點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
我唔知你哋嘅downtown係邊個城市嘅downtown,但係呢邊真係好ok
有冇美籍巴打食過洛磯山脈蠔???
去日本同台灣遠過香港
去泰國又遠過香港

除非你同我講你鍾意馬來西亞同新加坡/印尼/菲律賓

如果唔係有咩值得去?
可能因為加拿大治安實在太好
自己一個揸車落美國時好自然就會提高警覺
無論係福利定治安後者都無得比
btw 2022數據顯示美國凶案多加拿大400倍
唔知你有冇去過外國,其實啲外國人其實係唔識分,對好多人黎講廣東話同普通話係一樣,見你黃色皮膚基本上一律已經當你係Chinese。
美國越來越自由
又零元購
又吸毒
年青人仲覺得呢啲係啱屌返你轉頭
go back to hk?
變態

利申Trans
依家係用英美加去比較澳洲喎,你講香港最近鬼唔知咩,個比較點都唔係香港,如果係咁仲講乜移美定移歐姐,做留港撚啦 香港人鍾意日本嘛Syd-Tokyo 9.5hrs, LA-Tokyo 12hrs, 澳洲咪近過美國囉,有講錯咩
哦,OK囉,移民只限英美加澳,你講既係成立
移日移台移新都唔算,完

OK
你個username
蠔黎講,法國同澳洲先係正
好撚貴 ($3000-4000/mo單房租金、$400+泊車、垃圾餐廳都$15起、所有服務/診所都收你貴一貴)
好撚垃圾既政府 (入息/銷售稅全國頭幾位、班左膠政客收左錢淨係係度玩virtue signaling、警察唔會拉人;拉左DA都唔會告;告左法官都係輕判放人)
好撚多訓街道友+罪犯 (泊街比人爆玻璃、夜晚行街比人用槍指住老笠、道友當街發瘋屙屎玩垃圾、乞衣當條街自己屋企起營訓覺)
好撚難溝女 (對手係千萬美金身家既founder、百萬美金年薪既ivy league/stanford/berkeley/mit既高等白人tech bro)
你去到海外收入要交稅個門檻先算
errrr......
其實 "洛磯山脈蠔" 唔係蠔黎
冇技術分數,不用移..
暫居都好難!
咁低都達唔到,老實講,唔好同人講移民啦
香港黎講,做護士RN幾年之後都hit 到個門檻啦,下話
去得讀書既

有親人係果邊幫手移民

一定唔會住窮區

你唔係窮區其實好安全
你話移就移咩
鬼唔知美帝好咩
Atlanta downtown 去 mcdonald, 以為自己身在非洲
澳洲好過加拿大,加拿大好過美國/ 英國
我自己讀pharm
人工稅後係好過香港

而且香港做藥劑師係搵唔到食
講緊係一般醫院專科pharm
稅後有一年90-100K USD
係好過香港好多
Cls成個po一直討論緊美國定英國加拿大澳洲,你無啦啦講移台星馬泰做乜鳩,依到一直都係討論緊西方英語國家,咁你唔撚好直接反駁點解唔移日本?你差開講東南亞jm9, 中國最近全亞洲啦,你唔講搬去中國住?有病
洛磯山脈唔盡海點會有真蠔。
洛磯山脈蠔其實係炸牛睪丸。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B4%9B%E7%A3%AF%E5%B1%B1%E8%84%88%E8%A0%94

咁同人講係香港唔好講政治有咩分別?
香港唔講政治大把野好過外國

唔好住窮人區,夜晚唔好出夜街
唔好買貴車,唔好痴近黑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞