點解無咩香港人簡移民美國?

1001 回覆
21 Like 485 Dislike
大把人移民條件都未清楚就學人講移民
我都覺得係
澳洲係全球10大最長飛行航線
佔左3條
飛去邊度都遠
使鬼做難民,依加全部人不論正常入境定走線,都係搞庇護
全部合法正當手續申請綠卡
5個月後攞工卡,合法工作,咩工都做得
返住工等流程攞綠卡
當你入到 FAANG, 年薪 150k,稅後得返100k, 即係月薪港紙六萬五,高乜撚嘢?
一樣難度我寧可揀喺香港做醫生,至少唔駛比 13% tax 同 20% tips
我自己之前去美國exchange,開頭都擔心美國真係好似新聞講咁咁危險。長留咗東岸,再去埋西岸旅行,發現自己嘅擔心係多餘。美國就係一個動靜皆宜,可以令你生活好精彩嘅地方,好快令你唔記得個個都有槍嘅事實。咁當然,總有危險嘅area,但正常人都唔會係個啲地方出現。

我而家係加拿大,冇比較冇傷害。美國無論硬件軟件真心勁好多,真心係人都醒目好多。舉個例子,美國幾乎個個都用iphone,先唔講好多人都afford到同願意買apple產品,我遇到好多老人家都係tech savy,識得利用科技去方便自己嘅生活。係加拿大,地鐵係收唔到data嘅,種種不便反映到美國真心係加拿大大佬。

所以我覺得,唔係香港人唔移美國,係美國唔需要香港人🤡
好多係申請政治庇護
大陸人攞唔到美國簽證先要偷渡
香港使鬼偷渡,正常入境就得
我見兩個朋友econ grad做ibank 抽得中嗰個最後都relocate第年走左 抽唔中嗰個就返咗歸 銀行都幾好 可能做得一年都肯risk請留學生
阿叔一家5口10年前去左美國定居,叫係博可以移民,阿媽同大女用讀書簽證一個讀神學master 一個讀私證高中,2個細妹用陪讀身份讀公立。
如果玩左10年得大女可以留喺美國做嘢,但以我所知係未有綠卡。兩個妹因為老母讀完個學位,又搵唔到嘢個簽證失效,又轉唔到study visa,結果一個返嚟量地,一個轉戰加拿大
我都係加拿大之後嚟美國長住
去咗美國之後,唔係探親戚我一d都唔想返加拿大,短住都唔想
住喺多倫多有一種等死嘅感覺,温哥華仲過份
基本上係好難移到去美國
親屬非配偶排隊都要排十幾年
配偶都要排二至三年
你一係讀書要嘔成百萬出黎 讀完都未必留到係到
每日去downtown, 來回至少塞兩粒鐘

你以為好過癮
衰啲講澳紐係俾世界isolated syd melb飛bali都要六個鐘 不如俾多三個鐘返香港算啦

如果鍾意日韓台東南亞玩咁喺澳洲會近啲 但係坐底都要飛八九個鐘走唔甩 唯一好處係冇乜jet lag?
我都諗緊頭幾個係阿拉伯國家係咩玩法
香港做醫生有股份咩?
hybrid / wfh

真係話難唔難 啲人唔識唔信
身邊都有人申請庇護同走線
你自己on99 申報曬所有資產咪係
最近話好多大陸人學埋中南美洲移民湧入美墨邊境個行路方法
其實都算一步登天呀 幫倒後代從此有美籍喎 仲好似幾危險 都幾respect呢招
不過本身爛命一條先會咁博 香港人身嬌肉貴坐廉航都阿支阿jor
正路嚟講除咗結婚,H1B已經係最大機會
以前H1B去綠咭條route係相對簡單嘅,不過呢十年改咗幾次例之後就太複雜,亦唔覺Federal邊個贏大選都好,會轉返正常
不過你可以咁諗, OPT你喺美國做嘢等抽籤嗰幾年賺嘅美國經驗(同人工)係對career有正面作用嘅,就IT嚟講,你喺美國做到幾年IT,你去邊都會揾到工

邊個話你知faang得咁少
人地交稅分分鐘都唔止150k
你知唔知係美國發現左唔報幾撚大獲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞