【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
阿芝打量住我啲模型:「都幾多喎...」

『係吖係吖...』我都望住堆寶貝,『老婆話我唔Dom就佢Dom...所以就急住搵人接手...唔係就慘喇...』

「明嘅~」阿芝點點頭,「咁一齊搬去我度先?我一個搬唔晒~」

『哦...當然當然!一齊搬!』

我就同阿芝夾手夾腳一齊搬。

我哋兩個拎住成堆模型行...

我都偷偷望阿芝...

又細粒...又靚女...一啲都唔似會玩模型喎...
係~YouTube都有好多靚女Double May砌模型~

但咁多靚女Double May砌模型又真係鍾意模型咩?

都係為咗多View咋嘛!

我睇阿芝又唔似係嗰啲女仔喎...真係鍾意模型?

我跟住阿芝,上到佢屋企門口...

「放喺度得喇~」阿芝帶住微笑點點頭,「等我自己搬入去OK㗎喇~」

『哦哦...』都係嘅...冇理由我一個啱啱先識嘅大男人入去個小妹妹屋企...

「嗯~吖係吖~」阿芝指指我堆寶貝,「我安頓好晒佢哋之後,影啲相俾你~」

『哦好吖好吖~有勞有勞~』

「嗯~放心啦~」

『放心放心~』
交咗堆寶貝俾阿芝之後,我都返屋企。

老婆見我搞掂晒啲模型,都冇乜點出聲喇~

然後喺瞓之前,阿芝真係Send咗我啲寶貝俾我睇!

放得好齊整!好有心機!仲有心機過我自己!

咁我都放心~

「老公我返嚟喇~」老婆好開心咁拎住一大袋名牌行入房,「我買咗新手袋吖~限量㗎~」

『哦...』我就睇緊手機...睇緊阿芝Send俾我啲相...

「又睇模型...」老婆偷望我手機一眼,「都Dom晒啦...仲睇...都唔知有乜咁好睇...」

我就冇老婆咁好氣...

老婆都冇我咁好氣~欣賞啲包包~又好好咁放喺我本來用嚟放模型嘅地方~

我啲模型吖...
過咗一排,我都係好掛住啲模型...

“阿芝:你想嘅話 可以上嚟探吓啲模型㗎喎”

“真係得?”

“阿芝:得㗎 我屋企人好夜先返”

有得探吓啲寶貝就梗係上啦!

約咗一日阿芝放學就上佢屋企!

入到阿芝間房...

『你啲工具都好齊喎!』所有模型工具都有!

仲要係靚嘢!究極剪鉗都有!
「OK咁啦~」仲著住校服嘅阿芝就坐喺床邊~

『咁都係OK咋?啲油都好齊喎!』仲要放到好整齊!排好晒!

就咁睇都覺得專業過我喇!

「OK咁啦OK咁啦~」阿芝踢吓對腳仔,「你啲模型喺晒度喇~冇郁過你㗎~」

『好掛住你哋吖~』我望住自己啲模型~

「你鍾意嘅咪得閒上嚟囉~」阿芝點點頭,「有時間砌埋都得㗎~啲工具任用~」

『真係可以?』咁感動?

「可以~」阿芝笑得好燦爛咁點點頭,「大家都係模型愛好者吖嘛~」

『你都係...好鍾意高達?』見阿芝啲作品大多數都係高達...
「係㗎~我勁鍾意高達~」阿芝彈起身~行到嚟我身邊,「啱啱上個禮拜先喺高達比賽做幫手~」

『高達比賽吖?』

「係吖~全港㗎~每年都搞一次~」

『哦?係㗎?』

「係吖~今年呢有班阿叔打比賽!」

『阿叔?同我差唔多?』

「一定老過你!」

『我廿七喇喎...』

「佢哋應該過三十!」

『過三十都打比賽咁神奇?』

「未算~最神奇係其中一個叔叔場場比賽都會打開銀包放喺面前!裡面仲好似有張相...」

聽住阿芝佢講高達...好似好吸引...

高達吸引就一向...但我而家所指嘅吸引...係阿芝...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 19-再見初戀]

坐喺床上,等男朋友阿林沖完涼出返嚟...

『今日收到舊同學張帖喎...』我拎住張帖睇睇。
已經將[Story 18-模型之友] Upload上Penana
諗起星野文奈😅

話時話,一個鐘意/唔介意男友(老公)玩模型的女人真係好難得
真吖 都唔好話要都係鍾意玩模型 有共同興趣
唔通係涼桌子
btw飛揚又想衰十一?
呢個超正
我都係第一時間諗起Cool Table
但又唔夠Cool
我老媽子
日日幫我老豆啲模型同玩具抹塵
返黎了 好無聊 等新工
好撚嬲
cool table對飛揚唔cool咖
唔關我事㗎
有睇開喎
再見二千年失戀Cool啲
咁你老媽子係好老婆
幾時返工姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞