【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
玩到八姨太咁貪心?
卡西加速加得好快
加油加油
我大吃一驚,再顫聲問:「呢....呢張咪係『Cooking Party』嘅 Invitation Card 囉!?你....你喺邊度得返嚟架?」

「你成鬼日都當我阿四咁點,我諗你已經唔記得咗我其實都係神秘組織『高跟黨』嘅執事嚟!」Siri 笑了一笑,再道:「我之前幫夫人打理『Club 51 Shade』時,同過好多上流社會嘅地下會所都有唔少連繫,於是我就搵咗幾個相熟啲嘅 Keeper 打聽有關七姨太同埋『Cooking Party』嘅事,呢張就係我喺其中一間收到 Invitation Card 嘅叫『Tennessee Ballroom』嘅 Club 度買返嚟架。」

我追問:「『Tennessee Ballroom』?係咪專跳『Tennessee Waltz』架?」
「十個一聽到『Tennessee』嘅人,十個都只會識得提起『Tennessee Waltz』,都係拜美國一代歌后 Patti Page 同名嘅首本名曲所賜,之不過除咗《Tennessee Waltz》之外,Patti Page 仲有另一首名曲叫《Changing Partners》。」Siri 收起笑容,變得一臉凝重,再道:「所以呢個『Tennessee Ballroom』,表面上係一間跳華爾茲嘅高級會所,內裡其實係專門玩換妻嘅俱樂部。」

我驚訝地「吓」了一聲,然後想了一會,再道:「咁....咁唔怪之得啲賓客要攜眷啦,因為佢哋喺嚟玩換妻遊戲!」
會唔會有全人物關係圖可以重溫下
要 update 張人物關係圖未必可以一時三刻就整得好,如果大家喺人物背景或關係上有咩問題我可以on demand 咁解答咗先
你都係專心寫故
Siri 點一點頭,又繼續道:「『Tennessee Ballroom』嘅 Keeper 同我講,話每次一收到呢個 Invitation,佢都會畀佢啲會員以暗標形式競投,出價最高者就可以出席,之後,確定嘅人選就會將出席者嘅稱呼 send 去張咭背後個電話號碼度,一經確認後就會收到一組密碼,係用嚟入『登華』度閘門時輸入,而報名個電話號碼每次都會唔同,所以應該係太空咭嚟,不過當然出席者嘅所謂稱呼都只係個化名啦。」

我以為捉住了兩個小小的疑點已在沾沾自喜,誰料 Siri 竟已經把「Cooking Party」的「入場券」弄到手,她顯然不是「有前無後」而是「有勇有謀」才對,再想真一點,如果她沒有能力,也不會年紀輕輕便是「高跟黨」的執事,只是因為她一直以來對我的遷就和包容,才令我不自覺地看小了其實比我更厲害的她。
雖然我心底裡已對 Siri 深深拜服,但我當然不會讓這個丫頭知道,便連忙咳了兩聲,清理一下乾涸的喉嚨,再道:「咁即係話,啲去『Cooking Party』嘅賓客,唔單只唔係七姨太嘅朋友,準確啲嚟講,大部分都會係素未謀面添?」

「無錯!」Siri 神氣地笑了一笑,再道:「所以我已經幫你用『J 先生』嘅身分報咗名,到時我哋只要隨便咁喬妝一下,唔好畀啲姓朱嘅認出,就可以大搖大擺咁參加呢個扮晒健康嘅『Cooking Party』架喇。」
一口氣由第一季追到宜家
真係好好睇 樓主加油
多謝支持

由頭睇到live,用咗幾耐時間?
呢幾日不停追搭車又追 食飯放break又追
係好多線有啲亂不過最後都解得通
好佩服樓主嘅毅力 又要返工又要寫故真係好忙
今次係唔係食埋siri?
勁呀

咁你so far鍾意邊段?
原來 Siri 更已安排好下一步的計劃,看來她跟男男的日子久了,亦有了男男的風範。

幾天之後,就是「Cooking Party」舉行的日子,是日果然不只「白髮太后」三姨太出了埠,連朱家的守護者王禹伊也不在香港,我和 Siri 因為要裝作是外來的賓客,所以便約好了於黃昏時分回到偵探社做準備功夫,正當剛到達門外的我,將鎖匙插進趟閘小門上想開門入內之際,小門突然由內往外為我推開,還以為開門者是比我早到的 Siri,向下斜望匙孔的視線卻見著一個圓形領口,中間是一道深不可測的乳溝,再急急抬頭一看,一張美豔迷人的臉孔便衝進眼簾裡!
換妻派對都一齊去埋,叫糊喎
故事嚟講,雖然係甜故,但我覺得最引人入勝係哈爾仔同主角嘅友誼能成為密友做唔到friend不特止,仲可以要做敵人

另外都鐘意啲搞gag位 咩啲金條有聖唔通係聖安娜
同埋一開始KFC鬥大波互串話咩咁大波做牛奶公司
我當堂打了個突,再疑惑地問:「小....小姐,你係邊位?你點入嚟架!?」

美女嬌肢亂顫的笑了幾下,然後以一把熟悉的聲線,道:「連你都認唔出,代表我易容嘅手勢都幾唔錯下喎!」

我瞪大雙眼,提高嗓子叫道:「你係 Siri!?」

我當然承認 Siri 本身是個小小的大美人,往日都以素顏示人的她,經濃妝豔抺的打扮後,變成眼前這個模樣並不十分稀奇,但我卻從來不知道她的身材已在不知不覺間發育得那麼好,難道她不只學得男男的「風範」,連男男的「豐滿」也繼承了?
寫一個以甜故包裝嘅長篇劇情小說一直係我嘅夢想,好開心po咗出嚟大家都睇得咁開心,我一定會好努力咁寫落去

除咗卡西,哈爾仔係呢個故仔一個好重要嘅(男性)角色,我的確係好畀心機去塑造,無論係佢嘅出場同人設,我實在太嚮往嗰種一認識就視對方為生死之交嘅感覺,就好似桃園三結義咁,我曾經都有諗過佢同卡西可唔可以一直咁friend落去,但係劇情嘅發展好似唔容許,至驚覺佢哋嘅相遇係命運安排,走到決裂,都係命中註定
以為卡卡西
想問下而家既進度大約係你構想好故仔既內容既幾多成?好多支線,要讚下,同埋幾時上到阿Kim?
咁不如試下同申老闆...
食Siri比多啲情節 好鍾意呢個角色
Siri 也留意到我訝異的表情,都猜我被她身上「突如其來」出現的「巨乳」所嚇倒,便笑道:「嘿嘿,你唔駛咁嘅樣喎,乜你無聽過『乳溝就好似時間一樣,擠一擠就會有』啦咩?」

我隨即又道:「我知,之不過你谷到咁行,嗰度又擺到明係玩換妻嘅,乜你唔驚咩畀人咩咩咩?」

Siri 咪起雙眼,瞟一瞟向我,再笑著反問:「嘻,你緊張我呀?」

「咩喎!」我急急吐了一句,再指著 Siri 的胸口,道:「睇你裡面都唔知塞咗幾多嘢入去咁,我怕你真係畀人搞,人哋一揭開你件衫發現你裝假狗,到時發生血案節外生枝就無謂啦!」
想屌siri好耐 快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞