【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
[Story 30-機動戰士]

放咗工拎住個公事包,一個人食餐便飯...

“遠く離れてるほどに 近くに感じてる”電話就響起Reason鈴聲...

『喂?係...聽朝一定交到俾你...係係...好Bye...』又係大佬打嚟催...

食完飯又一個人喺街行...聽到有遊戲機聲...

好不自覺咁跟住啲聲音行...越行越近...越行越近...就行到嚟一間機舖門前。

其實平時放工都會經過,都唔多為意...但今晚有啲心血來朝,想入去睇睇...
推門入去,行幾步...

有唔少遊戲都未見過...

呢隻係...街霸?第幾代喇?

嗰隻係...拳王?又出到第幾代喇?

有鼓機同結他機喎...仲有冇熟悉嘅歌呢?

我淨係記得“彈爆你粒Lin~我嘅~”...

頭D同灣岸啲畫面都好似靚咗好多...

不過咁新又咁靚,都唔係好多人玩...

而家仲使唔使擺低一蚊跟機?
再行多兩步,就見到有...

『高達?』

四部四部咁對住放...都有八部...

新嘅?呢度係咁寫。

都唔知出到第幾代喇~啲名改嚟改去都差唔多~鬼認得咩~

不過既然都入到嚟...又冇乜人打...

我就走去唱錢,然後坐低入錢...

唔知有啲咩機呢?

新嗰啲我都唔識㗎啦~最新就更加唔好講啦~
然後都係...揀返我最鍾意用嘅...紅渣!

從未接觸過新高達Game嘅我,用紅渣可以打到幾多關?

我諗呢層都唔使擔心咁多~因為好快...就有兩個𡃁仔望咗我一眼...然後就坐喺對面...

我部紅渣先啱啱落地...個畫面就閃住紅光...不明機體接近...

呢種情況...令我諗返起細個嘅時候...

「阿渣阿渣~」波蕾拉拉我件衫,望入去機舖裡面,「晏晝真係多魚啲㗎喎!」

『都話咗㗎啦~』望住成班人圍住四部高達,『唔好咁大聲~入去唱錢先~入去唱錢先~』

我同波蕾入去唱咗十蚊姐,就走去放低一蚊跟機。
幾個望一望我哋,好似唔多順超~

我同波蕾就唔理咁多啦~只要佢哋唔識我哋就得喇~

我哋嘅眼光都好準,俾我哋跟嘅嗰兩個好快就輸咗要起身。

然後我同波蕾一坐低,本來我諗住打返自己用開嘅名“@.@”...但怕俾人認到都係隨便改咗“二等兵”算~

當然波蕾就唔用返自己“波蕾”個名啦~直接隨機算~

然後我又好順手咁揀返我嘅專用機...紅渣!

波蕾帶住微笑細細聲講:「想打死人咩...」

『一時手快...咁你揸咩機吖?』我望住波蕾揀...

「龜霸?」後面有個𡃁仔半帶恥笑,「呢部唔係運兵機嚟咋咩?」

「係唔係運兵機...」波蕾帶住微笑擰轉頭,「打過咪知囉~」

「女機師仲要揸垃圾機...」

後面成班𡃁仔都唔睇好我哋,紛紛喺我哋機面放低一蚊!
戰鬥一開始...波蕾就大嗌:「大機我嘅!」

OK~你打大機,我就打細機~

以我同波蕾嘅實力...

「嘩!痴線㗎!死喇我!」

根本就唔使好認真~

「喂你大機都搞唔掂隻龜霸?咩料吖?」

輕輕鬆鬆咁玩~

「你嚟試吓吖!痴線㗎!」

隨隨便便都連贏十幾廿鋪~
「痴線真係三倍速!甩晒Lock捉唔到落地㗎喎!」

本來跟我哋機嘅,都去晒對面同我哋對打~

「痴線係唔係人類嚟㗎?新人類呀!!!」

我哋兩個就每日兩蚊打成日~

打到啲人冇晒錢咁離開...

「冇喇?」波蕾望住個門口。

『打走晒啦~不過唔怕啦~聽日再嚟過~』

「好吖好吖~晏晝真係好多魚吖~」
第二日,我哋又嚟打魚~

但有啲人一見到我哋兩個,就拎起啲一蚊。

我同波蕾一坐低,就聽到後面有人講...

「喂喂...佢哋兩個好勁㗎!」

「有幾勁吖?揸埋啲垃圾機~等我一陣秒殺佢哋啦!」

「唔係吖!就係垃圾機都好勁吖!」

「喂唔係吖!我尋晚路過睇睇...原來佢哋兩個係夜晚駐場嗰班嚟㗎!!!」

「唔撚係吖化?」

「係吖係吖!個榜咪有班人好高分!長期霸住成個板嘅!佢哋兩個咪係第一名嘅@.@同波蕾囉!!!」

我同波蕾對望一眼...

仆街喇呢次...俾人認出添...

在場嘅人都知我哋嘅真正身份之後...打完一鋪就走...成班都走晒!
第二日我同波蕾都係晏晝落嚟...班人一見到我哋就連打緊嗰鋪都唔打埋佢!立即起身棄機逃走!

冇晒人...有人入嚟見到我同波蕾打緊,都立即轉身走人!

使唔使吖...好似見鬼咁...

咁我同波蕾就只好等到夜晚...班Friend出現...

Terry唱完錢行到埋嚟:「喂你兩個做咩冇嚟心機咁嘅?早兩日仲好爽皮咁㗎~」

「唉唔好提...」波蕾擰擰頭,「晏晝啲魚俾我哋嚇走晒...」

「哦~~~」三伍都唱完錢,坐低入錢,「原來呢兩日晏晝嚟打魚!你兩個都衰喇~」

『大佬...我哋自己人打嚟打去好燒錢㗎...咪諗住喺晏晝賺返啲囉...點知唔夠三日就俾人認出...』
「算罷啦你兩個~」Terry都入好錢,「入錢啦~」

波蕾有返幹勁:「輸唔切吖?」

『唉...入喇入喇...阿龍佢哋呢?』

「佢哋邊有咁早到吖?打住等啦~」

『係咯係咯~結他嗰邊啲人未嚟,阿龍都冇咁早出現啦~』

「正確嚟講係結他個𡃁妹仔未出現阿龍都唔會出現~大機我嘅!」

就係咁,我哋就又要繼續私片~
打到凌晨兩點,機舖閂門,我哋成班人又走去食宵夜~

差唔多晚晚都係咁~唔使做嘅日子每晚都會喺機舖集結~打機~𥄫女~互串對方~

直到有一晚...機舖最後一晚...

波蕾見結他嗰班人喺機舖門口影完相:「喂我哋都影返張相啦!」

『好吖好吖~阿龍~去叫𡃁妹仔幫我哋揸機啦~』

「我?」

「係吖!你吖!最後機會喇~」

我哋成班高達友就喺機舖門口影返張大合照~
望住我部紅渣被擊落...爆炸...

我起身...同時拎個銀包出嚟...

「哈...阿叔...一個人就唔好用埋啲垃圾機啦~」

「哈哈哈~」

望住銀包裡面張舊照片...

老喇...老喇...

如果有波蕾喺度嘅話...會唔會有得贏呢?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 31-刺激快感]

「終於搞掂晒喇~」澤暖伸個懶腰~

『辛苦晒你喇~又要你同我一齊OT到咁夜~』我拍拍澤暖膊頭~
已經將[Story 30-機動戰士] Upload上Penana
宅暖
剛剛去完高達元宇宙
今篇好有回憶
好有畫面
又出場喇
正唔正先
我都係充滿住回憶咁打呢篇文
其實砸亂先係主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞