【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
[Story 36-削髮斷愛]

一早喺Salon裡面,執執自己啲搵食工具。

而且都有幾個客嚟咗,其他師傅都開緊工。

然後...

“叮~叮~”大門一打開,阿芝就慌慌失失咁走入嚟。

我就喺老闆娘未走去鬧阿芝之前,一手就箍住阿芝條頸!捉佢入休息室!

『喂你又遲到喎...』我翹埋對手,『呢個月第幾次吖?』

「呃...我呢幾日多功課做...又要溫書...尋晚夜咗瞓...」阿芝尷尷尬尬咁...
『扮咩吖?明顯係你尋晚掛住砌模型啦!』唔好話我睇死你...

「嘻...」阿芝伸伸脷,「俾你發現咗添...」

『唉都估到你...即係雖然話你返Part Time姐...加上難請人...老闆娘就一定唔會炒你...但俾佢鬧都唔係咁好受啦~』老闆娘鬧起人上嚟,好難聽...

對住我哋呢啲師傅又好~對住好似阿芝呢啲Jun又好~老闆娘都一視同仁~

「知道...」阿芝唔好意思咁點點頭...

『唉...食早餐先啦~啱啱買㗎~』

「唔該晒~」
『唉男仔玩模型就話姐...你女仔都咁迷模型嘅?』

「模型冇分男女㗎嘛!唔係因為買模型同工具,我都唔會咁努力返Part Time啦!」

『咁你就唔好遲到啦...扣錢㗎...』

「係係...知道...喂你有冇興趣玩模型姐?」

『冇吖...』

「喂一齊研究啦~」

『冇吖...食早餐啦你...』

「邊食邊傾都得㗎姐~」
其實好似我哋呢啲大型Salon仲有冇得做?

呃...我哋呢算OK囉...

大家都知㗎啦...呢十年八年都係啲三十蚊單剪當道...

再唔係就係Barber喇~

不過好彩,我哋都有唔少熟客~

「喂阿Roy~」老闆娘嗌一嗌我,「有客搵你。」

『係~喂好耐冇見~長咗好多喎~』

而且大部分都係啲女顧客~
『唔係氹你㗎~真㗎~你同當年第一次嚟嗰陣都冇變~都係學生妹咁~』

有唔少都已經幫襯咗七八年~

「我今年廿八喇...第一次嚟嗰陣我都廿一啦...都唔學生妹啦...」

由我中學畢業一出嚟...

『我就係第一次見你嗰陣以為你係學生妹囉~』

由做Jun開始...

「嗱...你把口吖...」

然後做到師父...
『你唔信問吓佢喇~』我指一指阿芝~

「係吖係吖~」阿芝點晒頭,「我仲諗會唔會係同校~」

「你哋吹水啦~」

吹水...或者做我哋呢行,把剪唔係最重要...把口先係最重要...

『喂你老公係唔係好鍾意Asuka㗎?』

幫啲客剪,起碼都會剪成個鐘...

「唔係囉~」

把口唔吹得,啲客又點會再返嚟?
『我見你咁似Asuka,以為你老公係Asuka啲Fans~不過就算唔係,你老公都實愛死你啦~咁靚女~』

除咗吹得,仲要有啲口花~

不過口花還口花,我又從來都唔會對啲客有咩非分之想!

客始終都係客!我只係想留住佢哋姐...

除咗話留住啲舊客,當然最好就有返啲新客啦。

『有冇約開邊位師傳?』一講就咁啱有個少女入咗嚟。

以我嘅經驗,呢個少女都係十六七左右...

「冇...」少女擰擰頭...

再睇佢好似苦口苦面咁...好似好唔開心咁喎...
『咁等我介紹返,我阿係阿Roy~洗剪?仲有冇其他想做?』

「冇...」

『OK~阿芝~幫我洗個頭先~』

「係!」阿芝走過嚟,「請呢邊~」

阿芝幫個新客洗完頭之後,坐好吹吹佢把長長秀髮:『想點剪呢?』

「剪短晒佢...」少女完全唔留戀咁...

我就一路幫佢剪...剪...慢慢咁剪...

望住鏡中嘅少女...依依不捨咁...又依依不捨咁...
最後我都冇幫佢剪到好短...

『你把秀髮咁靚...』我喺阿芝手中接過塊鏡,幫少女照照後面,『要剪短晒就好嘥嘅~而家咁樣啦~好好睇㗎~』

少女點點頭...又點點頭~好似好滿意之餘...又好彩冇一時衝動剪晒把秀髮~

『呢張係我卡片...』我遞張卡片俾少女,『鍾意嘅話...下次搵返我吖~有咩唔開心都可以Message我傾嘅~』

少女接過我手上張卡片諗一諗,點點頭。

望住少女嘅背影離開Salon...

究竟佢會唔會再嚟呢?又因咩事想剪短晒把秀髮呢?我估...
“Elle:Roy?我啲同學都話我個髮型剪得好好睇 多謝你”

原來少女係叫Elle~

“係吖呢 唔使多謝啦 最緊要幫到你”

又估唔到佢真係會Message我。

“Elle:我啲同學都想搵你剪喎 OK嘛?”

又估唔到仲多咗啲新客添~

“當然OK啦”

而且除咗公事,我哋都仲有傾其他嘢...
“Elle:都忙㗎 多功課㗎 仲要溫書呢”

會傾吓佢啲學業...

“Elle:嗰陣係因為...啱啱同男朋友分手”

仲會傾感情事...

然後Elle又會搵我幫佢修修把秀髮~

『喂你上次都未講因咩事同男朋友分手喎~』

仲可以好自然咁傾~
「因為吖...佢...偷食...」

『吓?你咁靚女佢都偷食?!』

「係吖...仲要係俾我撞破...」

『撞破咁激?』

「係吖...有日諗住上佢Studio俾驚喜佢...點知就見到佢同個Model搞緊...」

『Studio?』

再傾落去先知,原來Elle個Ex係個攝影師...仲要大過佢差唔多十年!

我仲以為啲學生妹唔會鍾意啲咁大個...
同阿芝喺休息室裡面食早餐...

「嗯?」阿芝啜住個麵,「差唔多大十年吖?我又冇諗過喎...」

『係咯係咯...大成十年...而家啲學生妹應該唔會鍾意啦...咁老...』又點解Elle之前會同個咁大個嘅男人一齊?

「咁又唔一定嘅...」阿芝諗一諗,「我個好姊妹都鍾意咗個大哥哥...」

『真㗎?』阿芝個好姊妹...應該仲細過Elle喎!

「真㗎~雖然都唔知大幾多...」阿芝又諗一諗,「但起碼都十年八年...」

『竟然...』咁講法...學生妹鍾意大哥哥都好正常姐?

「喂做咩吖?」阿芝冷眼打量住我,「你唔好對我有意思吖...」

『痴線邊個話對你有意思姐?』我係對Elle有意思咋嘛!

「係就最好啦~」阿芝放下心頭大石,「我就唔會鍾意大哥哥喇...」

咁講法...我係唔係都有機會...
『有冇約開邊位師傳?』

傅呀

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 37-嘗試轉變]

悶悶不樂咁做嘢...悶悶不樂咁做嘢...

本來要交設計圖...但完全冇心機做...[/size=4]
已經將[Story 36-削髮斷愛] Upload上Penana
謝校對
原來有新icon
條仔咁快俾人撞破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞