【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
「紫式苑」雖擁有悠久的歷史,但一磚一瓦仍是「新簇簇」的,原來是因為這裡在不久之前都有做過大規模的修葺工程,而最早建造的「承香」偏偏沒有,難免令人覺得當中有古怪!

「嘿嘿,所以話你啲後生仔諗嘢唔好咁簡單。」昌哥乾笑了幾聲,又拿出新的一根煙,點起火抽了一口之後,便索性將我整包煙收進自己制服的前袋裡,再道:「我聽我以前啲前輩講,喺承誌源仲在生住喺『承香』嘅時候,除咗佢自己之外,任何人一律都唔可以落去地牢最低嗰層,原因無講,大家只知道嗰度係『紫式苑』嘅禁地,你諗下,承誌源佢係開金鋪架嘛,嗰度肯定收埋咗好多金銀珠寶,話『承香』鬧鬼,十成十係唔想其他人去掘寶咋!」

昌哥的說話也不無道理呢!
直覺告訴我「承香」的地庫很可能會是藏金的地方,便忙道:「係?咁不如你帶我去睇下啦!」

「你都痴筋嘅!萬一真係有鬼咁點算呀?」昌哥想也沒多想就回應一句,然後舉起手指了一指,再道:「嗱,你跟住呢條路一直行,行到無咗條路都 keep 住繼續咁行,之後你就應該會遇到一排鐵絲網,你跳過佢又好、爆入去都好,總之鐵絲網後面就已經係『承香』嘅範圍,間鬼屋就喺裡面,你想去你自己去,阿叔唔會阻你發達,不過有咩後果自負!」

我朝昌哥指著的方向一望,只見夜色朦朦朧朧,瀰漫著一陣詭異的氣氛,我本想再追問下去,卻已聽見昌哥在說:「好喇,吹咗咁耐水,我哋都要去繼續巡邏喇!」說罷,便與明仔往相反的另一邊離開。

(待續)
入咩先?

拔道系列
第二百四十六話 鬼屋中的驚人發現

我一邊思考著昌哥和明仔的說話,一邊走回到自己的新居,當打開大門走進客廳時,見除我「同居」的「未婚妻」Rionna 之外,坐在梳化之上還多了男男和 Siri。

「咦,嚟咗呀。」我隨便說了一句。

「你哋新屋入伙,我哋梗係要嚟踩下場啦!」Siri 一個箭步撲了出來我的跟前,拍著我的肩膊,笑道:「呢度真係好鬼正喎,我又要搬入嚟!」

「你鍾意咪嚟囉,呢度大把地方。」我冷淡地回應。

Rionna 察覺到我好像有點不對勁,便問:「乜你出完去返嚟之後成個人就呆呆滯滯咁嘅?」
「因為我仲嘴嚼緊頭先套返嚟嘅料啫,呢度嘅歷史背景同人物關係一啲都唔簡單呀。」之後,我便將剛才在管理員身上取得有關朱家、承誌源和「承香」的情報一字不漏的說了出來。

說罷,眾人都沉默著,良久,首先開腔的是 Rionna,她以不屑的語氣叱道:「朱建東真係係女都唔放過架喎,老婆個妹又上,個女嘅同學又上,我都見過唔少鹹濕佬,佢都算係淫獸之中嘅極品,好彩而家癱咗啫,如果唔係慘遭佢毒手嘅女肯定會陸續有來呀!」

「嘿嘿,呢個只係你個人嘅諗法嚟啫,幾多拜金女都唔知幾恨想試下佢隻毒手嘅滋味,再嫁埋入嚟做少奶奶添呀!」Siri 打趣地笑道。

男男忽然追問:「你真係咁肯定啲金係收埋咗喺『承香』入面?」
多甜plx
我想了一想,道:「肯定又唔敢講住,不過我嘅直覺話畀我聽個機會都相當高啫。」

男男突然站了起身,道:「好,咁行喇!」

「行?去邊呀?」我奇道。

「既然你覺得啲金係收埋咗喺『承香』度,我哋就梗係要即刻去實地調查一下啦,乜你唔記得咗我教過你查案要『大膽假設、小心求証』架咩?」男男反問。

「吓!?乜....乜你唔驚有鬼咩?」Rionna 脫口驚道。

「鬼喎,堅撞到嘅話又點會唔驚架?」男男失笑了一聲,再正色地道:「不過如果真係有鬼,我諗都唔會恐怖得過住喺呢度嘅人囉。」

「行....行咪行,橫掂頭先我都諗住自己去架啦!」我唯有逞強地道。

獵奇系列
這種探險活動當然不適合懷有身孕的 Rionna,所以最後,就只有我、男男和 Siri 三人踏上前往「承香」之路。

其實我連日軍戰俘監獄和德軍兵器工廠的遺址也踏足過,夜闖「承香」從任何一個角度來看都是屬於「小兒科」,但不知為何,當我依照昌哥指示的方向前進時,雙手雙腳卻不時發抖,大概只是因為我已搬了一整天的家,四肢出現如此徵狀亦很正常,怎也應該跟恐懼扯不上關係吧,至少我是這樣跟自己說的。

我們走著走著,直到離開了路燈可照及的範圍,便亮起手中的電筒,整齊明確的石板路已經不見了,要繼續前進便要伸手撥開高至腰間的野草才可以,如此步步為營的又走了片刻,就遇到昌哥提過的那道鐵絲網擋住去路。
幾時先屌到男男
我檢查了一會,才道:「呢道鐵絲網個看更有講過架,應該係朱建東搬離『承香』之後至加上去,以防止有人進入。」

另一邊廂的 Siri,她已用鉗子在鐵絲網上剪開了一個缺口,再神氣地笑道:「呢啲咁雞嘅防線又點可能擋得住我哋?入得去咯!」

爬進去後,鐵絲網範圍內的野草長得更高更密,我們三人的身子都被淹沒了,四周更不時傳來令人毛骨悚然的「瑟瑟」聲,都不知道草叢中是否藏有甚麼野豬或狼狗之類,隨時都會撲過來「招呼」我們似的,「主菜」未到達,單單是「野草陣」的這道「前菜」已夠驚嚇,唯有抬著頭鎖定前方再不住加快腳步,大概只走了數分鐘的路程,感覺已像過了好幾小時,一幢荒廢已久的歐式古老大屋漸漸出現在眼前,從外觀來看,牆壁和柱子被重重的蔓藤包圍著,一磚一瓦無一不是破破舊舊,不用多說也可以確定這鬼屋似的大宅就是承家的祖屋「承香」!
我倒抽一口涼氣,道:「『紫式苑』每一處都咁靚,又點會留咗一笪野草横生嘅地方、同一間咁陰森恐怖嘅鬼屋架呢?」

Siri「格格」的笑了兩聲以作回應,又道:「呢間屋如果 Halloween 用嚟搞『哈囉喂』真係一流!」她的表情已沒有剛才那般輕鬆,笑聲亦聽得出有點生硬,這個「天不怕、地不怕」的小丫頭顯然也給「承香」的外觀赫倒了。

我們脫離「野草陣」後,沒多久便找到了大屋的入口,男男隨手捉實門柄輕輕一扭,門果然是鎖上的,她就從褲袋拿了萬字夾出來屈成「L」的形狀,然後將長長的一端伸進入鎖鑰孔中,經幾下靈活的攪拌動作,門鎖內的機關突然發出一下「嚓」的清脆聲響,男男隨即用力一推,對開大門的其中一邊就被打開了一道約一尺闊的門縫。

男男隨即用力一推,對開大門的其中一邊就被打開了一道約一尺闊的門縫
這是我頭一次親眼見識男男開鎖的本事,不禁脫口讚道:「嘩,好勁呀!」

男男對我的讚賞沒有任何表示,就毫不猶豫地從那條縫隙閃身鑽進裡面的黑暗當中,Siri 見狀也立刻跟隨著男男踏入去,我實在被她們兩個過人的膽色氣壞,當堂暗罵一句:「有無搞撚錯,駛唔駛勇成咁呀!」亦只好吞一吞口水,咬實牙關也衝進去。

屋內是另一個與世隔絕的世界,除了耳朵再聽不見外面風吹草動的雜聲外,眼前室內的裝潢亦彷彿將我們帶到文藝復興時代的歐洲一樣,圓形的穹頂全是古典優雅的浮雕,覆蓋著下方則是一個以巨型方格雲石作地台的大廳,隨處布置都是鑲滿華麗飾物的擺設和傢俱,雖然已很殘舊,但仍能看得出屋主卓越的氣派和非凡的品味,可以想像得到當年這裡每個晚上,當天花一列水晶吊燈亮起時,每一塊雲石、每一面鏡子、每一粒水晶和每一處棱角所折射出來的光華會有多絢麗燦爛,可惜現在只得我們幾支電筒亂搖亂射,光柱掠過的都是厚厚鋪著的灰塵罷了。
「估唔到間屋嘅外觀咁嚇人,原來裡面都 OK 喎!」Siri 嘖嘖稱奇地道。

男男亦點一點頭,道:「承誌源似乎唔係一般財大氣粗嘅有錢佬嚟喎,淨係睇佢呢間屋都証明佢應該幾有 Tastes。」。

以為鍾情於《源氏物語》的承誌源只愛日本的歷史,看來他對歐洲的文化亦有深刻的研究,他簡直稱得上是學貫東西。

隨著屋內並沒有發現甚麼不正常的動靜,氣氛亦沒有之前那麼緊張,我們逛完地面樓層,又上了二樓參觀寢室,看見一幕又一幕的都是昔日浮華起居生活的遺跡,三人瞬間好像變了夜闖「凡爾賽宮」的遊客一樣。
當回到地面時,Siri 忽然向我道:「行咗咁耐,鬼影都無隻,証明呢間鬼屋都只係虛有其表,不過亦都見唔到有啲咩黃金喎,你估你啲直覺係咪錯咗呢?」

「既然 Siri 提起先我至講啦,其實我都對啲黃金收埋喺度嘅講法有啲保留。」男男以一副質疑的口吻,道:「因為如果三姨太之前有將『拔道』掘出嚟嘅黃金搬嚟呢度,照計個地下唔會仲有咁多灰塵架?」

「嗱,一向你查案作為助手嘅我都唔會同你拗,之不過話晒我平時都負責開清潔同吸塵,所以你係唔會想像得到香港大塵起上嚟會有幾大塵架喇!」我充滿自信的笑了幾聲,再道:「況且個看更都話『承香』地牢最低嗰層被稱為『紫式苑』嘅禁地,原因又不明,話唔埋會有其他秘道通去嗰度就未必會經過個廳架啦,所以呢度有無收埋到黃金,落埋地牢睇至知!」
多謝支持
am的品味人生個blog收左皮
「同意!」男男說罷,便一馬當先的從樓梯往下進發,我和 Siri 亦只好死命地跟著,一連氣走了好幾層樓直至走完整條樓梯到達盡頭,眼見這就是地庫的最低一層亦暫時未見有任何藏金,卻放著不少「液體黃金」,因為「承香」的最低層,原來是一個酒窖。

「嘿嘿,文藝復興時代嘅歐洲大宅,地庫最低嗰層係一個酒窖,好合邏輯呀。」Siri 提高嗓子笑道,言下之意是指我的直覺錯了。

「黃....黃金喎,又點會隨隨便便咁放晒出嚟比你睇呀,就算有都會係收喺暗格度,要搵到個機關掣至會打開嗰隻啦!」我雖然即時作出反駁,但語氣已沒有之前說得那麼堅定了,顯然是在「死雞撐飯蓋」。

難道直覺當真只是女人的專利?
男男沒拿我辦法,唯有聳一聳肩,道:「一場落到嚟,咁我哋四周圍睇下啦。」

之後,我們三人便分頭在這層搜索著每一處角度,看看還有沒有其他的線索,在我已打了輸數之際,忽然,電筒無意之間照到塵堆中好像有些閃閃發亮的東西,我心頭一抖,連忙蹲低身將發光之物執上手一看,竟是半塊切斷了的金條!

我完全是喜出望外,急急嚷道:「執到金啦!我執到金啦!!」

男男和 Siri 聽見我有發現亦火速趕過來,一看之下,男男就擺出一副若有所思的表情,自言自語地道:「的確係金條嚟喎....但係....但係真係三姨太喺『拔道』搬過嚟嘅?」
看到男男的反應,我就將這條金條翻轉,可見上半截的背面真的刻了一個「聖」字,便再以堅定不移的語氣,道:「『拔道』地庫批金條每一條嘅背面都刻咗『聖庫』兩個字,代表係嚟自『太平天國』嘅『聖庫』,而呢半條金條背面又有個『聖』字,就梗係指『聖庫』啦,唔通係『聖安娜』咩?仲唔係三姨太搬金條嚟呢度時唔覺意跌咗半條喺度?」

男男緩緩地點了頭一下,然後又四周望了一望,再指著發現金條位置後面的那幅磚牆,道:「咦,原來呢度得呢幅牆係無放到酒架喎。」說罷,她便走到那磚牆前面細心檢查,近距離觀察了一會,再用力拍打了兩下,牆身表面傳來空洞的回音,連門外漢的我亦可以分辨出,磚牆背後很可能是藏有另一秘密空間。

此刻事實已放在眼前,Siri 亦轉了口風,緊張的叫道:「係暗格呀!啲金就係喺裡面喇!」

(待續)

我就將這條金條翻轉,可見上半截的背面真的刻了一個「聖」字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞