點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
佢可能講sales tax
真心除非做到好撚有錢個班
去過美國好多城市其實好鬼麻麻
咪就係難過BNO囉
反而我啲中國同事唔肯同我講普通話
識鬼佬住十年都話無親眼見過
話真係全城瘋狂又體驗過係跪頸單野,但都冇當街駁火咁,係燒野搶同野周圍都警車聲

話佢係美國casting 個時,真係會要殘疾先比去,係到屌左勁耐d 左膠係唔係唔明咩係演戲
又話自己老婆做餐廳加埋貼士收入夠佢唔做野,好感恩
之前la call 的,同中國佬吹水,佢地個代大部份都係咁走
咪玩ching, fanng FG位200+k
無 最高唔過10
數字似亂噏
旅遊簽跟住申請難民庇護?
啱呀
我自己經歷應該比你深

小弟有幸因為親人而能夠去紐約定居
我自己一嚟到係好唔習慣
但係機會邊度都有
自己真係要的起心肝
自信咁同人講英文
唔好怕辛苦
所幸小弟份新工終於可以support到我PharmD既學費
捱咗8年終於有成績

美國既差係眾所周知
但係你如果係度番工/生活安穩
識點樣避開唔安全既地方其實係好好
真 見到你呢種波台狗直接當係支那種
拎支槍射瓜你
yes,你上網search有哂攻略、分享
呢個post勁多人講難民咁易咪仲恐怖
或者係我想像唔到,我見到d無證墨佬住得咁衰做到隻狗咁,唔係就落地獄我都唔行呢條路
攞住EAD超難做到loan我已經覺得失去咗美國其中一樣最好玩嘅嘢
交通唔方便
唔安全
細個仔易比人bully
申請asylums等好耐先有得見Judge, 等既期間仲無得返工, 返黑工比人捉到deport加barred, 可以唔使再黎
我之前開post講過

利申返工見好多
事實係咁 只係絕大部分係美國嘅香港人都有一份唔錯嘅職業 社交圈子又係群埋d高等人種 青年才俊社會精英
佢地根本唔會識到或者唔需要去識其他比佢低下階層嘅人
唔係喎我見人哋直頭係做非法移民都話可以有救濟金
好睇係邊區長大

識有啲ABC長大冇俾人歧視,所以長大咗proud of自己Asian嘅身份

亦都有識啲ABC長大喺啲歧視亞洲人嘅地方,所以對自己係Asian呢個身份好自卑
ABC 已經好好多
如果中途先去 真係唔知點融入
除非你好大隻
好似大陸嗰啲連自己passport都燒埋會送去邊
我認識既幾個住係紐約既香港人
一個係google 做senior programmer
兩個開藥房
一個係醫院做Lead pharmacist
大佬,香港起碼九成人成世都未見過真槍

電影或者電視劇入面出現槍=有人會死,咁已經勸退咗一啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞