【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
初戀吖 係初戀吖
時間過得好快㗎
小饅頭先好揸手
一定係搞錯咗啲乜
各位早晨
又到咗開心星期五
要返工 = 唔開心
下星期去旅行 = 到時先開心
ie. 而家唔開心
好快就開心
身邊嗰個唔係最愛嗰個正唔正常?
https://lih.kg/bHvsdsV
#18 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

上回講到方麗儀一入到茶餐廳,田智峰就大大聲咁響佢全朵~
使唔使咁大聲吖?
智峰同阿儀由幼稚園就識到而家,可以話係青梅竹馬~好熟㗎喇~
或者就係咁,智峰唔覺得阿儀靚女~
阿儀真係超級靚女嚟!喺學校勁多人追~
由小學嘅時候都已經俾人大讚可愛得意㗎喇~
智峰唔單止唔覺,仲要唔緊阿儀...
或者係阿儀睇得智峰太重啦...
阿儀想嘗試疏遠智峰!之但係智峰又唔當咩一回事咁...
其實係唔係一直都只係阿儀在乎智峰?智峰連少少都冇在意過阿儀?
已經唔係睇唔睇得人哋太重...原來一直都只係阿儀心中有智峰...智峰連眼中都沒有阿儀...
由小學...到而家...
曾經因為升中派唔到同一間中學,阿儀喊足成晚...
第二日眼都腫晒咁走去中學叩門,為嘅只係想可以繼續同智峰一齊...
到真係學校肯收阿儀,佢開心到幾晚都瞓唔著!
原來從來都只有阿儀一廂情願...
就喺阿儀一個人,帶住傷感步出學校門口...
「方麗儀!」智峰喺阿儀身後大嗌!
阿儀回頭一望...智峰就已經跑咗埋去!一手攬實咗佢:「其實我鍾意咗你好耐!做我女朋友吖!」
『吓?』
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 35-最佳男配]

行過一樓班房門口,中一嗰陣讀過嘅嗰班。

有件事總係令我耿耿於懷...

啱啱升上中學嘅時候,我係有啲怯...

但因為一個女仔嘅出現,令我有咗目標...有咗方向...

呢個女仔好靚,竟然可以同到一個咁靚嘅女仔同班,中學生涯一定充滿希望!

當然,識發光嘅女仔,自然吸引大量目光。

唔單止我哋班,中二...中三...甚至中四五六嘅師兄都對佢有意思...
差唔多每日都總會有一大班男同學想接近佢...直頭會追求佢...

之但係佢總係好似唔在乎咁,唔理嘅唔理...直接拒絕嘅就直接拒絕...

而好似我呢啲其貌不揚,唔出聲就好似透明一樣嘅小薯仔,就企喺角落頭炸薯條算啦...

印象中,成個中一學年同佢都好似冇講過幾多句...

只係有個Project要一齊做,先同佢過咗個短暫嘅快樂時光...(其實嗰陣我都冇乜點同佢講過嘢...都係同其實組員多嘢講啲...)

然後好快就中二分班,我又緊張...又期待...唔知可唔可以繼續同佢一班...

我已經決定好,假如上天真係俾個機會我繼續同佢一班...我就會嘗試追佢!
或者上天真係聽到我嘅請求,真係俾我繼續同佢一班!

只可惜嘅係,我都忙記咗“天意愛作弄世人”...喺中二第一日開學之時...我望勻全班都唔見佢嘅身影...

原來...佢轉咗校...

上天係唔係要話俾我聽...“機會俾咗你唔去珍惜,唔會再有下一次機會”呢?

一直耿耿於懷咗兩年...直到今年中四...

「阿𧙗?」惠娜突然就出現喺我面前,「做乜呆咗咁望住我哋以前個班房吖?」

『吓?哦!冇...冇...』我擰擰頭...又擰擰頭...

「唔使問...」惠娜望住茵茵坐過嘅位,「又諗起佢啦...」

『唔係唔係...邊係呢...』唔知點解,我總係唔想面對...

縱使冇辦法唔面對...
「都兩年啦...」惠娜擰擰頭,「仲係放唔低吖?」

『兩年...』係長定係短呢?

我唔知道要花幾多時間,先可以將一個人忘記...

兩年...仲係好似尋日先發生咁...

我行上樓梯,惠娜就跟喺我身邊:「你對人哋咁念念不忘...咪去搵人囉...」

『搵?點搵?』

「IG囉~」

『我都冇佢IG...』

「冇佢IG都話唔定會搵到呢!只要有心!」

『只要有心...個天就會幫我㗎喇?』

「唔試過又點知呢?」
唔試過又點知?

或者...真係去試一試?

或者...假如上天真係會再俾個機會我...今次我一定會追佢!

茫茫人海,要喺IG搵一個人其實都唔易...

我用上好多方法...包括問返中一嗰陣啲同學...尤其係女同學...都係冇佢嘅IG...

然後就再搵返佢當年究竟轉咗去邊間學校...

好彩嘅係只係事隔兩年...好快就俾我搵到佢轉咗去邊間!

所以話兩年其實都唔係好長姐。
然後就跟隨佢嗰間學校...順藤摸瓜咁...

『終於俾我搵到喇!』係茵茵嘅IG!

一睇佢個頭像就已經認出!都仲係咁靚女!比喺中一嗰陣更加靚女!

但係Set咗做Private...連DM功能都要係Follower先用到...

咁就只可以...試吓Fol佢俾唔俾Fol...

撳完Follow,我就一直咁碌個IG...更新...更新...更新...

然後就有人DM我!當然就係茵茵啦!(我個IG平時都唔會有人DM我嘅!)
“茵茵:識?”

“係 係我 我係你中一嘅同學”

“茵茵:哦 估唔到仲有人記得我”

“係吖係吖 嗰陣你一上中二就轉咗校”

我同茵茵都傾咗陣之前中一嘅嘢...

“茵茵:係吖 所以都冇機會同啲同學道別”

“而家嗰間呢?名校嚟㗎喎”

又會講吓而家嘅嘢...
“茵茵:都唔係好名姐”

當然都會睇吓佢個IG啲相...

好多好多靚相...由最開頭...仲係小學嘅佢就有Post相...

然後就係中一我哋嗰間學校,曾經一齊生活過嘅相...當中原來我都有喺裡面!

係啲大合照咁啦~同茵茵都隔得勁開咁啦~不過都總算叫喺同一張相裡面啦~

然後就係佢而家嗰間學校嗰啲相~

都有好多好多張~越大就越靚~

然後就到...佢同佢男朋友啲合照...

佢男朋友都係超靚仔...超型...又180嗰啲...

原來已經有拖拍...仲要佢男朋友咁高汁...呢層都理所當然啦...
當我諗住打消追茵茵嘅念頭之時...

「其實我哋分咗手㗎喇...」茵茵帶住平淡嘅語氣講。

同茵茵傾電話先發現原來佢同佢男朋友已經分咗手!

今次仲唔係機會!

冇錯!我哋有傾開電話!

而且仲出奇咁好傾添!

呢點確實萬萬都估唔到!

一切就好似神為我精心安排一樣!

我哋仲約好咗放假返去學校睇睇添!
喺一個星期六,我帶住茵茵行返去我哋中一嘅班房。

茵茵坐喺佢以前坐過嘅位:「都冇乜點變呢~」

『嗯...兩年嘅時間...』我都坐喺茵茵身邊,『就好似尋日嘅事咁...』

「兩年...」茵茵望住塊黑板諗諗...

『你話如果兩年前,你冇轉校...唔知又會係點呢?』

「我諗...學少咗好多嘢...」

『學少好多嘢?』我打量住茵茵...

「嗯...」茵茵點點頭,「如果冇轉校...就遇唔到佢...遇唔到佢...就學唔識原來我唔夠愛自己...」

我唔係聽得好明...
茵茵見我一頭問號:「佢話...我同佢都係太過深愛對方...唔愛自己...所以我哋先分開...」

『吓?』咩理論嚟?

「嗯...」茵茵點點頭,「兩個都係太愛對方嘅人...係唔可以繼續一齊...」

『藉口啦...』一聽就知...

「唔係囉...」

『點解你會覺得唔係?』

「你根本就唔明...」
『我唔明?我好明白愛一個人係要全心全意...甚至係比起愛自己更愛方對!』我望實茵茵,『就好似我對你嘅愛...我愛咗你兩年喇...兩年嚟就算我哋冇任何聯絡...我都係對你念念不忘!』

「你覺得而家係最好嘅時機?」茵茵都望實我。

『係...你而家冇拖拍...而我仲係一樣咁愛...』我仲未將說話講完...

「所以話你根本就唔明...」茵茵擰擰頭,「連呢點你都唔明...我哋冇可能夾得嚟...」

我唔明...或者真係我唔明...

我仲以為上天會俾機會我做男主角...

點知原來係連愛情大悲劇嘅男配角都冇資格...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 36-削髮斷愛]

一早喺Salon裡面,執執自己啲搵食工具。

而且都有幾個客嚟咗,其他師傅都開緊工。
已經將[Story 35-最佳男配] Upload上Penana
我選擇享受孤獨 品嘗寂寞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞