點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
因為基本上美國少數work life balance,放足假,有pension,穩定加人工嘅工
1)唔好嚟地獄加州
2)任何留美問題,一律建議結婚
3)美國民主黨只會利用道德高地,出賣美國人
第一次見有美國po推到爆
GTA國度
中間澳洲vs美國,又有twitter 大師鬥鬧
你有精力終身學習既話就係,否則大把人取代你
同埋政府工按年資升,少好多刷鞋上位嘢
同埋都真,有少少磨青春嘅感覺 要睇你入去嘅起點,因為transfer 要within 15% salary 起點低好難上
睇準人地講咩先留言啦五毛
人地要做回港撚驚交美國稅啊
仲講移民死傻西
0.5都冇啦你
除非你上management, 入得tech 都預咗終身學習(或者終career 學習)
100k director 位,就算每年10% 都用唔少光陰先升到正常價,到升到正常市價做private farm 都夠退休
而家h1b 搞緊eb3 等緊perm
有問題隨便問
100k director 位咁係個city窮
正常最少經驗嘅有牌建造業engineer 加州政府都出嚟110k+

其實計埋pension, WLB, 冇lay off壓力
人工又唔係真係咁低
我做工程,
之前做Private Sector 有OT錢,
但做到仆街
升職又唔係睇實力,潛規則係玩排排坐
但班鬼開All hands meeting 問下啲廢問題
就可以升

反正都係6 Figures,
我最後入左County 做PM
個Base 仲高左,
上邊成班老嘢等退休,
我基本上直升機咁升職
認真答 如果講移民去加拿大澳洲日本甚至星馬泰都唔想去美國
勁人有passion咪做私人 hea人咪做公務員
正常就好多過左黃金期先入gov等退休
工程一律建議入政府
Private我覺得重衰過香港
講到尾都係揀人工同work life balance
referral姐 但你有料又唔係咁難既 尤其是大企幫你TN好易
做private 十成九升啲土生土長
以前香港都係唱呢支歌仔 依家一係鬥紅一係躺平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞