【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
Rionna 伸一伸舌頭,笑道:「呵呵,估唔到家姐佢咁鬼古惑識得借我過橋搵你哋嚟幫返佢手,好彩我都唔執輸,都利用緊佢呢度嚟避狗仔隊同安胎啫!」

我向男男擺出一副不滿的表情,道:「哼,原來你一早就索到有古怪,咁你就應該早啲單聲,唔駛等我哋兩個『盲中中』咁嘛?」

「咪同你講過查呢單案就好似『盲人摸象』,話到明『盲人』就梗係『盲中中』架啦。」男男笑了一笑,又問:「咁你哋兩個『盲人』幫王禹伊查到啲乜?」

Siri 即時指著我,道:「我無咩發現架咋,卡西就唔同呢,頭先喺佢副偷拍眼鏡播出嚟啲片一條精彩過一條,你問佢啦!」
屌爆Teresa
屌咗岑律師先啦
我知道事態嚴重,所有細節都有機會是關鍵線索,所以就算有千個、萬個不願意,我亦只好將我由「Cooking Party」中碰上 Teresa,將 June 救起送回「弘徽」並在小石屋中奇遇沐綾,直到趕去「常寧」見朱建東最後一面和引發的清理門戶事件之經歷,一五一十說了出來。

儘管我已把跟沐綾鬼混的部分盡量地輕描淡寫,但仍難逃男男和 Siri 的揶揄。

「呵呵,叫你『盲人摸象』,你呢個『盲人』摸咗去邊度呀?」男男狡猾地笑著問。

「『盲中中』?我就『盲中中』,你『中出』就有份!仲搞到畀人利用埋添呀!!」Siri 板著臉兒叱道。

旁邊的 Rionna 卻道:「咁卡西佢都係因為食咗 Teresa 嘅春藥至會咁啫,況且我好清楚家姐份人,佢要得到嘅,佢點會有得唔到架?既然佢嘅目標係卡西,卡西就點都走唔甩架啦。」難得 Rionna 那麼明白事理,想真一點,她或許真的是娶得過呢!
儲咗一排,咁快live咗
儲嚟睇都要多啲上下嚟吹下水呀

你由邊度開始睇到live?
好難揀
等你開估

呢季開始
想睇Siri
「咪係,不如我哋傾返正題先啦。」我急急扯開話題,道:「查實點解王禹伊佢要搞咁多嘢出嚟呢?朱建東貴為香港四大富豪,咁鬼死有錢,淨係分佢自己本身嗰分都已經十世唔駛憂啦!」

男男沒好氣地「唉」了一聲,再道:「呢個咪就係我搵岑律師嘅原因囉。」

岑學羚放下手中的茶杯,再徐徐地道:「遺產律師經常都幫好多名門望族處理遺產上嘅事宜,正所謂『各處鄉村各處例』,唔同嘅家族當然有唔同嘅傳統同規矩,呢啲傳統同規矩會直接影響到遺產分配畀承繼者嘅方式同比例,當中,仍然嚴格執行由承誌源所訂立嘅《紫式規條》嘅朱建東家族係我哋翻查案例時會讀到嘅,至今都仲好有研究同參考價值。
《紫式規條》中有三個觀念最重要,第一個係家族聲譽、第二個係長幼輩分、第三個就係齊齊整整,所有規條都係以呢三個觀念為制定嘅基礎。」

Siri 插嘴叫道:「係呀,係呀,佢哋真係好緊張家族嘅聲譽架,就以頭先為例,一發現啲姨太太偷食,就即卡逐出《紫式苑》,留多陣都唔得架!」

岑學羚「嗯」了一聲,再繼續道:「逐出咗《紫式苑》嘅家族成員就唔可以承繼遺產,而剩低嘅人就可以按『先配偶、後子女』嘅原則嚟瓜分埋原本屬於被逐者嗰份,比例就以輩分嚟決定。」
會唔會最後尾變咗得返June可以承繼遺產
我記得沐綾說過她明明一點也不愛朱建東,卻故意保留二姨太的身分,就是為了要分薄其他姨太太能分得的比例,大概就是這個意思,便問:「咁即係輩分高啲嘅就分多啲,輩分低啲嘅就分少啲?」

岑學羚點一點頭,又道:「而要了解成件事係點樣操作,就要先講一講由承誌源發展到朱建東成個家族嘅財富結構,現時所謂嘅『東王朝』係由『東建』同『東資』組成,『東資』持有『星電視』和『風電訊』等喺香港家喻戶曉嘅大企業,而『東資』嘅母公司就係業務以地產為主、喺世界各地亦都擁有好多優質地產項目嘅『東建』,呢兩家大藍籌嘅市值夾埋已經成一萬億港幣,兩家超級企業嘅大股東係一家叫『三原』嘅私人公司,持有『東王朝』合共約一半嘅股權,呢間公司就係由承誌源所創辦嘅珠寶金行。」

「咁....咁一間珠寶金行市值咪值成五千億!?」我顫聲道。

遺產分配的奧妙之處
「應該係話最少五千億!」岑學羚笑了一笑,再道:「『三原』從未上市,不受任何交易所規管,故此所持有嘅資產亦無需對外披露,所以除咗『東王朝』市值五千億嘅股票之外,外界從來都無法估計『三原』仲擁有啲咩其他財富,而因為佢係一家私人公司,佢嘅管理架構亦有別於一般上市企業,決策同管理都係由『紫式苑』嘅家族成員所組成嘅一個委員會負責,是為『紫式苑』同『三原』嘅最高權力機構。」

「『家族管理委員會』!」我脫口叫道。
妹妹我不想努力了
無紫式規條全文嘅
「無錯,而喺當時『家管會』仲係承誌源做主席嘅時候,就已經定出咗『三原』所有資產嘅 51% 會用嚟成立一個家族信託基金,剩返嗰 49% 就會按輩分因素分畀有資格承繼遺產嘅家族成員,所謂輩分因素,就係攞輩分喺中間嘅家族成員為平均數值嘅分界線,輩分比佢大分得嘅比例就越嚟越多,反之輩分比佢小就分得比佢越嚟越少,直到承誌源去世嘅時候,佢唯一嘅親人就只係得兩個女,所以分配嘅方式同最後兩位女兒所得嘅百分比就好似咁喇。」岑學羚說罷,便在帶來的公事包中拿出紙筆,並畫了一個表格來表達,如下:

我提高嗓子,道:「考慮埋輩分因素之後,長女承沐紗分到 49% 當中嘅 26.95%,而二女承沐綾就只得 22.05% 咋喎,銀碼細就話無所謂啫,大嗱嗱成五千億,1% 都講緊五十億喎!」

「值得一提嘅係當『家管會』主席去世時,『家管會』嘅職能會即時由『治喪委員會』取代,並由時任嘅家族律師擔任主席,直至新一屆『家管會』嘅新會員順利產生為止。」岑學羚頓了一頓,再道:「其實所謂『家管會』嘅新會員,咪就係有份承繼遺產嘅家族成員囉,之後會員就會以所擁有『三原』嘅股權比例投票,選出新任主席,所以承誌源過身後,『家管會』就由擁有 26.95% 股權嘅承沐紗擔任新主席。」
Siri 想了一想,問:「咁承沐紗之後畀朱建東激到吊頸死咗喎,你頭先講過話『先配偶、後子女』,咁朱建東咪攞晒承沐紗喺佢死鬼老豆畀佢嗰 26.95%?」

「的確係咁,而亦都因為朱建東係遺產最大受益人,所以佢就投票畀自己,成為『家管會』嘅主席。」岑學羚以優雅的手勢拿起茶杯,呷了一啖茶,才道:「朱建東做咗主席之後,除咗逐步擴大佢後宮嘅規模,仲以主席嘅身分,深化《紫式規條》嘅內容同應用範圍,喺遺產分配計算方法中,加入埋家族聚會出席率嘅考慮因素。」

我恍然叫道:「我知啦!唔怪之得就算朱建東昏迷咗,個個都唔敢唔去『三期一會』啦!」
「『三期一會』?」這次輪到岑學羚反問。

「『三期一會』係朱建東定出嚟架,係每隔三個星期就搞一次全家人都要出席嘅家庭飯局,朱家上上下下都好鬼緊張,總之逢親有出席嘅就一定要影埋張大合照添,原來因為無出鏡就會分少啲身家,想一家人齊齊整整?咪又係要講錢!」我「嘿」的譏笑了一聲,又道:「係得沐綾一個可以咁寸話唔去就唔去架啫,因為佢已經係擁有承誌源 22.05% 嘅遺產嘅超級富婆嚟。」
呢集會解釋分配遺產嘅要點
「以我所知,《紫式規條》修訂後,朱建東將輩分因素嘅評分定為 60%,而家族聚會出席率就佔 40%,假設所謂嘅家族聚會就係你講嗰個『三期一會』,如果有資格承繼遺產嘅家族成員當中只得二姨太全部缺席,咁即係佢嘅出席率係零啦,而其他人就可以平分嗰 40%,以朱建東喺承沐紗身上得到嗰全部嘅 27% 為要分嘅所有遺產嚟計,各人得出嘅百分比就好似咁喇。」岑學羚說罷,又在紙上面畫了另一個表格來表達,如下:

岑律師計數又計得幾快 想同佢一路計數一路做愛
可以玩埋數毛毛喎
「咦,計埋『三期一會』出席率嘅因素,二姨太加埋咪分得仲少過 Teresa?」Rionna 啐道。

「但係你唔好忘記二姨太之前有承誌源畀佢嗰 22.05%,足以令佢成為大股,加上因為朱建東個細女 June 未夠廿一歲,佢本應所得嘅部分會交由『家管會』嘅新主席代為保管,就即係二姨太,所以落入二姨太手上嘅遺產實際上就係 26.48%,比起三姨太嘅 3.46%,足足多成差唔多 23%!」岑學羚壓低了聲線,再神色凝重地道:「三姨太係堂堂『玫瑰會』嘅『白衣皇后』嚟,你話佢搞咗咁多嘢至埋到朱建東嘅身邊,爬到上『東建』代主席呢個位,咁嘅結果佢收唔收貨?」

我吞一吞口水,驚道:「你....你嘅意思即係話,呢壇嘢嘅幕後黑手,又係三姨太!?」

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞