【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

985 回覆
73 Like 6 Dislike
推。
我發出錯愕的「吓」一聲,連忙坐直起來,便聽見岑學羚已徐徐地道:「雖然婷熙有份通姦証據喺手,要令楊醫生改口暫緩幫朱建東『拔喉』聽落都十拿九穩,不過咁做都只可以頂到一時三刻,因為時間耐咗,如果朱建東嘅狀況無咩實質嘅好轉到,啲家屬自然就會質疑楊醫生嘅講法,呢個世界唔係得佢哋兩叔姪兩個醫生,我怕到時佢哋等到無晒耐性,喺外面搵另一個醫生嚟睇下,就即刻穿煲咋。」她苦笑了一下,又道:「況且,要知道三姨太佢哋嘅目標係要分朱建東身家,就算朱建東條命可以保得住,但係試問一個瞓喺病床度同死無分別嘅佢,又點可能同佢哋鬥呢?」

男男緩緩地點了頭一下,再一字一語地道:「無錯,要同佢哋鬥,就一定要搶返個主導權返嚟,所以一係就唔做,一做就要做到最盡!」

此言一出,我內心不期然泛起了一個很誇張而又非常變態的念頭,但隨即又自覺得太過瘋癲,便迅速打消,不敢再想下去,然後再追問男男:「你嘅意思係?」

男男狡猾一笑,沒有回答我的問題,卻反問一句:「你有無熟讀我畀你嗰本『偵探筆記』呀?」

每次當看到男男這個笑容就沒有好事發生,我已經知道我心裡那個念頭肯定是沒錯的了,便顫聲道:「你你你....你唔係要我假扮朱建東吓話!!?」
「朱建東」係咪會食曬咁多位姨太
多謝蛇巴大駕光臨
仲要再娶多幾個姨太
男男拍一拍我的肩膊,笑道:「似乎你都有諗到喎,呵呵呵。」

「咩話?卡....卡西扮朱建東?我....我無聽錯吓話!?」Siri 瞪大雙眼問。

「你無聽錯。」男男爽快地答了一句,再道:「要朱建東嘅狀況有明顯嘅好轉,最直接了當嘅方法,就係用一個健全嘅人扮演佢,我哋呢度得卡西一個男人,所以搵佢扮就最適合架啦!」
Rionna 一臉疑惑,問:「講....講就容易啫,但係要花𡃁咁嘅卡西假扮一個老到差唔多死嘅朱建東....點扮呀?」

Siri 眼珠靈巧地圈了一個,道:「咁呢層你又可以放心喎,其實卡西都試扮演過好多唔同嘅角色同身分架啦,有冼 Sir、卡內侍、黃先生、J 先生....仲有呀!我第一次見佢嘅時候,佢就係扮緊熊本熊喇!」

「吓?連熊本熊都有扮過!?」Rionna 詫異地叫了一句,半秒之後,又回復較平和的聲線,自言自語地道:「咁卡西之前都有扮過我男朋友,而家又扮我未婚夫同肚裡面嘅爸爸嘅....」
愈睇愈正
「卡西,咁你自己點睇?」男男問。

「先講個殼,我之前參加『紳士禮』嘅時候識咗一個有『妙手盲匠』之稱嘅老裁縫,佢做人皮面具嘅功夫可以話係舉世無雙,有佢幫手將朱建東由頭到腳成『浸』皮做晒出嚟,我相信外表睇嚟應該無問題。」我想了一想,再道:「之於舉止同言談,你本『偵探筆記』我一早已經練到熟晒,仲一有機會就會實踐下添,只要畀朱建東昏迷前啲片段同講話我研究一下,我都有信心會模仿得到嘅....」

「乜原來你咁勁架?咁睇嚟我都要跟你學下嘢添呀!」Rionna 插嘴道。
我沒有理會 Rionna,卻皺起眉頭,續道:「之不過呢啲都只係外在因素嚟,朱建東嘅性格同記憶,至係我最擔心....」

「呢方面你更加唔駛擔心啦,只要楊禮韜肯幫我哋向家屬講話朱建東嘅情況有好轉時,佢就已經係洗濕咗個頭,到時再要佢話朱建東因曾經長期昏迷導致而家性情大變、甚至乎係失晒憶,都係我哋話事架咋,你估我要楊禮韜做嘅嘢,就真係只係講句無傷大雅嘅說話咁簡單咩?」男男笑了一笑,再道:「同佢呢啲咁嘅衣冠禽獸講道義簡直係嘥氣,佢要怪,就怪佢有痛腳喺我手啦!」

原來男男在婷熙面前說得輕描淡寫是故意的,目的就是要讓楊禮韜「落踏」,隨後那怕他只試過一次「同流合污」,為了保全自己的聲譽也只能夠一直地配合我們。

楊禮韜被男男當成針對的對象認真是倒大霉,這樣婷熙應該會是樂見吧?
卡西扮建東 係咪表示開啟食女之路?
會唔會recall 返啲少奶返黎
特別係二太太
「其實我仲有啲唔係好明。」Rionna 忽然舉一舉手,問:「『玫瑰會』既然係一個殺人唔眨眼嘅組織,如果三姨太真係咁想分身家,點解佢哋唔索性殺鬼咗朱建東佢呢?」

「我相信係因為朱建東『騎士』嘅身分,『君子黨』從來都係『玫瑰會』嘅終極目標,能夠控制『騎士』以滲入『君子黨』嘅權力核心亦係『玫瑰會』一直以嚟想做到嘅事,從呢個角度嚟睇,『玫瑰會』應該仲會好珍惜朱建東條命添。」男男頓了一頓,又道:「而三姨太貴為『白衣皇后』,自己就梗係唔會同『玫瑰會』對著幹,之但係如果朱建東係死於『自然』的話,三姨太當然好樂意將朱建東嘅財富同權力都袋袋平安啦。」
推。
我「嗯」的點一點頭表示認同,想了片刻,又好奇地問:「話時話,咁你又點確定到『玫瑰會』唔會因為突然間心急想攞筆巨額遺產,而改變主意將朱建東隊冧呢?」

誰料男男想也沒多想便攤一攤起手,擺出一副滿不在乎的表情,道:「其實都絕對有咁嘅機會架,所以卡西你扮朱建東時,記得自己要小心啲呀。」

「吓?你咁講即係推我去死啫!?」我脫口叫道。

「死?朱建東有成七個老婆咁多,唔計大婆承沐紗,都仲有六個喎,今次你扮朱建東真係豔福無邊,係推你去死,不過係爽死就真!卡內侍!你話係咪?嘿嘿!」Siri 嘲笑道。
Rionna 則一邊摸著自己的肚皮,一邊歎道:「唉,卡西,你今次扮朱建東,為求逼真,我知道你同佢啲老婆親熱就肯定在所難免架喇,不過就算係咁,你都千祈唔好唔記得我、同我肚裡面嗰個呀!我哋會時時刻刻都掛住你架!」

Rionna 此言一出,岑學羚即時向我投來奇異的目光。

我大呼「無辜」,再急急解釋道:「我....我扮朱建東都係為咗大局啫!同埋,同埋我只係幫你同你個肚做煙幕架咋,又唔係真嘅,你咁講法好易令人誤會架!」

Siri 臉上的笑容笑得更誇張,道:「你唔駛解釋咁多架喇,你卡西係啲咩人,大家都好清楚架啦!」
睇嚟今季正式進入戲肉
7個姨太大混戰

為求逼真,我知道你同佢啲老婆親熱就肯定在所難免架喇,不過就算係咁,你都千祈唔好唔記得我、同我肚裡面嗰個呀!我哋會時時刻刻都掛住你架!
大姨太過咗身,咪癲啦
係咪準備重甜
接著,眾人便繼續七嘴八舌地討論著,過了不知多久,我就收到婷熙的來電,告知楊禮韜已經將朱建東情況好轉的突發消息向家屬交待,這代表計劃的第一步成功了,而「喪委會」的第一次會議亦因此遭腰斬,可以想像三姨太、王禹伊和 Teresa 因計劃功敗垂成肯定是震怒非常,但又要裝出親人脫險那欣慰的樣子,應該會是相當有趣。

隨著朱建東能夠「渡過難關」,「紫式苑」漸漸回歸往日的模樣,一切在表面看來正常不過,我們卻暗地裡進行那個「偷天大計」!

因為有婷熙作為朱建東的主診醫生之一,和她可以自由進出「常寧」之便利,我們很快便收集到朱建東所有身體形狀和生物辨識的特徵,再經「君子博」將資料發給庫帕,幾天之後,我就已經收到一個由斯洛伐克寄來的速遞包裹。
推。
一向都只替「紳士禮」弄頭套的庫帕,雖然有預先跟我提起過這是他首次製造由頭包到腳的「人皮」,但我試穿上身時,效果之好令我不得不再一次為庫帕鬼斧神功的手藝而驚歎,就連應該對朱建東的身體最熟悉和了解的婷熙,她也只能對著活脫脫已變成了朱建東的我目瞪口呆,吐出「毫無破綻」這四個字。

當我的生理和心理都做好變成朱建東的準備後,下一步,就是要將病床上真正的朱建東換走,而收藏與植物人無異的他確實比關起一個活人容易得多,在等待庫帕那副「人皮」的期間,我們已在朱建東的床做了手腳,秘密地把一具猶如棺材一樣的氧氣箱安裝在床底,並連接上一直延續他生命的儀器。

萬事終於都俱備,在一個「常寧」如常寧靜的晚上,我擺脫裡裡外外屬於自己的所有,化身成為朱建東,偷偷混入了朱建東的病房中,並躺在他的病床之上。

這個單單只是想一下也覺得超級瘋狂的計劃,我竟然真的付諸實行!

(待續)
召喚埋大太太返嚟玩,小說就可以改名為《誤上了黑幫老大的情婦,我最終竟躲了在異世界建立後宮》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞