【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
當然就唔止一個家族想結識我哋Athena...

「李生李生~唔見令千金嘅?」

一邊行,一邊傾,都有唔少人問起Athena...

其實都好正常...因為呢啲都係建立商業關係嘅手段...

對到親家當然穩陣~就算淨係拍拖都可以有好多合作機會!

生意上嘅嘢,就唔到我出聲㗎喇...不過講到Athena...

老公細細聲講:「得閒就好好管教一下Athena...」

『係嘅係嘅...我會㗎喇...』講到Athena就關我事喇...

老公都開到聲,好明顯就已經好唔順氣...

我就更加唔可以唔理啦...
喺屋企等Athena返嚟...

今晚就算要等到幾夜都要等到...

好彩未到黎明,Athena就返咗嚟。

『Athena~嚟傾幾句吖~』雖然見Athena個樣都攰到死口死面咁...

「點吖?」Athena坐到嚟我面前。

『冇~你都返咗嚟香港幾個月啦~都應該適應香港嘅生活啦~』

「有咩快啲講啦...」Athena已經唔耐煩,「我好攰㗎...」

『係時候都做返啲正經嘢喇~』我都未講完...

「阿何頌思小姐...你當你自己係邊個?真係我阿媽?後母嚟咋你...」Athena已經發晒脾氣!
『呢個都係你爸爸...』我又未講完...

「唔好搵Daddy嚟撻我...佢叫得你嚟同我講,佢係唔會理!」Athena就行返上房!

唉...做人後母甚艱難...

其實都唔係後母啦...

今日就係約咗同親生女見面嘅日子...

我個親生女敏敏就翹住我前夫明德行過嚟。

明德交敏敏俾我:「咁我夜啲嚟接佢。」

『好好...』我同前夫就只有一兩句。

咁同個親生女呢?
『敏敏都十五歲喇呵?』首先搵啲嘢講...

「乜你仲記得㗎咩?」敏敏冷冷淡淡...

聽到佢咁講,知咩料啦?

『同爸爸感情好似越嚟越好咁喎~』

「關你事?」

你睇...仇人咁...

其實又好難怪...喺佢七歲嗰年,我就跟住而家嘅老公...同佢爸爸離婚...

雖然嗰陣敏敏仲細,不過都知我係一個貪慕虛榮而拋棄佢哋兩父女嘅賤女人...
講真我就冇盡過做人母親嘅責任...

『有冇咩想買吖?』唯有而家補償。

「冇喎。」但敏敏唔領情。

『咁夠唔夠錢用?』唔買嘢就俾錢。

「夠。」但敏敏連錢都唔想要咁。

咁我仲可以點呢?

同敏敏行吓街,睇吓嘢,又飲飲食食...

用我嘅錢真係唔多...佢又冇乜同我交流...連望都好似唔多想望我一眼...
到差唔多時間...

「其實今次出嚟係想同你講...」敏敏終於望住我,「我多功課同考試...所以唔出嚟見喇。」

『哦...咁等你忙完先...』

「嗯...係咁啦...我搵爸爸喇。」

望住敏敏個背影越行越遠...行到去翹住明德隻手臂...兩父女嘅背影就消失喺人群之中...

或者唔見好過見嘅...

反正見嚟都面阻阻咁...

唔好話繼女...就連親生女都對我充滿仇恨...我前世係唔係搶咗佢哋老公吖?
親生女總算可以唔理...但繼女就真係唔理唔得...

Athena嘅刁蠻任性已經觸及到老公嘅底線!

老公已經非常不滿!不過佢自己係唔會向Athena開口!又係搵著我!

「唔可以再俾Athena咁落去...遲早出事...佢喺出面出咩事都好,都會影響到我哋公司!我哋家族聲譽!明唔明白?」

講到咁白點會唔明?

但明又點呢?搞唔掂吖嘛!

只係想搵Athena傾兩句...

「我冇嘢想同你呢個後母傾喎。」Athena就起曬弶咁!
『唔係吖~』我又戴上微笑嘅面具,『我想同你行街咋嘛~』

「吓?同你行?唔係吖化?你會覺得我會有興趣同你行街?哈~都三十幾啦~你唔係真係覺得你自己好後生吖化?我Daddy就覺嘅~」Athena一面臭閪樣!

怒我粗俗...Athena嘅公主脾氣實在難頂!

唔係老公要我搞掂佢,我連同佢講句都唔想啦!

不過咁都唔係辦法...再係咁落去...Athena未喺出面出事,我就已經好大件事...

為咗可以令Athena定性啲,又唔使搞著我...我諗咗個兩全其美嘅方法...

就喺一晚...準備服侍老公之時...

『老公吖...』我摸住老公條老J,『我想俾Athena做啲生意...』

「嗯?點解?」老公都六十喇...就算扯都唔算太硬...

『佢係叻女嚟~跟人做嘢佢實冇興趣...但如果話俾間公司佢打骰...可能佢會覺得好玩,會好俾心機去搞~』我Chok吓Chok老公條半硬微軟JJ...

「嗯...可以諗吓...可以諗吓...」老公有啲又應...就開始想...

『嗯...啊...老公~』希望真係搞得成啦...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 18-模型之友]

放工返到嚟屋企,已經攰到死...

諗住入房睇吓啲模型,開心吓...
已經將[Story 17-心機後母] Upload上Penana
呢個女主角真係一睇就臭閪嚟
木各身尚晚
隔住個Mon都聞到臭
小新晚
各位早晨
財政預算案關唔關我事呢
啲煙貴咗
好彩你戒咗煙
早戒平幾舊
唔知啲煙民今次又會唔會出嚟示威呢

上回講到何頌思陪佢個有錢老公喺晚宴同人傾嘢~
都係傾啲生意嘢啦~
生意嘢何頌思就唔使出聲~陪笑就得~
但講起個女Athena,何頌思就要講幾句~
其實Athena都唔係何頌思個親生女...
不過老公開到聲話要管吓Athena,咁何頌思就講吓啦~
不過Athena就睬佢都臭四~
話晒後母就肯定冇計傾~不過親生咪一樣~
喺敏敏七歲嗰年,何頌思就拋夫棄女跟咗而家個老公走~
所以敏敏都視何頌思仇人一樣!
算啦~親生都唔係好大鑊...Athena先麻撚煩!
不過點麻撚煩都要諗諗計㗎喇!
為咗可以令Athena定性啲,又唔使搞著何頌思...佢諗咗個兩全其美嘅方法...
就喺一晚...準備服侍老公之時...
『老公吖...』何頌思摸住老公條老J,『我想俾Athena做啲生意...』
「嗯?點解?」老公都六十喇...就算扯都唔算太硬...
『佢係叻女嚟~跟人做嘢佢實冇興趣...但如果話俾間公司佢打骰...可能佢會覺得好玩,會好俾心機去搞~』何頌思Chok吓Chok老公條半硬微軟JJ...
「嗯...可以諗吓...可以諗吓...」老公有啲又應...就開始想...
『嗯...啊...老公~』希望真係搞得成啦...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 18-模型之友]

放工返到嚟屋企,已經攰到死...

諗住入房睇吓啲模型,開心吓...

「喂你返嚟啱喇!」老婆指住房中!「你啲模型吖!」

『做咩吖做咩吖?跌咗吖?』我立即入房睇睇!

冇吖冇吖!砌好噴晒油嘅都仲喺個櫃裡面擺晒Pose!未砌嗰啲就一盒盒堆起晒!

嚇死我吖!以為發生咗乜嘢意外!
「阻住我吖!」老婆黑晒面咁!「買咁多返嚟!」

『吓?冇多到喎...都係之前問過你先買返嚟...』每次都有報海關㗎...每次都係批咗先買返嚟㗎...

上個月訂咗嗰啲都未送貨...

「咁我而家覺得好阻住吖嘛!」老婆仲係黑晒面咁指住我啲模型!「想搵個地方擺嘢都冇!」

『吓?但係之前問過你㗎喎...』

「我唔理!而家阻住我!同我Dom晒佢!」

『吓?Dom?』

「係!同我Dom晒佢!我俾半個鐘你,你唔Dom就我Dom!」

半個鐘?!全部都係我啲寶貝嚟㗎喎!
老婆已經唔想聽我講,翹住對手行咗去!

得半個鐘...得半個鐘...死啦點算?!

都係上專頁搵人求救先!

之前都見過唔少Ching開Post,話俾女友老婆Dom寶貝出街!搵人接收!

估唔到連我自己都有今日...

都係快啲Post咗先啦!

我就開個Post!Post返自己住嗰區!Post返個時間!緊急救命!

好快就有人回!仲要唔止一個!不過唔係話Sad...慘...I know that feel bro...就係愛莫能助...

全部都係冇撚用嘅!

點算?時間一分一秒咁過!都係執定晒所有模型先!
好小心咁執好晒!放定喺門口!

有冇人救到我吖?神吖!求求你...

就喺呢個時候,個Post終於有個似幫到我嘅問我拎聯絡方法!

我立即俾咗個電話號碼佢先!

唔使幾耐...

“叮” “係唔係要接收模型?”

“係吖係吖!急!”

“叮” “OK我而家去你度 俾你個地址我”

“OKOK!”

我就Send埋自己個地址!就拎定晒啲模型落去樓下等!

好彩咋!好彩咋!俾我搵到人接手!
等咗一陣...就有一個嬌小嘅身影急急腳咁行過嚟!望住我堆模型,問一問:「你就係Edmond?」

『係...係...你就係...』我望住呢個嬌小嘅...𡃁妹仔?!

用𡃁妹仔好似唔係咁好...少女?妹妹?

我都唔知...就咁睇呢個女仔都係得十四五...最多十六...

就係佢?

「係吖~我叫阿芝吖~」

阿芝...頭先急住求救...都唔知對方係咩人...

竟然係一個𡃁妹仔?!

都係唔好再𡃁妹仔𡃁妹仔咁叫人...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞