點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
澳洲返香港要10-11個鐘喎師兄
點近法
如果好似英加咁大特賣配額,首選都係美國喇
首先一定係難
第二一定係槍

最後就係,trump上位之後太動盪太排外
佢鼓吹個d嘢對白人男性以外嘅人都非常之不利

利申 美國讀書,有留意開美國新聞
有美國朋友親戚
真係唔會考慮
Perth to Hong Kong: 7.5hrs
因為美國冇救生艇,所以係酸的
一定要數臭美國令自己感覺良好

因為難點囉

有易, 無理由揀個難又唔肯定的
做野成日去
除左假結婚都幾難拎綠卡
公司擔保除左你好撚勁 人地彩你有味
咁out standing 既基本上你去邊都得
珀斯
玩鳩香港人咩
exactly
美國人工根本高到cover左tax
都係高過香港一截
H1B有最低工資限制,冇得用超低價(枱底交易唔計啦)
我請個本地好過
請你地班香港人返黎英文又唔係好
公司又要搞手續麻q煩
渣車咪=交通方便囉
其他唔講
淨係政治正確已經係災難中既災難
北美其實都係,包括加拿大
annual 60k好多office工人工一倍以上都唔止
果d印度中國人分分鐘本身就係local
只不過佢地人口多
有個朋友, 喺美國有親戚, 申請移居好多年後, 最近終於成功
一成功左, 份人即刻變晒, 話自己已經搵夠; 同美國比, 覺得香港人幾膚淺, 又貪名牌
62000港紙一個月好出奇?

連登仔fg50k
30歲前已經財自
我才疏學淺
難移 偷渡,我家姐嫁左俾美國人 都要等十幾年先可以入籍
讀書係咁多選擇最好,畢業OPT 非stem 得一年,stem 都係多兩年extension, 期間要抽h1b,抽唔到h1b 就大獲要離開
抽h1b 成功率大約得25%

你本身唔係美國既,要當年四月一號前既一段時間有offer,4月1號前申請,公司肯25% 抽籤率,抽中10月先有得返工,如果唔係曠世奇才,公司點會請

另一個辦法係做大公司海外分部做滿一年,L1 visa
過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞