點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
又唔洗去到嗰個世界級level
呢排我見公司都請咗幾個O1
不過最少都要出過paper,如果開正熱門嘢例如AI semicon呢d,好大機會成事
仲有識一個做art嘅都攞到O1,不過嗰個以前喺d細城市仔度開過exhibition,好鳩流流可能成場得100個人睇,但係要有呢d proof先玩到O1
佢地好多家人仲係大6 每月匯錢比鄉下
每個黑工背後都有暖心故事
綠卡咁易攞既話秦剛都唔會挺而走險啦
Btw做難民去攞好似仲易
做月嫂就有九千幾
包食包住
我so far都係一個打工仔
我做過既product 有擺過係全球各地既exhibition
但我唔係it人,係project management 個種
ii可以做野嗎?
正式咁申請左 asylum 先
然後申請 employment authorization document
就可以做野

個 EAD 為期 N 年
過左期可以申請續期
有錢其實唔難 投資移民一百萬鎂搞掂哂 投資移民美國成本相對低 但係風險都唔細
基本上搵啱投資項目五年後就攞返嗰80萬 另外嗰廿萬就係文件律師費
同埋你係美國生仔都直接美國藉 你等18年個仔就可以幫你申請做埋美國人 唔似英國 生完都做唔到英國人
我住Bay Area。Stanford U所在地Palo Alto果度有間叫Gunn High嘅名校。耐唔耐就有新聞學生讀到壓力大跳火車軌自殺。呢度多亞洲人嘅學校讀書都好chur,一樣有補習班。不過呢度一樣有啲差嘅公立學校,所以都有唔少私校。
屌有畫面
你真係好熟行情不過有風吹緊話佢地傾緊waive stem major嘅perm, 唔知有幾真
算撚數 香港有錢有鬼用 都就變垃圾二線城市 人地美國頂尖國家係一等公民 而且你有錢極都冇得你揀移民去美國 世界上大撚把幾億幾億身家都冇得選擇移民去美國
估計係密西西比州, 因為人工最低

利申:純粹估計, 未去過
低端人口係咁
好大浸窮酸味
叫我呀?
除非你間公司管理層係亞洲人
亞洲人老闆?
佢好似係猶太人嚟
岩岩PhD畢業有tenure track faculty offer
搞緊H1B
唔知搞EB2要等幾多年
支那大溫哥華、列治文冇車完全唔係問題。
美國就NY、SF、Portland、Miami冇車問題不大。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞