點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
香港上年第6
唔知今年第幾
只要香港有啲錢,玩下股票,報稅就好麻煩
教小朋友可以變性已經好有問題
其實移民美國最大優勢唔單止係人工高
而喺城市選擇多
鍾意傳統大城市又有culture 唔洗揸車嘅有紐約芝加哥 費城 Boston
鍾意天氣好 揸下車得閒去吓road trip 行下山嘅可以去加州, WA
中意滑雪既如果去utah, Maine, Colorado
如果budget少啲又想買樓嘅可以去德州 midwest 大把你簡

仲要以上所講嘅城市全部經濟都唔差 平均gdp都唔差過香港,唔係咩加拿大calgary 英國 伯明翰嗰啲所謂嘅二線城市 美國地理位置再加科技基本上係超班
唔係唔揀美國
係美國唔揀你
白領藍領都高過香港,做樓面求其都4,5000美金1個月
專業工作仲痴線,金融、工程、IT.....
IT fresh grad都大把工 $20萬美金年薪
三藩市洛杉磯呢啲出名multicultural嘅乜都多㗎啦
咪就係
香港少人移民美國最主要係因為無得食兩家茶禮
大把人移完英澳紐加就回流/兩邊走
做non tax resident避撚左個外國稅
有錢有物業跟本好少考慮美國
好事嚟(?)
抽中h1b之後可以留幾耐?
香港啲港幣如果無同美金掛鉤
基本上同大陸差唔多
Avg係59k usd
當30% tax
大約median 27k hkd啦
香港先係20k
都唔洗講你上面d例子
首先三年,之後可以延長多三年
In some countries, governments have detailed statistics based on the number of reported crimes per capita. While these surveys are usually particularly good for comparing crime between two cities within the same country, they may not be as suitable for cross-country comparisons due to the following reasons:
People in some countries are more likely to report a crime than in other countries.
Data could be forged by governmental institutions.
Data might not available in many parts of the world.

https://www.numbeo.com/crime/indices_explained.jsp

你呢個index既機構自己都講呢個index只適合比較同一個國家裏面嘅城市

因為
1. 喺某啲國家,當地人報案嘅意願可能比其他國家高
2. 政府機構可能會偽造數據
3. 世界各地好多地方都未必有呢啲數據
加拿大=垃圾版美國,同美國冇得比
税高人工低,同一樣份工作連美國人工一半都冇
物價、樓價仲貴過美國
有乜出奇,移英都係BNO 分便嘛
連登仔大部分都窮撚
點會明呢d野呀
同埋因為係香港窮
咪成日幻想美國係天堂囉
外國治安差,係無去過外國既高登仔先覺得唔係,咪為踩而踩啦,外國有好多野好,治安一定唔係其中一樣,香港咩大刀係,真係得啖笑,相比外國真係好小兒科,人地都未必上到新聞。仆街,我喺澳洲讀大學果陣都喺大學畀班鬼老笠,香港唔會啦
不過加拿大應該冇美國咁多drama
講真 大家想移民 可以Google 走線庇護/假結婚/
比錢agent 幫你搵工 美國有d州需要人做某d工

依家大家仲可以舒舒服服咁坐飛機入境
但每日都有好多支那人 中南美洲人穿州過省 穿越樹林先去到自由之地 其實大家已經好幸福
都要夠全掛美金先得,同埋大陸keep住人工低都係想繼續做世界工廠.
美國閪地方都唔少,始終一個地方大,就會好懸殊

而美國嘅州分權力大,亦造就州嘅文化可以差好遠,除左治安,保守州分都可以好封建

整體嚟講,美國呢個國家當然有好大自由度,同埋有普選,但同時又有好多不成文嘅嘢,間接限制左個自由

除左封建州分嘅宗教文化,政治正確,政治上都冇兩黨以外嘅勢力挑戰到,變相喺總統選舉嘅自由度,一直都係兩黨鐘擺,而兩黨同質化,變相贏舉出到嚟,最大分別可能係形象而已
自由美利堅, 槍擊每一天!
香港第6?冇可能啦国際大刀會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞