【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
都係搵人埋單
通常好愛你嗰個都好早就出現 但你就未想咁快俾人綁住
到就快三十就開始想上岸 但呢個時候多數好愛你嗰個都已經錯過咗
你唔係仲玩緊d4咩
男人其實都係年輕先會講呢啲真愛
年紀一大,其實仲現實過女人
Why not both
係㗎
或者係經歷多咗 受過太多傷 真愛呢個心慢慢就磨蝕
真愛本身就係一個好奇怪嘅概念啦
淨係點define已經係個問題

啲女人好鍾意話咩第一眼就有嘅心跳感覺,但其實咁咪即係以貌取人,無真正認識過嗰個人

我真係so far都未聽過有人會識咗另一個人一段時間,慢慢認識之後,先無端端話有心跳感覺
一咩見鍾情吖
係鹹濕咪認咯
成車
根本就係,所以凡係同我講信一見鍾情嘅人,我一律覺得佢哋一係鹹濕,一係貪錢
一見鍾情吖嘛
有好多都係話識耐咗反而家一齊嘅感覺添
鹹濕係咩都心動
使唔使分開幾日搬
我又鹹濕 又貪錢
各位早晨
開心星期五涼爽

上回講到雅姿等到佢個男朋友阿林沖完涼出嚟,就同佢講中同派咗帖喎~
阿林好似唔多Get到,其他雅姿係想講佢都想結婚~
真唔知定假扮傻到好啦~
到去飲嗰晚,阿林要陪老細唔得閒~但都識做俾人情嘅~
雅姿就自己去~其實唔係好熟嗰啲~所以都係去襯吓姐~
咁啱就遇返初戀阿民!
傾吓近況,又講吓舊事~
阿民而家就冇拖拍~以前就大家都仲細啦~好快就分開咗~
其實都係雅姿衰~貪新忙舊~
雅姿同阿民分開之後,都係冇個長啦~大家都未定性~
直到遇到阿林...
除咗話時間上...阿林又真係幾啱做結婚對象嘅~
阿林未到三十就已經事業有成~係公司第二把交椅~老細都好睇佢~俾晒成盤生意佢睇~
供緊層市區千萬豪宅~揸公司架Benz~出街都唔使依賴交通工具(用隨意門啦~)~
其實雅姿唔係貪慕虛榮!只係...想安定落嚟...
雅姿覺得都差唔多喇...想定落嚟...但阿林就唔似...
雅姿係好Feel到佢仲係想玩...好似之前啲Ex咁...都係有嗰種Feel...
除咗見客陪老細,都會出去飲嘢,但唔係識女嗰啲!
會見啱就買,想送就送嘢俾雅姿,只要仲有夠錢供樓!
會同雅姿去旅行~雅姿想去嘅地方又好~阿林想去嘅地方又好~
總之都係今朝有酒今朝醉~明日愁來明日愁咁啦~
但係雅姿真係攰喇...有啲厭倦喇...
坐喺自己嗰圍檯,望住坐喺遠處嗰圍嘅阿民...
十年冇見~都仲係咁...穩重...比中學嗰陣更穩重...
究竟當年離開阿民...係唔係錯呢?
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 20-緣份要來]

一早返到公司,已經見到阿恆返咗嚟!

阿恆正想行去Pantry!

我就第一時間走過去搭搭阿恆膊頭:『喂早吖~』

「咁早吖Sunny哥...」阿恆繼續行入Pantry,「少有咁早喎。」

『咩少有吖?我都好早返㗎!係你仲早啲咋嘛!』呢個阿恆真係好鍾意返工!

朝朝都第一個返到嚟公司!沖埋杯咖啡都未夠鐘開工!

阿恆冇我咁好氣,專心咁沖咖啡。

『喂喂!聽講新嚟嗰個係女仔嚟㗎喎!』我都拎包三合一嚟沖!

「唔知喎...」阿恆唔多理。
『我係聽HR嗰邊講㗎喎!』我又八八卦卦咁!

「哦...」阿恆仲係好專心自己杯咖啡。

『喂你唔關心㗎咩?』我又好奇喇...

「關心啲咩?」阿恆完全唔在乎。

『新人喎!女仔喎!女機械工程師喎!』幾咁難得!

「咁又點?」阿恆搞掂佢杯咖啡...完美嗰隻!就行出Pantry。

『喂女仔吖!終於有女仔喇!唔使再成班毒撚喇!!!』中學又讀男校!上到大學又只係得班男仔!

十幾年都係對住成班男仔!對到就嚟Gay喇!
「咪又係人一個。」阿恆坐返埋自己位。

『咩又係人一個吖?起碼有得睇吓吖~』唔知靚唔靚女呢?

就算唔靚,都池中無魚蝦為大啦!

「我只係在乎佢幫唔幫到手姐...新車嘅設計仲有好多嘢要執...莫經理催喇...個新人幫唔到手仲要教佢嘅話,不如我自己做算啦。」阿恆已經準備開工。

『喂又唔係咁講吖!有女仔睇,做起嘢上嚟都醒神啲!爽手啲啦!』

阿恆冇我咁好氣咁擰擰頭。

『喂你話會唔會好多人狗衝咁嚟幫佢吖喇?』

「咁就仲死...個個都走晒去幫佢,邊個做嘢?」

『喂你唔好掛住做啦!你估佢幾時返吖喇?會唔會早啲返嚟?到而家都唔見人嘅?』

「你就係為咗早啲見到佢而咁早返嚟?」

『梗係啦!唔係你以為咩吖?』
好心急咁等...望住個門口...

唔使幾耐HR就帶住個女仔上嚟見莫經理!

就咁睇咗一眼,都好似係靚女嚟!

然後莫經理就帶住個女仔嚟見我哋!

第一眼睇清楚...勁靚女!可以話係一見鍾情!!!

「大家好~」個女仔自我介紹,「我叫琪琪~請多多指教~」

琪琪...好名吖...

莫經理就安排咗琪琪交由我同阿恆帶住。

真係天助我也!!!
阿恆一向都係死板...只係識做嘢做嘢做嘢...

分好啲工作俾大家做...指定時間內完成目標...

好彩琪琪都好幫得手~當然我都有借機幫吓佢~教吓佢~接近佢多啲啦~

『點吖琪琪?OK吖嘛?』好似而家得我哋兩個,我又走去關心吓佢先~

「OK吖OK吖~差唔多搞掂~」琪琪好有活力~好有幹勁~

啱啱出嚟做嘢係有火啲嘅~好似我呢啲出到嚟社會做咗三四年之後...變咗文火...

除咗工作上,都會八卦吓公司啲嘢~

「阿恆做嘢好認真!」

『佢係咁㗎~一做嘢就好專心~』

「好彩係跟你哋做嘢~好爽手~」

『咁都要你醒目姐~』
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞