【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
點解呢
再見二千年失戀最Cool
各位早晨
賽菲羅斯

上回講到Edmond放工返到屋企都死吓死吓...
諗住睇吓啲模型開心吓,點知老婆話要Dom晒佢!
唔撚係吖化?明明報晒海關㗎喎!
而家條紅線話變就變㗎啦!仲唔快啲Dom?!
Edmond只好上專頁開Post求救!
執好晒啲寶貝出門口!終於有個話救到佢!
咁就俾埋個地址!拎晒啲寶貝落樓!
等咗一陣,有個嬌小嘅女仔嚟咗喎!
呢個叫阿芝嘅女仔就係救世主喇!
𡃁妹仔又靚女竟然玩模型?
同阿芝拎晒啲寶貝去佢屋企,佢話安頓好啲寶貝會影返相俾Edmond~
Edmond返到屋企,老婆見啲模型清走晒就冇多嘢講喇~
喺Edmond臨瞓前,阿芝都Send咗啲相俾佢~真係有好好咁安置好~咁就放心晒喇~
過咗幾日,老婆買啲包包返嚟,放喺本來安放模型嘅地方~
阿芝話可以上去佢度探啲寶貝~咁就約好一日等阿芝放咗學就上去啦~
阿芝啲工具都好整!仲專過Edmond咁喎~
「你鍾意嘅咪得閒上嚟囉~」阿芝點點頭,「有時間砌埋都得㗎~啲工具任用~」
『真係可以?』咁感動?
「可以~」阿芝笑得好燦爛咁點點頭,「大家都係模型愛好者吖嘛~」
『你都係...好鍾意高達?』見阿芝啲作品大多數都係高達...
「係㗎~我勁鍾意高達~」阿芝彈起身~行到嚟Edmond身邊,「啱啱上個禮拜先喺高達比賽做幫手~」
『高達比賽吖?』
「係吖~全港㗎~每年都搞一次~」
『哦?係㗎?』
「係吖~今年呢有班阿叔打比賽!」
『阿叔?同我差唔多?』
「一定老過你!」
『我廿七喇喎...』
「佢哋應該過三十!」
『過三十都打比賽咁神奇?』
「未算~最神奇係其中一個叔叔場場比賽都會打開銀包放喺面前!裡面仲好似有張相...」
聽住阿芝佢講高達...好似好吸引...
高達吸引就一向...但Edmond而家所指嘅吸引...係阿芝...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 19-再見初戀]

坐喺床上,等男朋友阿林沖完涼出返嚟...

『今日收到舊同學張帖喎...』我拎住張帖睇睇。

「係?幾時飲吖?」阿林抹抹個頭,就拎把風筒吹吹。

“飃~~~”

睇睇個大日仔:『下個禮拜六喎...』

「吓?」阿林吹緊頭,聽得唔係好清楚。

『下個禮拜六呀!』我講得大聲啲!

「哦...下個禮拜六吖...我唔知使唔使陪老細喎...」阿林快快手手咁吹多幾吹,「我到唔到都俾返封人情囉...」

『有話請埋你咩?』

「唔係俾得你就預咗搵埋男朋友一齊去㗎咩?人唔到禮到,呢啲嘢我識做啦。」
阿林吹完個頭,放返好個風筒就坐返上床。

『細我兩年都結婚喇...』我扮晒自然咁講...

「係咩?細你兩年?」阿林拎起部電話,「點解會係舊同學嘅?」

『我小學Re過一年...中學又Re過一年...你唔記得咩?』又唔記住...

「你有講過咩?」阿林拎住部電話撳撳撳,「老細又搵我...」

『有啦...仲話嗰陣都仲有個同我一樣,大兩年...』

「大你兩年?」

『同我一樣Re咗兩年吖!』

「哦哦...係咩?」阿林埋頭苦幹咁撳部電話...
『係吖...連細過我兩年嘅都結婚喇...』我又拉返個話題...

「哦...哦快啲瞓喇...聽朝又要陪老細見客打Golf...」阿林已經放低部電話!大被蓋頭!

『瞓囉...』我就熄埋床頭燈...

唉仲諗住俾啲說話阿林聽...等佢Get到...

明顯佢就冇心聽添啦...

都唔係第一次暗示㗎喇其實...

同阿林都拍咗拖兩三年...開頭就梗係冇諗住結唔結婚啦~

佢係唔係最後一個都唔知~

但拍拖拍耐咗...過咗一年...第二年...開始諗係唔係應該結婚?

尤其係身邊啲朋友...同事...大幾年嘅急住結婚...同我同年嘅都開始結婚...

我都喺度諗...係唔係應該要諗結婚?
都同阿林拍咗咁耐拖...又一齊住咗咁耐...應該都要諗諗...

但每次向阿林暗示,佢都好似Get唔到咁...

係唔係真㗎?

唉就當佢平日工作忙...冇時間諗結婚啦...

到咗阿穎Big Day嗰日...

「我而家要去陪老細...」阿林俾封利事我,「你幫我俾封人情你個Friend啦~」

『哦...好啦...』又要陪老細...都預咗㗎啦~

咁我都換返套去飲嘅衫~化埋個淡妝就出發~
去到酒店俾咗人情...

『恭喜晒~恭喜晒~』

同阿穎仲有佢老公Danny(好似係)影返張相...

然後我都係睇吓啲結婚相吖~飲吓紅酒吖~

其實我同阿穎就唔係真係咁熟㗎姐~都係中同有Keep聯絡~一年會出嚟聚一次嗰啲囉~

所以我就唔使做姊妹又唔使早啲到~好得閒嗰啲㗎姐~

睇阿穎同Danny影啲相都幾恩愛吖~又攬到好實咁~對望又情深深咁~

結婚就係咁?到我結婚嗰日又會唔會係咁?
當我行到去一幅大油畫前...咁啱又有一個身影行到嚟我身邊...

我隨便望一眼...

『阿民?』「雅姿?」

『好多年冇見喇~』喺尷尬未走到出嚟...我立即收返埋!

「係吖~」阿民點點頭,「都差唔多十年冇見喇...」

『係咯...十年喇...你幾好吖嘛?』

「幾好吖~你呢?」

『都好吖~你...一個?女朋友未到?』

「哦...我一個咋~冇拍拖吖~你男朋友呢?」

『哦佢...有事唔得閒~』

「哦...係吖...係吖...」
『你...都有同阿穎有聯絡?』

「哦!唔係唔係...其實我係Danny請嘅~」

『吓?又會咁啱?』

「係吖~我識Danny...佢話結婚...睇到張帖仲諗緊係唔係我識嗰個阿穎添!」

『呢個世界真係細~』

「係咯...係咯...」

同阿民傾多幾句,都係問吓近況~又講返以前中學生活啲嘢~

唔可以話乜都傾...因為有啲嘢唔方便提起...

例如...我哋一齊嗰陣...
其實阿民係我初戀...同樣我都係阿民嘅初戀...

或者嗰陣大家都仲細,乜都唔識啦...好快就完咗...

其實係我衰嘅!係我貪新忘舊!移情別戀!

有個第二間學校嘅男仔知我係校花,專登走過嚟識我...

個男仔風趣幽默~氹得我好開心~我就同咗佢一齊~

不過好快就散咗...因為又有另一個更風趣幽默嘅男仔撩我~

我對啲風趣幽默嘅男仔真係零抵抗...

好易就俾佢哋氹到...然後又一齊...又好快分開...
自同阿民開分之後,中學到大學...冇一個可以拍得長過三個月...

仲要係接住咁拍...拍到自己都唔記得啲經歷係同邊個Ex發生~

並唔係全因我唔定性㗎!我啲Ex都未玩夠啦~

大家都係玩玩吓~都冇諗住係最後一個~

心態上又好~經濟上都好啦~

直到遇到阿林...

除咗話時間上...阿林又真係幾啱做結婚對象嘅~

阿林未到三十就已經事業有成~係公司第二把交椅~老細都好睇佢~俾晒成盤生意佢睇~

供緊層市區千萬豪宅~揸公司架Benz~出街都唔使依賴交通工具(用隨意門啦~)~
其實我唔係貪慕虛榮!只係...想安定落嚟...

我覺得都差唔多喇...想定落嚟...但阿林就唔似...

我係好Feel到佢仲係想玩...好似之前啲Ex咁...都係有嗰種Feel...

除咗見客陪老細,都會出去飲嘢,但唔係識女嗰啲!

會見啱就買,想送就送嘢俾我,只要仲有夠錢供樓!

會同我去旅行~我想去嘅地方又好~佢想去嘅地方又好~

總之都係今朝有酒今朝醉~明日愁來明日愁咁啦~

但係我真係攰喇...有啲厭倦喇...

坐喺自己嗰圍檯,望住坐喺遠處嗰圍嘅阿民...

十年冇見~都仲係咁...穩重...比中學嗰陣更穩重...

究竟當年離開阿民...係唔係錯呢?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 20-緣份要來]

一早返到公司,已經見到阿恆返咗嚟!

阿恆正想行去Pantry!
已經將[Story 19-再見初戀] Upload上Penana
我搬屋了
呢啲校花都係唔抵可憐
講真,結婚本身就對男性無利,唔係焗著或者真心好愛個女人嘅話,邊有可能肯制
多唔多嘢搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞