點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
垃圾印度國家 太窮人工低
移民門欖高
香港人多數靠炒賣發達
拎左美藉搬去全世界任何地方都照交美國稅
開股票銀行戶口又要申報美藉
想避稅都唔會揀美藉
住美國係好正, 大把車玩, 大把地方遊山玩水,就業機會有, 人工唔差, 天氣唔差,新科技一定係美國出先, 最差係間屋太大打掃麻煩, 冇得請工人姐姐
美國都係奴隸culture
好多工連AL都無
我之前返過份
得10日AL,仲要sick day係扣AL
老闆又Chur,個撚個黎生上身
電視話美國好危險,不了
有醫療保險就ok
WA冇入息稅就一定係綽綽有餘
竟然講美國治安差都有人爭議,大佬有時啲嘢要睇宏觀數據,唔係自己嗰頭安全就全個國家都安全㗎。

安全指數前五名的國家則分別是卡達(85.2)、阿拉伯聯合大公國(84.9)、台灣(83.8)、曼島(82.0)及阿曼(80.3),其他像是香港第6名(78.5)、日本第8名(76.9)、南韓第17名(74.5)、中國第19名(73.7)、新加坡第27名(70.8)、德國第44名(62.4)、泰國第48名(61.3)、俄羅斯第49名(64.7)、加拿大第62名(55.7)、印度第65名(55.4)、澳洲第67名(54.5)、英國第77名(53.1)、美國第88名(51.0)
https://dailyview.tw/popular/detail/19749

咁當然你可以話你個統計數據唔唔准嘅,咁你可以拎另一啲數據出嚟啊,就唔係同我講你屋企樓下好安全囉。
我近視深,驚開槍唔準
25% , 仲有咁高?
澳洲去北美同歐洲都好撚柒遠 去日本都9個鐘 近近地,除咗紐西蘭同Bali 外都冇了
NYC 係特別貴 Times Square 有自己嘅tax
UAE, Bermuda
歐美藍領先好揾
低人工好似都好難證明到你係奇才
屌好撚蠢 鬼唔知美國治安差 人哋好明顯唔係反駁緊呢樣嘢 美國好撚大 係好睇住邊度
因為大多數係精英先移到去美國,係連登用BNO or stream A/B移民既大部份都唔係
美國d移民法例成日都唔同,quota又成日變,真係好麻煩
淨係H1B呢樣嘢而家都kick住好多人,以前你做IT求其都實攞到
Green Card如果間公司揾個好d嘅律師又係好快到,以前的話
真係戥而家想移民美國嘅人煩
咁佢又冇講錯既
佢話超市嘅必需品平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞