點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
兩樣都係capital gain
不過唔同tax rate
Long term 係唔洗250k 都要交稅
計法係比較複雜

Income + gain 一共唔同收入係計唔同rate
超過某個數gain要俾extra 3.8%
Federal long term gain 係無250k 免稅額
得自住房間先有
利申:喺呢度講到似層層但實際VPN移民嘅其實係我
咪係囉成個 Santa Clara 得嗰十㗎 Ben屎,一check就知講邊個啦
唔係咁易架, 葉師傅
去過澳洲同美國加拿大就知澳洲d national park級數完全唔同 美國montana, utah, wyoming求其搵個地方都屌打啦
Sorry, 我一WFH/放假就上黎搞事
要我簡美國/歐洲城市同東南亞城市我一定簡前者東南亞除咗日本都垃撚圾 飛轉東京都9-10個鐘 澳洲不嬲都出名係isolated 架啦係咁盲撐做咩 依家無講佢啲生活質素 純粹講佢去旅行真係無其他國家咁 flexible 同多選擇 我weekend想去過旅行淨係可以飛澳洲本地同nz 飛日本來回都無咗一日
其實你地揀一個新地方去住首要條件唔係諗生活質素 教育 環境 工作
而係諗去日本要好耐都幾搞笑

其實澳洲人係好鐘意去旅行 就算飛邊都7-8個鐘起跳都好 因為呢邊AL 至少4個星期起跳
因為難+成功率低,完
好多人讀完書都係咁諗之後又係比人踢出國
FG 一般唔會有200K base,200k base係 senior。Google Bay Area 要L5(FG 係 L3)先base 過 200K。TC 200K 就有可能。
個人感覺,歐洲客只有老細自己會係放工同假期覆email,美國客就員工都有機會放工時間做野
但係咁走線法點解唔去英加
加州以前15% tips係正常,高級餐廳會expect 18%起跳。而家好似18%-20%先係norm。仲有人頭太多例如6個以上好多餐廳會幫你加服務費,咁你就唔使double tips。
美國就算做黑工都搵到錢
英加食屎啦
其實呢個po有幾多個真係住美國
除紐約州外,加州都俾外國律師考牌。不過唔係呢度讀就算考咗牌搵工都有啲啲難。不過都可以將缺點變優點,例如搵啲同亞洲做生意嘅公司。香港人識中英文,同大陸台灣甚至星馬公司溝通比美國本地律師有少少著數。
假期嚟講,歐洲一定玩晒
好多公司有暑假呀大佬

美國實冇歐洲咁癲啦,不過大部份人假期唔check公司嘢係常態嚟
美國tech仲要好多unlimited PTO,你做得間嘢耐的話好多人偷吓偷吓一年放6-8禮拜係唔出奇

同埋呢度你話接細路返屋企,3點後就通常冇人攪你,你做到嘢,好少有人理你幾點走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞