點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
咁巴打你好有錢
兩回事喎師兄

香港你唔想理致治,政治都會搞到你

美國窮人區你唔去係真係無事
大佬你去移民啊唔係去深度遊,好地地去窮人區做乜撚
呢d 咪叫偷換概念
美國要避窮人區已經係大家既共識
不論係亞洲人/白人

而且有啲黑人係好勁
只可以話你井底之蛙
識人都係結婚/直系親戚申請等10年先去到
再唔係就phd讀完留低但都要搞一大輪先轉到綠卡
我當係「報復式生活」。都捱左咁耐,當畀自己唞吓

玩到咁上下就會過返啲正常啲嘅生活
讀個master 有幾難
想入境比人啡低咩
我想問點樣搞你法?
可唔可以講下,即係你行行下街,個差佬見你個樣衰衰,就屈你犯左法之後要坐一世咁樣?
結婚唔洗10年啦,兩三年攞到綠咭
我諗普遍講嘅downtown都唔會係細town果種downtown囉
點解要避?
正正經經係自己國家行過都要驚?
我難聽D講,我去重慶大廈呢D印巴集中地都唔使驚
黑社會門口都唔使驚喎

自己國家都要驚左某班人,會唔會反智左D?
零元購搞到加州D超市好多都鎖哂D野
最慘係政府容許發生
污糟

大城市唔安全
人aggressive
起碼你係一個安全嘅neighborhood
唔會有謀殺案

你行得正 企得正
驚咩人搞你

定係你自己自卑
冇機會去美國
先會有一種吃不到的葡萄是酸的呢種感覺呀
香港人點會捱到呢D生活,班大陸佬人工得3000-4000,捱開就唔怕你姐
佢地夏天唔講得笑
fair enough。咁呢種downtown就真係唔好久留
點樣有謀殺案?
邊個有名有姓既人突然比人謀殺?
我自己都諗住報eb2 niw
得既話就考慮返美國
但有幾樣野要考慮

1. 如果唔係bay area/ny/seattle之類大城市都唔易搵香港人甚至呢d地方都冇幾個
我自己想搵個另一半係香港local feel嘅唔易
2. bay area唔係做tech 30歲拎300k個班生活艱難之餘揸車要睇清楚邊度係白卡區
3. 我唔反對安全既地方好安全
但問題係連la ny sf呢d地方我都要就住咩區去得唔去得
作為一個香港人可以夜晚3-4點係街行落去買個老麥
甚至係天水圍深水埗行都安全
但去到美國就地圖上呢度唔得嗰度唔得
唔講以為去咗敘利亞要分邊度叛軍區邊度政府區
而且綜合過去十幾年d危險區只會不斷擴張
4. 綠卡護照global tax
頭100k唔計但我自己係香港已經爆數
當你有個美國夢而且10年後派返黎亞洲老細出3m一年比你咁就唔該爆咗個份30% tax
加埋炒股都要交
香港人玩美股一係growth stock少div又免capital gain
一係買愛爾蘭etf 15% div
換左綠卡唔止美股收capital gain + eividend tax
連港股crypto港樓都收
5. 退休醫療
打緊大公司唔駛煩
要煩退休

如果咩都冇真係美國最好
有積蓄投資最好搵左會計先
多數靠親戚
少數有閒錢就讀書
你自己中個頭埋去
咁冇得好講

你去窮人區jm9
美國既窮人區係以前九龍寨城個種龍蛇混集
而唔係好似重慶大廈咁隔離係一個旺區

做好research先再對比啦
單身都夠,再少啲都夠 (而且事實上除咗it/finance都出唔到呢個價, 大部分工senior 5+ yrs exp 先有75k)
買樓唔使諗咁解
住sf 啲問題同香港差唔多啫
度度都係
認真 深夜搭subway 返屋企係會驚
都會揀多人車廂 感覺安全d
呢個真實感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞