點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
移得民都應該一家大細
點會揀又有槍權又治安差既地方
所以有時d人話美國物價貴,可能係指租金?

(同依家最常講既英加比)大佬,人工又係你美國高,唔好話USD,我要買個咁既takeaway £5.5都唔知買唔買到
你計下先

當一個人搵 4000 美金一個月, 算普通中下既人收入

大陸同 level 5000 人仔, 當比到佢 7000 人仔

買支水, costco 兩毫子到出面賣 1.99usd

你大陸有無兩蚊人仔支水你會放心飲得落口

計返收入比, 日用品大陸唔算平過美國
農夫山泉2$
個個去Costco 買野咩 講真
但有呢個 option , 咁日用品計大陸用返相對收入其實差唔多
利伸H1B->Green Card 用左3年幾時間
天氣一定係加州好, 澳洲整體個太陽係勁到夏天唔洗出街, 除非你CBD 有D 樓檔一檔

經濟發展睇你打工同創業, 都係美國好D, 本身人數已經多過澳洲

治安就好少少啦, 不過都慢慢差唔多, 間唔中會見到d 吸毒既係街搞人

最後移澳洲其實同移美國差唔多難
十幾年前h1b eb2攞綠咭用咗8個月,不過嗰陣阿茂阿壽都攞到h1b,好簡單
你去外國用返港紙計咁咩野都貴一定, 去泰國就岩咁
比大陸人玩爛左條path
俾Offer我個間公司,香港冇office。
應該用唔到L1A
20%tips 真係好癲
好多收成30-40% 好似搶咁
呢d tips 又好似唔計稅
仲傾緊 每個月都有個咁嘅po,又次次都同一班人抵唔住頸上嚟傾
有fd 直頭要報野雞讀聖經咁留低
咪當比班在美香港人團聚囉
好見好多黨員去左美國
移民係咁, 你要預左要融入人哋, 你唔融入, 你下一代都會
96k係好多年前,而家係120k免稅額。

美國人做嘢style 似香港人好多No bullshit let go
去到加拿大簡直第二個世界
聽聞西雅圖無income tax 唔知堅定流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞