點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
好難去的

利申:加藉
sales tax 要睇你買幾多野。一般人稅後會儲下錢,唔會所有錢攞晒黎買野。另外好多野俾錢係唔會收sales tax,例如買未煮個食物,交水電煤,供樓個開支等等。

要準確比較你香港同搬去美國生活水平嘅分別,呢最好知道你會去美國邊個地方同你大約稅前收入先得。你未計好多野香港同美國唔同價,有啲野香港平,但亦有野美國平。住同揸車美國平過香港好多。

講開income tax有少部分州係無income tax。亦有部份州係無sales tax。我以前有舊同事搬咗去一個無income tax嘅華盛頓州住,佢住得近隔離個俄勒岡州係無sales tax。咁佢就揸車過隔離買野。
卡塔爾第一 因為當地根本唔夠差佬
一定難過去UK Aus Canada
同埋US 無分你香唔香港 一律都當你Chinese
同大陸人無分別
客觀黎講英美澳加,澳洲真係唔太輸美國,英加2個就差啲,不過美國要留低真係太難又耐,成本太高,最後搞完一大輪都大機會留唔低香港人都係取易不取難㗎啦 少香港人揀香港都正常
第一次坐bart嗰陣 40分鐘車程有一半都聞住陣尿蘇味
對面坐住幾個homeless 隔離又有啲望落唔正常嘅人
一cart車裡面望落似正常人嘅唔多過3個
fg 200k 不如再吹大啲啦
是撚但啦,你移到黎先算,我係hiring manager可以話除左outlier中既outlier,如果唔係肯定冇呢個價囉
呢個係商業姐唔係入到去做邊會住SF,貪佢租貴咩?
希望你係假膠咁on9既野都講得出口
Bart係人類交通史上最大嘅侮辱嚟
我一嚟嗰陣以為bart好似nyc london嗰d百幾年歷史,屌佢老味原來bart只係早香港地鐵幾年
又殘又舊,有d位嘅尖叫聲好似劏豬咁大聲
個設計有幾條線重疊十幾個站真係唔係正常人可以諗到
新加坡
LA都唔平啦
SF過百萬買樓仲要細
LA幾十萬就有,大啲
笑撚死
但係物價都高呢如果好似香港咁成日出去食邊有錢儲到
成日出街食係會窮
比tips比到你破產
但係買m記deals好平
同埋takeout都ok
所以睇下你生活習慣係點
我鍾意自己煮所以冇咩所謂
你攞LA偏僻地方同SF市中心比?
Hawaii 得5% sales tax
LA幾十萬sfh嗰d一係就去到San Bernardino
一係就喺d好雜嘅區

LA而家住得人嘅sfh拍得住bay area嘅suburb
屌,你同我都老屎忽都唔係第一日喺呢啲美國/CS job post度留言啦,top 嗰唔夠10% tc去到係一件事,但係佢講到大把咁樣你覺得faang有代表性咩? 我係針對佢既誤導性發言
幾十萬連Watts 都買唔到啦
依家 East LA 都要700k
啲移民傻西撚屌開口埋口淨係識得話平
美國唔似其他英加有人口不足問題 點會俾你話移就移
唔會窮既,慣咗就冇嘢
依家同條女求其食一餐,
計埋税加Tips, 都要成舊水

當用錢維繫感情/買朋友囉
我係咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞