點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
美國移民限制太多,機會成本太大,有得選擇去加拿大行lifeboat再tn visa返美國仲好
前人種樹
唔係,不過以前長期係sv打躉
加洲真係有錢

State gov Senior engineer 位記得好似60k,staff engineer 80k (窮鬼中部)

不過係pandemic 之前嘅事
美國救護車係車左你去醫院先send信去你屋企bill你架
有罵戰先可以推post
記得以前叫公司hr求其寫封信俾你就得,我試過間公司唔識做TN, 封信寫錯咗job title, 個custom officer 教埋我封信入面要有啲乜title 有乜字,我記得有個officer 同我講 “ I don’t care you come to this country to work as an analyst or janitor , but your letter must say engineer”

依家,
地圖真係差唔多感覺
細個玩gta 睇美劇
之後黎美國嗰種感受
TN唔太過份通常都實批嘅,但係美國海關officer權力係好撚大
嗰陣用OPT喺一間公司做緊software engineer,聖誕返香港玩,返嚟喺機場條友問我點解Electrical and Computer Engineering degree做software,我話都係寫吓code,佢叫我入房,等咗一陣佢同我講要揾我學校department confirm因為title唔match,我屌佢老母嗰日禮拜六嚟,咁我咪要坐喺度坐兩日?即時打電話俾公司老細escalate揾個律師去幫我攪掂,嚇到我仆街
樓主個logic係:香港咁多千呎以上大單位,點解重有人買納米樓
未講撚緊本身去到美國班精英回撚左港要爆12萬美金數,所以要交美國稅有幾難

幾隻字都睇唔掂唔怪得12萬都睇到人中之龍咁撚大,襯仲有艇上拿拿林過去掛住本BNO係頸整水喉啦
唔好咁篤爆人啦
搞到人哋不發工資
仲有條癲佬MAGA都入撚埋黎錄音機咁repeat 地獄加州
Ching 用咗幾多個鐘同海關解釋computer system analysis, software developer 同 computer / software engineer 喺現實做嘅嘢係一樣?
幾句,佢聽都冇聽就叫我入房等
揸F1 OPT嗰陣每次入境d冚家剷成日專登問埋d刁轉問題去玩你,所以d人憎嚟美國旅行唔係冇原因
無記錯有班swe 係完全唔想升職,日日準時返工放工無壓力
USCIS 係好難搞
有綠卡又唔可以住海外太耐
加州係地獄就見仁見智
但係支那香港仲撚衰車尾燈都望唔到
澳洲個d 自high 就算鳩數吧
我揸綠咭懶得入藉
但係其實遲早都要攪,好難講之後d例點轉
差唔多成千蚊
佢哋係工作需要特登咁冚家問離問去,主要係睇你反應,不過無可否認,加拿大海關態度好好多

利申:以前試過日日用TN過關返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞