點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
本身係勁,就唔使BNO已經可以夠資格移民
技術移民又好,投資移民又好

網上D KOL 全部教人幾十萬移民
日用品同食物去Costco同Walmart買好平,但Costco野好大份。
揸車都唔想入downtown啦屌
又逼又係咁停
得香港班on9先係咁鍾意downtown
以為好似香港咁得一個spot
食品平。
事實
講到話去就去咁,你知唔知移民美國幾撚難
好鍾意San Fran,去過幾次,落LA 又可以去埋NV, Utah睇景玩。始終加州氣候好,係SF 治安差咗。

有冇反駁隊可以向我傳教
大把方法去美國 睇你搏唔搏嘅姐
呢個好睇個人喜好啫

以前住過suburb 。對我嚟講好悶,所以搬返去市區住
FAANG係講total compensation,年薪只係其中一部份。check過level fyi而家矽谷FG應該係差別多200K TC。
https://www.levels.fyi/?compare=Google,Facebook,Salesforce&track=Software%20Engineer
住美國downtown還不如返香港
我認真
又多黑人治安又差
d嘢又貴
居住空間又唔見得好好多
移民美國離不開呢幾個途徑:
親屬移民
結婚移民
投資移民
留學>h1b>綠卡
抽籤移民 近幾年已經冇咗香港
條條path 都唔容易邊會有咁多香港人會取易不取難

同埋好多人對美國一知半解
剩係focus 喺槍擊 全球徵稅
但其實負面治安新聞都係喺啲差嘅區
一街之隔已經唔同世界
好嘅野香港新聞更加唔會播
對美國冇一個好嘅印象同埋了解點會有興趣呀

稅嗰到就首先你要係美國公民
喺外國工作而年薪超過某一個數先要比稅美國政府
而講緊嗰個數好似大概係12萬美金
即係你每年有呢個免稅額
正常一般打工仔好少要擔心呢樣野啦
同埋你移得去美國重會喺外地做野咩
樓上有好多人可能冇係美國生活過亦都冇睇過d data
講返人工
美國唔少職業post tax屌打香港
big 4 fresh grad 6皮美金 vs香港唔過20k港紙一個月 英國30幾k英鎊一年
30幾歲工程佬住二三線城市袋150-200k一年
ibank vp post tax 700幾k一年交完稅同香港差唔多
律師就香港都有美國pay既位加埋cola
但如果香港pay vs美國pay美國贏
醫生香港就贏美國幾條街
公立都只係輸美國post tax少少

最重要係tech
樓上好多人話咩天才精英天之驕子
2022前個十幾年美國tech不斷請人
2015個期amazon請intern唔駛interview
聽人講再早d oracle只要target school 3.7就派offer保底
2022前大把人大陸讀211 (lingu level) cs或者985文科 (cityu polyu)轉專業過去讀usc cs37 neu align
2年出黎就faang
上面睇下d大學master employment reporr
連umass amherst (一間排美國60幾嘅u)都可以25% mscs grad amazon google facebook
ncsu sjsu呢d你冇可能聽過嘅三線u (lingu level)一樣一車車送去big tech

呢個post有唔少美國友
但搶口都要講句
美國做到既就係你係lingu level水平但生係美國有綠卡護照
你努力商科份fresh grad 50-60k usd既會計工
工程60幾k
cs入唔到faang入間排後d既big tech都百幾接近200k
ching 有冇咁誇張?
你租晒成層黎住?餐餐都要出街食asian food?
ARM
SF而家乜野都執哂
名店同埋 market 嗰到嘅Westfield 執咗
Target Safeway Wholefoods 又執
啲office 又搬離SF
條街得返啲道友
我都係咁話
又嘈又雜
周街黑鬼道友又多老鼠垃圾
間屋又特別細又特別貴
我呢邊真係得白人同少少亞洲人,罪案普遍都唔會喺呢區發生。條街幾乾淨,好多boutique, etc
仲有天氣最適合香港人,冬天唔落雪,但係想滑雪東岸都仲有個雪山仔俾人去玩下。經濟發展嚟講澳洲肯定屌打英國加拿大,生活水平又同美國差唔多,但係治安好美國一倍,人工又比英加較貼近香港,不過連登仔無得簡就真,澳洲都好難移除非肯俾錢讀master。
Syd飛香港9個鐘only, 落埋Mel先加多一個鐘,同飛英國加拿大一樣姐,但係近東南亞喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞