點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
最近探親去左美國住左1排
都搭內陸機去過其他州玩過
唔好話呢幾年移民哂去英澳加
19年之前移民過去既都係完全唔見有
聽口音同問過就知道大多數都係廣州個邊
無咩香港人移民過去

美國真係咁差咩
如果唔係呢幾年其他國有救生艇計劃, 大家又會唔會選擇美國?
你去完又點睇 ?

利申 美藉
唔係差 只係正常人除左結婚之外,無乜機會可以移民美國

就算有(例如:讀書) ,條path 又長又唔明確
加州大量香港人
難移 講完

利申美籍
近年移既年青人多數係讀書→工作→綠卡
而且多數都係科技公司做
好似每個人都做同一行業
何不食肉糜
係飲食上 , 出面食野貴 ,同埋選擇少
車同房 呢d 絕對平過香港
工作上 某d州收稅較高 ,可能分分鐘 香港仲搵得仲多, 但搵美金 美國洗絕對夠
我就暫時無話想移民
我都係去下旅遊見識下
只係純粹好奇 點解咁少香港人選擇
巴打又點睇
美國d超市價格勁平,好似仲平過大陸
有親人嗰邊
畢業OPT搵公司sponsor,快手嘅話一年有綠卡,又冇年齡限制
老實講好多人聽到美國一地都係槍 有細路果堆已經好多都耍手擰頭
利申:想移去美國
難移
政策原因,幾乎無機會香港搵到美國job offer 過去
講就容易
治安好差喎
物價貴到西咁,又隨時有槍擊,不了。成班未見過世面既連登仔當係寶
F1 OPT直接去Green Card應該係唔得因為F1 OPT你係唔可以有intention去留低
F1 OPT->H1B->Green Card就得,不過就要慢慢玩
一年之內做晒以上我覺得係冇可能
你入境個刻唔可以有intention,但你冇唔比你入境之後改變心意,冇記錯冷靜期之後可以file petition 申請綠卡,但係你綠卡出嚟之前唔可以離境,因為已經有移民傾向,唔可以再用F1入境
一睇新聞 日日家槍擊 打劫
紐約個地鐵 日日都有痴線佬 斬人
推人落路軌
真 d on9連登仔會同你講深水埗都係咁
講得出應該冇去過外國
完全唔係個回事
槍擊肯定其中一個最大因素
老老豆豆,你係英國、澳洲 同人嘈交,人地最多咪拎刀仔,你可以走
不論黑鬼定點

但美國真係可以無啦啦拎支槍出黎掃低你

其次美國玩全球稅,你拎左綠卡再去其他國家要交兩次稅,亦都係令到人地卻步原因

加上美國物價唔會比香港低
而且移民門檻咁高

移英,BNO佔95%以上
難聽D講,你有手有腳有BNO就可以移英

美國難咁多,點會有人選擇?

英國未有BNO之前,投資移民係2000萬港紙
真 一街都乞衣
成街力架 隨時走過黎打你
條街又勁污糟
當然啦
一般d 美劇係避開哂
唔會影比你睇
好多支那人走線去美國 之後申請工卡 安居樂業
Eg 餐館 外賣 色情行業 etc
其實唔明點樣話細路外國讀書好
一上到high school
d鬼仔 個個都smoke weed
日日 party 啪下丸仔都好正常
你唔食埋一份就比人bully
然後細細個就教你做gay 佬
教你 LGBT
然後間唔中就有痴線佬
校園槍擊
所以一般美國d老師都唔會點罰d學生
比grade 比得好鬆手
驚比d學生報復
呢d就係所謂 快樂教育
日日開P 吸毒
唔慌唔快樂
全球徵稅,遲下返香港做野就柒碌
仲有治安差,交通唔方便下下要渣車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞