衷,隔一兩日又唔記得,隔多一陣又一單大鑊嘢
點會
一大堆人因為新聞報以為美國度度都好危險根本就唔會考慮
係美國窮西先住downtown, 我以前一年都唔去downtown 一次
英國門欖咁低文化咁近先18-20萬香港人
美國點樣200萬人
中產以上移民好多諗定回流/二次移民
淨係搬離美國 炒樓炒股賺錢都要交美國稅都趕走一堆人啦
申請緊已經可以拎ead開工
搵工跟住比人剝削報串老細可以行u簽拎綠卡
就算係都係揸緊車, 完全冇必要行入downtown
講真住左咁多年都無見過有人陀槍出街
我自己都有把Glock 有又唔代表一定要用
移民門檻高咗好多,以前80-90年代都好多香港人移民去美國,你去加洲會聽到好多廣東話
係有啲可惜香港人冇得似英、加、澳咁容易去移民,甚至連旅行都要簽證,先令香港人對美國冇乜感覺
如果香港人一大班去移民,我相信香港人競爭力喺美國會好強
Toronto就13%
FAANG in Canada又真係150k到
佢可能當埋加拿大都係美國其中一個洲姐
咪係,成日見到d撚屌未住過美國以為好危險真係好好笑

內地人愛國是工作,留美是生活

你地班高學歷港燦咁容易就比人洗腦,都冇內地人咁清醒
唔計易唔易去
香港人普遍崇英
northwestern brown dartmouth wharton比d小朋友同師奶當野雞
ucl屌打chicago columbia
牛劍等於hypsm
imperial等於mit
現實係上面堆美國u難入過英國版幾倍仲要科研endowment都贏

經濟方面d人仲以為英國super power嚟
現實係up得出嘅big tech差唔多間間係美國
世界冇咗apple google nvidia唔得
英國大部份公司真係up唔到邊間冇左唔得

崇英崇到兩邊免費都唔會去美國
H1B 去年13個人抽先有一個人中
香港人普遍覺得自己勁, 但仲會覺得自己係頂點
正常人拎出街係好少嘅,就算係,都係擺喺車尾箱多啦
但係呢度都真係多癲佬
有時喺Target Safeway呢d,一聽到有人大叫大鬧我就即刻走先
點知條友會唔會返車攞槍,美國人好多時好燥
好多人唔移都係揾錢、人工嘅問題
以香港來講/比,移民美國係極少數甚至唯一一個揾錢唔會少咗,反而仲多左、多唔少既地方
死臭雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞