【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
點解咁塞
唔知係咪瞓得差 搞到我腦轉唔到
寫幻幻蘿莉故都會腦閉塞啲嘅咩
我寫科幻㗎喎

上回講到趁住Lunch有啲時間,Yuki就同阿趙去時鐘酒店搞嘢~
其實都唔止㗎喇~好多時喺公司,阿趙都會叫Yuki入房搞返轉先~
阿趙對Yuki好好~由佢啱啱新入職,都搞咗地下情有五年~
但係Yuki對阿趙仲未同佢老婆離婚有啲等得唔耐煩囉~
阿趙就話搞緊㗎喇~俾多啲時間啦~
點知就俾Yuki發現阿趙有喺交配Apps搵啲𡃁妹仔傾甜!
玩吓姐~Yuki就發晒脾氣走咗去飲嘢!
好彩有好姊妹Tracy陪住~
Tracy都知Yuki咩料㗎喇~不過都只可以陪喺佢身邊~
Yuki諗住同阿趙斬欖!
「做咩姐?」阿趙捉住Yuki對手,「我已經Del咗個交友App㗎喇~冇搵啲𡃁妹㗎喇~淨係得你一個~」
『淨係得我一個?』Yuki一手Fing開阿趙,『你老婆呢?你當佢死我唔可以吖?』
「咪講咗囉~」阿趙帶住微笑,摸Yuki把秀髮,「安排好吖嘛~我而家安排咗好多㗎喇~連離婚後筆錢都準備好~」
我仲係唔多想理阿趙...
「你知啦...要分得徹徹底底...」阿趙又攬返住Yuki,「啲身家一定要計得清清楚楚...」
『我唔知喎...』Yuki扭兩扭...
「我而家咪話你知囉~」阿趙喺Yuki耳邊輕輕聲講,「為咗以後可以同你幸幸福福咁生活,就一定要同佢分得乾乾淨淨~」
『鬼信你...喂吖痕吖~』
「係咩係咩?邊度痕吖?」
『喂...仲嚟~』
「我愛你吖~啜~」
『我都愛你...啜啜...』
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 34-兩小無猜]

一行入茶餐廳,見到已經坐滿晒學生。

「方麗儀!呢度吖!」智峰向我揮晒手咁!

然後在場所有學生,包括埋侍應都望晒過嚟!

我就尷尷尬尬咁走埋去智峰身邊,一手拍落去佢膊頭!坐低:『做乜咁大聲叫人全名呀田智峰!』

「好大聲咩?」智峰仲要扮晒傻咁,「驚你聽唔到吖嘛...」

『而家唔止我聽到啦!全世界都聽到喇!』仲係勁多人望晒過嚟咁!
「唉是旦啦~」智峰唔在乎咁擰擰頭,「幫你叫咗嘢㗎喇~」

『真係唔該晒你囉~』

「一定要啦!唔係我走嚟搵定位,唔使食啦...」

『冇計啦...又要幫Miss整嘢...』

「乖學生係忙啲㗎喇~」

『咁你都乖啲囉~幫我分擔~』

「我幫你分擔啲蔥啦~」

智峰幫我喺碗麵用匙羹𢳂走啲蔥花。
『真係唔該晒你喇~叫走蔥咪得囉~』

「你唔鍾意食姐~我鍾意吖嘛~」

『咁唔該你𢳂清啲啦~仲有兩粒吖~』

「你真係連兩粒都唔食㗎喎...」

同智峰趕頭趕命咁食Lunch...

我放包紙巾喺檯,智峰就好順手咁拎一張,搣一半俾我。

智峰邊抹嘴邊望望四周:「嗰邊嗰幾個係中六嘅師兄?做乜成日望過嚟㗎...」
『哦?』我隨便望一眼,『早幾日先Dm過我...』

「又係想溝你㗎?」智峰望到班師兄實一實。

『係掛...唔知喇...』好明顯啦...仲問...

「都唔明點解你咁多人溝...」智峰擰擰頭,飲埋杯凍檸茶。

『因為我靚囉!』仲要問吖?!

「吓?」智峰打量住我。

『吓咩吖?我靚吖!』

「哦...」
唔使我講,大家都應該估到,我同智峰已經識咗好多年。

有幾多年?由幼稚園就識到而家中五~

可以話係青梅竹馬啦~

所以已經熟到爛晒~大家嘅習慣都好清楚~

之但係...唔知係唔係因為識得太耐呢?田智峰呢條友總係唔覺得我靚囉!

我真係好靚囉好唔好?!

細細個小學生都已經勁多老師讚我可愛得意!勁多人鍾意!

上到中學又勁多男仔想識我!追我!
話口未完...

「師姐~」路過低年班嗰層,俾班師弟截停咗。

『嗯?』我一頭問號咁打量住幾個師弟。

其中一個師弟又怕怕羞羞咁:「可唔可以俾你嘅IG我吖?」

『IG吖...』我本來就唔多想俾...

之但係智峰咁啱經過...望咗過嚟!

『好吖好吖~』我又專登講得大聲啲!『我俾我個IG你啦~』

幾個師弟勁怕羞咁~面都紅晒咁~

至於智峰就好似聽唔到咁...行咗上樓梯。

我講到咁大聲都聽唔到?聾㗎?!
返到上班房,見智峰坐喺自己位睇緊手機。

我就坐到去智峰身邊,拎部手機出嚟睇。

碌幾碌IG:『咦?又多咗心心喎~』

智峰又好似聾咗咁,繼續碌自己部手機。

『係頭先嗰幾個師弟喎~』我又故意講俾智峰聽,『啱啱先俾IG,咁快就Fol咗喇喎~』

智峰仲係冇理我,專心喺自己部手機。

『睇咩咁入神吖?』我忍唔住要八卦,『睇女仔?邊個嚟㗎?我哋學校㗎?』

「唔係喎...」智峰擰擰頭,「唔知邊間㗎喎...」

『唔知你又睇?』有乜咁好睇吖?
「冇吖...見多人Fol咪睇吓囉...」智峰再碌幾碌...

『我夠多人Fol啦!又唔睇吓我?』

「你有乜好睇吖?」

『我都話冇乜好睇?』

「成日睇㗎啦...」

『有成日咩?最新嗰幾個Post又冇俾心心!Story Tag咗你有冇睇到吖?』

「有咩?」

『即係冇睇到啦!』

「遲啲先啦...」

『遲啲先你而家好忙咩?咪又係忙住睇女仔!』
同智峰成日都會吵吵鬧鬧...

都係吵鬧啲無聊嘢...但就令我條氣好唔順!

都唔明點解,佢好似總係唔多在乎我咁!

定係...我太在乎佢呢?

曾經聽過一句話...唔係人哋唔在乎你...而係你睇得人太重...

呢幾日,我都嘗試唔去睇智峰咁重...

「我去攞位先。」喺智峰行出班房門口之前...

『喂!』我叫停智峰,『呃...我今日同班女仔食吖...』

「哦...好...」

盡量避開智峰...
智峰執好書包:「你今日使唔使留校幫老師手?」

『要吖要吖!你唔使等我喇...我自己返去得喇...』

「哦...好...」

甚至同啲師兄有傾有講有笑...

『係唔係真㗎?』

就算俾智峰見到又好...

「梗係啦~我哋班都冇一個女仔夠你靚~」

喺身邊經過都好...

『師兄把口真係吖~成日氹啲師妹嘅!』

我都當睇佢唔到...
「咁你受唔受氹先~」

繼續同師兄打情罵俏...

智峰都係好似冇乜嘢咁...坐喺個位度碌手機。

就算我冇同佢講嘢...佢都好似唔覺唔覺已經有成個禮拜冇同我一齊食Lunch...一齊返學放學...連一句話都冇講過...

其實係唔係一直都只係我在乎佢?佢連少少都冇在意過我?

已經唔係睇唔睇得人哋太重...原來一直都只係我心中有佢...佢連眼中都沒有我...

由小學...到而家...
曾經因為升中派唔到同一間中學,我喊足成晚...

第二日眼都腫晒咁走去中學叩門,為嘅只係想可以繼續同智峰一齊...

到真係學校肯收我,我開心到幾晚都瞓唔著!

原來從來都只有我一廂情願...

就喺我一個人,帶住傷感步出學校門口...

「方麗儀!」智峰喺我身後大嗌!

我回頭一望...智峰就已經跑咗埋嚟!一手攬實咗我:「其實我鍾意咗你好耐!做我女朋友吖!」

『吓?』

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 35-最佳男配]

行過一樓班房門口,中一嗰陣讀過嘅嗰班。

有件事總係令我耿耿於懷...
已經將[Story 34-兩小無猜] Upload上Penana
好青澀
青春校園故
你真是個笨蛋!
我不笨又怎會愛你這麼多年!
個故咁就快過咗1/3
那些年錯過的大
廢腸只愛小饅頭
科幻妝嘅蘿莉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞