【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
『過咗咁耐佢都好似未放低咁...』

「哦...」

『而家啲𡃁妹仔對愛情咁執著㗎咩?』

「哦...」

『喂你唔好淨係哦啦!』

「唔哦咁點吖?」

『我諗住介紹啲Friend俾佢識囉~』治療情傷最好嘅方法啦!

「吓?好咩?」老公終於認真返少少咁正視我嘅話題。

『唔係吖...我哋老細開到聲啦...佢再係咁做嘢遲早出事...再搞唔掂就炒得㗎喇...』咁樣冇咗份工好慘姐...
「咁吖...」老公仲係唔多想咁...

『當幫吓人囉~』唔幫就雙失㗎喇...

「咁...介紹邊個先得㗎?我啲Friend即係你啲Friend...你啲Friend同我啲Friend都唔係好多...阿Ben又結咗婚喇...阿趙又結咗婚喇...唔係結咗婚就係同我哋個Friend拍緊拖就結婚喇...咁邊個呢?」老公突然勁認真!

『有吖有吖!我哋仲有一個㗎!』講到介紹,就梗係會諗起...

「牛丸?」老公答咗我心中嘅答案!

『冇錯喇!牛丸都仲未有拖拍!』都好似好耐都冇聽過佢有女朋友!

「都係...」老公點點頭,「對上嗰個都好似係三四年前...」

『係咯係咯!牛丸都廿八啦!』我記得大過我一年嘅!
「都係吖...」老公又點點頭,「廿八仲未有穩定嘅女朋友...」

『係咯係咯!介紹佢俾穎茵識就啱㗎喇!』

「都好嘅...等牛丸快啲有拖拍...唔使我哋擔心咁多!」

『係咯係咯!咁約食飯囉!』

「你話事啦~」

『喂咁約㗎喇喎!』

我就冇喺我哋個Group度約...只係個別咁問幾個人妻食唔食飯...

諗住約少人啲姐...但佢哋又同咗佢哋老公講喎...佢哋老公知道介紹女仔俾牛丸識,又好似好八咁話一齊食...

咁多少少人都OK嘅...
然後就諗諗食乜好...

我哋幾對結咗婚嘅夫婦就開咗個Group...

“喂大家諗諗食乜好?”

“Charlene:打邊爐?”

“Ben:打邊爐好難傾㗎喎”

“Charlene:有幾難吖?你追我嗰陣都係打邊爐咋嘛!”

“嗰陣你話想打㗎嘛 所以我哋先約打邊爐咋嘛”

“阿怡:嗰陣都係我哋四個一檯 俾機會你哋兩個單獨一檯先有機會傾咋嘛”

“Charlene:諗起都尷”

“Ben:我尷咋嘛”
“好喇好喇 你哋兩公婆嘅事留返今晚你哋自己傾啦”

“阿趙:咁不如燒嘢食?見天氣開始凍”

“都好喎 好耐冇燒過嘢食”

“老公:燒嘢食我OK”

“阿怡:老公好醒吖!”

“老公:你老公不嬲醒開㗎啦~”

“阿趙:搵食姐 搵食姐”

“咁就我哋幾個 唔加人㗎喇” ++

大家都有咗共識之後,約好埋時間地點,當然就要搵埋我哋其中一個主角牛丸啦!

為咗隆重其事,我同老公都專登約牛丸出嚟食飯!

牛丸一嚟到:「喂~兩公婆做乜咁好約我出嚟食飯?要我做電燈膽吖?」

牛丸一坐低,老公就拍拍佢膊頭:「冇吖~有嘢益你吖~」

「有嘢益我?」牛丸有啲疑惑,「你哋兩公婆咁好死?」

『我哋兩公婆不嬲都好死㗎啦!對你!』其實都唔係第一次㗎喇~之前都介紹過女仔俾牛丸~不過好似冇下文姐...

係咯!幫咗咁多對Friend拉埋,就係未幫到牛丸!係唔心息㗎喇!
「嘩講到咁...」牛丸面一青,「有啲驚...」

『唔係吖!真係有嘢益你!我有個女同事啱啱失戀...想介紹俾你識吖!』唔好轉彎抹角!

「吓?」牛丸半信半疑...

『真㗎!我約好咗Charlene兩公婆同阿怡兩公婆添㗎喇!今個禮拜六燒嘢食!得唔得閒?』

「有冇伏㗎?有冇相先?」

『要睇相㗎咩?』我就拎部電話,搵返穎茵張相,『嗱!』

牛丸拎我部電話一睇:「喂冇介紹錯!」

『幾時有介紹錯過吖我?』次次都係高汁㗎啦!

「係係係Kate姐~」牛丸點晒頭,「咁禮拜六㗎喇喎!」

『禮拜六吖!』

希望一切順利啦~

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 17-心機後母]

喺一個酒會上,在場都係達官貴人...非富則貴...

我翹住老公,戴住微笑嘅面具行...
已經將[Story 16-月老紅線] Upload上Penana
好準時
咁快手吖
“好喇好喇 你哋兩公婆嘅事留返今晚你哋自己傾啦”

“阿趙:咁不如燒嘢食?見天氣開始凍”

“都好喎 好耐冇燒過嘢食”

“老公:燒嘢食我OK”

“阿怡:老公好醒吖!”

“老公:你老公不嬲醒開㗎啦~”

“阿趙:搵食姐 搵食姐”

“咁就我哋幾個 唔加人㗎喇” ++

大家都有咗共識之後,約好埋時間地點,當然就要搵埋我哋其中一個主角牛丸啦!

為咗隆重其事,我同老公都專登約牛丸出嚟食飯!

牛丸一嚟到:「喂~兩公婆做乜咁好約我出嚟食飯?要我做電燈膽吖?」

牛丸一坐低,老公就拍拍佢膊頭:「冇吖~有嘢益你吖~」

『我哋兩公婆不嬲都好死㗎啦!對你!』其實都唔係第一次㗎喇~之前都介紹過女仔俾牛丸~不過好似冇下文姐...

係咯!幫咗咁多對Friend拉埋,就係未幫到牛丸!係唔心息㗎喇!

多咗“++”添
牛丸識到呢啲朋友咁好
咪就係 介紹女仔識 仲要係靚女 仲要唔止一次 點解冇我份㗎
點解要叫牛丸?
你唔係唔知對我嚟講最難係諗人名㗎啦
各位早晨
涼爽嘅天氣好好碌

諗住用成個下晝睇lecture片
影影午
咁勤力
影影午
木各身尚早

上回講到Kate姐個同事穎茵啱啱甩拖!
日日以淚洗面!
Kate姐諗住都係喊幾日姐~點知過咗排都仲係咁!影響到工作!醫生都出聲喇!
咁樣冇份工好慘姐!
所以Kate姐就同老公商量!諗住介紹牛丸俾穎茵識!
Kate姐諗住約幾個人妻姊妹,點知佢哋又同佢哋個老公講~
佢哋啲老公又成個八公咁~又話要一齊出~
咁就幾對夫妻約好燒嘢食~有晒共識唔約其他人㗎喇~
為咗隆重其事,Kate姐同老公都專登約牛丸出嚟食飯!
牛丸一坐低,Kate姐老公就拍拍佢膊頭:「冇吖~有嘢益你吖~」
「嘩講到咁...」牛丸面一青,「有啲驚...」
『唔係吖!真係有嘢益你!我有個女同事啱啱失戀...想介紹俾你識吖!』唔好轉彎抹角!
「吓?」牛丸半信半疑...
『真㗎!我約好咗Charlene兩公婆同阿怡兩公婆添㗎喇!今個禮拜六燒嘢食!得唔得閒?』
「有冇伏㗎?有冇相先?」
『要睇相㗎咩?』Kate姐就拎部電話,搵返穎茵張相,『嗱!』
牛丸拎Kate姐部電話一睇:「喂冇介紹錯!」
『幾時有介紹錯過吖我?』次次都係高汁㗎啦!
「係係係Kate姐~」牛丸點晒頭,「咁禮拜六㗎喇喎!」
『禮拜六吖!』
希望一切順利啦~
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 17-心機後母]

喺一個酒會上,在場都係達官貴人...非富則貴...

我翹住老公,戴上微笑嘅面具行...

「李生你好你好~你老婆真係靚~」

『多謝~』

「點吖?我哋上次話想傾個合作...」

一邊行,又同唔同嘅大老闆傾幾句...

「李生李生~上次我哋咪話想傾傾...」

都係傾啲生意嘢多...

我呢啲花瓶當然就唔使點出聲~都只係戴住個微笑嘅面具...點點頭...喺老公身邊做陪襯...
「李生~唔見令千金嘅?」

當然有啲時候都要講幾句...

『Athena佢啱啱先由外國返嚟,仲未好適應香港嘅生活~』

「哦~原來係咁~我個仔仲諗住嚟見吓佢添~」

老公帶住微笑打量一眼:「令公子一表人才~我哋Athena失禮㗎喇~」

「點會呢點會呢~」人哋個仔又帶住微笑擰擰頭,「Athena係你哋李氏嘅掌上明珠~我高攀唔起就真~都係想交個朋友~」

「好~好~下次我哋一定會帶埋佢嚟見吓大家嘅~」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞