點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
月經
之後一講到渣車方便,
又會黎世界大戰
因為移民美國真係好辛苦
仲要買樓嘅話計principal residence,第日賣咗賺嘅唔收稅
為咗嗰少少deduction蝕揸米
趕走哂墨佬真係唔知點搵水喉佬了
呢樣真
我之前喺間濕尻Warehouse做IT Support都有65k
高過哂英國同加拿大啲人
做大公司閒閒地都100k
你哋搵得多都好,我平庸黎生真係勁慘 轉工又難
有朋友畢業兩三年碌咗入faang做
唔係名校、唔outstanding好普通
當然佢可能係anecdotal,但係真係身邊總有一個咁嘅人
講到最後都係美國人自己圍爐
移民政策,稅,交通, tips之類
唔計嗰班啦不過佢地肯等廿年都係痴線
總有啲人唔信做tech佢可以好多錢
香港人覺得做金融先好多錢,冇計

我當年大學畢業就已經100K底薪(已經算低)其他perks另計(RSUs Bonus)

依家當然就唔止依個數啦

呢度大把data points
levels.fyi
做呢d公司嘅香港人喺比例上其實係出奇地多
兩三個team廿幾人就通常最少有一個係香港人
一個城市仔竟然有咁多個去到頂尖公司度做
就算係新加坡,除咗Apple之外其他公司真係好少見到
講緊澳洲返香港
人工邊到高
咁都高過香17%
不過有啲工係老美搵多好多
比人耍?等十幾年?
香港基本上你可以當係 15%

不過美國咩都計咩都要交稅,capital gains 、利息…
香港啲工無股票分
都係高3%
如果搵美金 同 份人工高過香港
咁就抵玩
稅制嚟講香港簡單到冇得再簡單
住得美國耐咗,就開始要諗點樣可以俾少d稅
W2 salary通常都冇彎轉,但係其他股票房地產仲有其他,有planning同冇可以係差天共地
所以好難就咁比較兩個地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞