【無定向甜甜地】一百個斷尾故(2)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
好搞笑
好大風
偷食偷到返Studio 好易撞破㗎咋
我無記錯嘅話,個model應該係嗰個miss?
冇錯 好記性
各位早晨
熱到乜咁
已經開咗風扇
我都開咗 唔開瞓唔到

上回講到阿Roy喺Salon準備~
阿芝又遲到!阿Roy就喺老板娘未出聲之前就捉咗佢入去先!
又救咗你一命喇!唔使問又係掛住玩模型啦!
阿芝都係因為玩模型先咁勤力返Part Time姐~
其實阿Roy好多女客~而佢把口都好花~
冇計啦~髮型師都要靠把口搵食~留住啲客~
咁當然有新客就最好~
咁啱就有個女仔嚟~仲話要剪短晒把秀髮~
阿Roy都知佢唔忍心㗎喇~所以都係幫佢修修佢就搞掂~
個女仔都好滿足~阿Roy就俾埋卡片~
點知個女仔真係Message阿Roy~仲幾好傾添~
原來個女仔叫Elle~嗰陣因為啱啱同男朋友分手所以咁唔開心~
仲要係撞破男朋友同個Model搞囉!
Elle個Ex都大佢十年㗎~又估唔到喎...
阿Roy仲以為啲學生妹唔會鍾意啲咁大個...
同阿芝喺休息室裡面食早餐...
「嗯?」阿芝啜住個麵,「差唔多大十年吖?我又冇諗過喎...」
『係咯係咯...大成十年...而家啲學生妹應該唔會鍾意啦...咁老...』又點解Elle之前會同個咁大個嘅男人一齊?
「咁又唔一定嘅...」阿芝諗一諗,「我個好姊妹都鍾意咗個大哥哥...」
『真㗎?』阿芝個好姊妹...應該仲細過Elle喎!
「真㗎~雖然都唔知大幾多...」阿芝又諗一諗,「但起碼都十年八年...」
『竟然...』咁講法...學生妹鍾意大哥哥都好正常姐?
「喂做咩吖?」阿芝冷眼打量住阿Roy,「你唔好對我有意思吖...」
『痴線邊個話對你有意思姐?』阿Roy係對Elle有意思咋嘛!
「係就最好啦~」阿芝放下心頭大石,「我就唔會鍾意大哥哥喇...」
咁講法...阿Roy係唔係都有機會...
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 37-嘗試轉變]

悶悶不樂咁做嘢...悶悶不樂咁做嘢...

本來要交設計圖...但完全冇心機做...

「請你飲㗎~」Sunny放低杯珍珠奶茶喺我檯面,「仲係搞唔掂吖?」

『多謝吖...』我啜啖珍珠奶茶,『搞唔掂吖...諗唔到點畫吖...唉...』

「仲未放得低吖?」Sunny打量住我。

『邊有咁易放得低吖...』都只係過咗兩個禮拜咋...

同阿Tim分開,過咗兩個禮拜。

仲諗住女仔同女仔拍拖,一定好了解對方,好開心~好幸福~

點知...佢竟然聽晒佢啲朋友講!
明明約好咗我,但佢啲Friend一叫佢出去,就放我飛機!

仲要唔止一次!好多好多次!次次都係咁!

好似係明知阿Tim約咗我,就專登要喺嗰陣約阿Tim陪佢哋!

成班死八婆!

唔陪得唔得吖?約好咗我㗎喎...有乜咁緊要吖?又有幾急吖?呢啲說話我都講過九百幾次!

但阿Tim就冇理過我嘅!都係仆到去搵佢班Friend嘅!

好啦~諗住同埋佢啲Friend一齊出啦~佢啲Friend做電燈膽都算啦~可以同阿Tim拍拖就得啦~點知佢班Friend嫌我做電燈膽轉頭!

喂分下莊閒好喎!

點知原來唔識分莊閒嗰個係我囉!

原來阿Tim著緊佢啲Friend多過我囉!

仲要因為佢啲Friend唔鍾意我而同我分手囉!

喊咗成個禮拜囉!
Sunny遞定包紙巾俾我:「算啦~佢呢啲重友輕色嘅...都唔值得留戀啦~」

我擰擰頭:『我係唔會為佢再喊㗎喇!』

「係唔係真㗎?」

『你都話佢唔值得留戀啦!』

「我話係姐~你聽唔聽先?」

『我都識分析嘅!我好理性嘅!』

「理性又畫唔起?」
『唉...都唔知點死...一陣俾恆哥仔催...話我冇鬼用...』

「佢份人認真姐~把口又冇咁衰嘅~」

『我都知佢係一個好人~好上司~』

「不過佢係唔會體諒你㗎~」

『我都知...唉...就係咁先死...』

「唔使死啦~等我幫你啦~」

呢個世界唔會因為你失戀而停止轉動...都係要努力工作!
好彩一直都有Sunny教我~幫我~

跟住恆哥仔做嘢都唔係大壓力嘅~

其實恆哥仔分工分得好公平~佢自己又會帶住我哋做~

工作係開心嘅~只係我呢排受情緒影響...工作效率極慢...

「喂叫咗嘢食先啦~」Sunny拎起部電話,「想食啲咩?」

恆哥仔Check緊啲設計圖:「我冇所謂...」

「知你冇所謂㗎喇~我幫你諗埋啦~」Sunny望一望我,「琪琪呢?想食咩?」

『唔...』掛住做嘢做到都唔知食乜好...
Sunny見我皺晒眉咁:「雞排飯,凍檸茶?」

『好吖好吖~』Sunny一講,我又有啲想食喎~

「咁我落單喇~」Sunny就撳撳部電話~

我哋三個都經常要喺公司開OT~

都係我衰囉...趕唔切進度...

恆哥仔就冇俾啲咩壓力我嘅~都係唔多出聲咁畫圖...Check清楚啲圖...改改啲圖...

Sunny又幫我分擔咗唔少~
恆哥仔拎埋個袋:「我過去實驗室嗰邊睇睇...冇問題就返去㗎喇。你哋搞掂都返去啦...聽日再繼續。」

「OK啦~」

『辛苦晒~聽日見~』

恆哥仔離開之後,又得返我同Sunny。

「唔使咁頭痛喎~」Sunny俾咗粒朱古力我,「食粒先啦~」

『唔頭痛就假喇...』我食粒朱古力,『都仲差少少先趕到進度...就算架車出到嚟吖...都仲要試...實有嘢要改㗎啦!』

「我哋做嘢都係一步步㗎啦~唔好急唔好急~食多粒朱古力先~」

『嗯...』
食住朱古力做嘢,係精神啲~開心啲~

然後一做又做到凌晨十二點幾...

「都係坐我車㗎啦~」Sunny帶住我去停車場。

『麻煩晒你喇~』已經連續好多晚都係Sunny車我返去。

而且一坐上車,我好快就瞓著咗。

實在太攰...又唔知點解好似特別好瞓咁...

一瞓就唔知瞓咗幾耐...

到我有返啲意識...好似差啲要流口水:『嗯嗯...啜...嗯?到喇?我又瞓著咗吖?』

我捽捽對眼...發現架車已經停定咗...身上仲多咗件外套...
「哦係吖~」Sunny點點頭,「見你一上車就瞓,咪俾件外套你搭住囉~都係啱啱返到嚟姐~」

『哦哦~嗚吖~』我打咗個喊露,『你手車太好喇~好好瞓~』

「唔係啦~」Sunny尷尷尬尬咁摸摸頭,「公司架車造得好姐~」

『哈~唔知我哋設計出嚟嘅新車又有冇咁好呢?』

「俾啲信心自己~一定好過呢架多多聲~」

同Sunny吹咗一陣水,我都返屋企。

喺公司又好,放咗工之後又好,都睇得出Sunny係一個好體貼嘅男仔。

咁體貼嘅男仔...應該有...女朋友?

我突然閃出呢份好奇~
然後又開咗幾晚OT...

『終於趕得切喇~~~』我鬆咗口氣~

恆哥仔照舊拎埋個袋:「咁我而家過去實驗室睇睇...你哋都係執好嘢就返去抖抖喇。」

「辛苦晒~」

『聽日見~』

恆哥仔離開之後,我同Sunny抖抖。

『喂~』我拍一拍Sunny,『話時話,點解你冇女朋友嘅?』

「吓?」Sunny有啲驚訝,「做乜突然咁問?」

『冇~我見你咁體貼咁,應該點都會有女朋友啦~定係而家啲女仔唔係睇呢樣?我係唔係同女仔一齊得太耐...已經唔知而家啲女仔揀男朋友要咩條件?』係咯...我就係好奇係唔係自己嘅問題...
「呃...」Sunny唔知點答好...

『定係你係Gay嘅?一直鍾意恆哥仔?』

「唔係啦痴線~」

『咁點解你冇拖拍嘅?』

「呃...其實...我鍾意你...」

『吓?』我...有冇聽錯?

「其實由你第一日入職...我就鍾意咗你...」

好明顯...我冇聽錯啦...

呃其實...呢一刻我係唔知俾咩反應好...

唔係話Sunny唔好!係因為...就好似我頭先所講...我同女仔一齊得太耐...一時之間好似Load唔到俾男仔鍾意呢個情況會發生係我自己身上...

不過講真...同女仔一齊都唔見得有幾好...我又係唔係應該俾個機會Sunny呢?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 38-藕斷絲連]

『老公?』喺公司門口,就見到老公嘅身影,『嚟咗嘅?』

「係吖~」老公帶住微笑點點頭,「今日準時走,咪過嚟接你囉~」[/size=4]
已經將[Story 37-嘗試轉變] Upload上Penana
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞