點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
我好耐冇同人網上嗌交,呢條友俾我帶來歡樂
有車既點會唔去costco 買野

利申 costco 是我家
睇個勢,呢度真係唔少人係住美國
呢個post算好,其他一開始就猛講槍權講Biden/Trump,但係資料明顯係睇youtube twitter度學返嚟
我諗除左醫護教師香港做官
仲有咩係香港人工高過美國
講緊係蘋果對蘋果 hk 對 nyc San Francisco
屌啲人成日香港同美國比根本唔係路
大城市小城市物價人工差幾遠
最弊係連旅遊去美國對香港人都難,如果唔係香港人點會對美國冇乜好感,仲要係大國同軟文化咁強
唔係個個有車架 ok
我以前畢業第一間喺Seattle做嘅公司,連Christmas Eve都冇,又冇floating holidays,PTO第一年得8日
屌佢老母仲要Christmas to New Year on call
做邊行? 咁地獄
坐係香港排有咩問題
嗰間叫Amazon
有段時間我一聽到beep beep聲成個心係震晒
嗰陣仲係pager duty真係pager call機嘅年代
而家Amazon 變哂人上人 風水輪流轉
外國唔係dt好難冇車
嗰陣入Amazon因為隔離間Microsoft唔收
不過都冇所謂,美國週街都係呢類機會
平凡嘅人都大把機會
叻嘅唔洗講,要懷才不遇有d難度
如果唔係洗乜嚟美國,貪呢度污糟定多癲佬?
係衣食父母
無左 costco 世界就要末日了
你睇下美斯都未有綠卡就知幾咁難
聽講程翔個政治庇護都未批
無知一問,我公司有派同事過美國 office 做野。聽個同事講如果申請綠卡(公司幫手攪),好似之後要唔知幾多年同幾耐 stay 係美國先會轉到做公民
澳洲唔係
自己VPN就以為所有人都係VPN
隨便你點諗 反正認得到我既都知我係咪真移
有黑鬼 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞