點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
佢不嬲收生都係差
三線u嚟
始終加州top lac同埋private仲有uc太多
只不過位置好係san jose撞正90年代開始每幾年一期tech浪
唔報cs報讀arts humanities應該有手有腳就入到
跟住失業
美國有槍怕怕
後生一代
1. 讀書後揾到工
2. 結婚

老一代
1. 結婚
2. 偷渡

來來去去都係嗰幾招
睇州份
例如德州啱啱通過左可以 arrest illegal immigrant
但係加州唔會
你無身份咁行入去差館或者其他政府部門求助
或者比警察 pull over 抄牌
佢地都唔會拉你或者 refer 你比入境處叫佢地黎拉你
呢單野唔係我跟開
而入境基本上無積極 (或者係完全無) enforce 緊拉人
最多o係邊境例如機場唔比你入
所以好多人旅客 B1/B2 或者留學生 F1 唔走長期o係加州幾廿年都唔會有人黎拉佢
去美國拎綠卡
定留港等拎白卡
3歲都識揀啦
講多少少
師兄⋯62000蚊港紙個月,係香港真係好撚普通⋯
人地幾團結丫
反觀香港人

抵俾共產黨統治
但係好多o係香港搵開 62000 既人出左香港就咩都做唔到 / 身價大跌
亦都因為咁好多人怕離開香港離開呢個價錢牌..
我嘅情況反而係相反
所以睇行業
樓上講既 pharmacy 之外
例如 dental hygienist ,special ed 呢 D 黎美國會高一大截
藍領就水電工、裝修鋪地板、剪髮修甲、甚至house cleaning 照顧老人煮飯
都搵得多過香港

雙非蝗蟲
其實唔止96k 美金
2023 年已經係120k
每年按通漲上調

上面有巴打話香港做幾年RN 都有
真係咁易咩
人才先可以移民美國
HSBC
又多癲人又臭又污糟又驚架車俾人扑玻璃
啲好區同恐怖區癡得又近 行又唔係渣車搵位又麻煩
野又貴過人 鋪又差唔多執撚晒 又驚行行下撞正班友黎零元購
唔計任何 deduction 2023年度個 tax free bracket 係 120,000美金過咗嗰個 bracket 先有 taxable foreign income 30% 稅。

呢個人工唔喺美國做有邊幾個地方揾到,RN你未升到護士長你都冇,除非你係 FG 50k 三十歲退休收息嗰類
三等公民
梗係啦,美國點同
唔通請移英加拿大果班,去到都係做倉/揸車咩
加左喇好似去到 12 萬幾
唔想畀人開槍射死
冇救生艇政策

就業競爭大,生活成本高,福利少

治安差,左膠禍害,性別議題

有仔女嘅,真係不會揀美國,最多大學先畀過去讀

以前加州算係一個移民熱門地點,依家就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞